Toekomstgerichte visie

Het bruist op het terrein van interieurontwerper Piet-Jan van den Kommer in Stompetoren, bij Alkmaar. Gelijktijdig met zijn plannen om een groter, innovatief nieuw bedrijfspand te bouwen, wil hij van zijn huidige terrein nóg meer een creatieve hub maken. Een plek waar verschillende bedrijven gevestigd zijn die elkaar versterken.  
Redactie: Natasja Admiraal 

Veel glas. Hoge ruimtes. Alles open en op één verdieping. Piet-Jan van den Kommer beschrijft hoe het nieuwbouwpand er uit komt te zien, waar hij zijn designstudio en productiewerkplaats in de toekomst zal gaan vestigen. Want zijn bedrijf groeit, en met het oog op de toekomst is er meer ruimte nodig. ‘Het krijgt de uitstraling van een gave plantenkas, maar dan met een zinken dak.’ Enthousiast: ‘Net als in ons huidige gebouw gaan we hier onze eigen warmte produceren met op afval gestookte cv-ketels. Zonnepanelen op het dak maken dat we ook onze eigen energie kunnen opwekken. Helemaal energieneutraal worden, dat is mijn doel.’  

Plek vol inspiratie 

De interieurontwerper wil dat het een plek wordt die het welzijn van zijn werknemers bevordert. ‘Ik zie een mooie entree voor me, waarbij je via een loopbrug op een veranda afloopt. Dat zou een prachtige lunchruimte zijn’, zo neemt hij ons mee in zijn plannen. Een prettige werkomgeving draagt volgens de ontwerper in hoge mate bij aan een goed eindresultaat van de interieurprojecten. ‘We willen iets neerzetten dat niet alleen onszelf inspireert, maar ook de bezoekers. Zo hebben we net onze jaarlijks expo achter de rug, voor ons een uitgelezen moment om mensen te inspireren. Maar ook om te laten zien wat er zoal mogelijk is en om onze nieuwste innovaties en producten te showen. Ditmaal toonden we onder andere een nieuw bed en een loungebank. De volgende editie zal in mei plaatsvinden.’ 

Krachten bundelen 

Het huidige bedrijfspand heeft Piet-Jan destijds zó ontworpen dat het kan worden opgedeeld in verschillende units. Met de verdere groei van zijn terrein hoopt Piet-Jan goede partners te vinden die zich hier willen vestigen (zie kader), om het concept dat hij heeft neergezet te versterken. ‘Wij doen niet alleen interieurs, we hebben ook een mooie collectie buitenmeubels en buitenkeukens van WWOO. Maar we leggen geen tuinen aan, daar stopt onze expertise. De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat iedereen het thuis goed voor elkaar wil hebben. Misschien wel met een zwembad, wellness of fitness. Met de juiste partners – denk aan een zwembadbouwer, tuinarchitect, reclamestudio of meubelstoffeerderij – kunnen we onze opdrachtgevers nog meer ontzorgen. Binnen en buiten nóg meer in elkaar laten overlopen, en er echt een mooi geheel van maken.’   

Vertrouwen 

De laatste tijd realiseert Piet-Jan met zijn team en partners voornamelijk totaalprojecten, zakelijk en particulier. ‘Mensen zijn nu in de hoedanigheid dat ze kunnen beslissen om het traject helemaal uit handen te geven, van ontwerp tot realisatie. Daar is vraag naar én wij kunnen dat goed invullen. Compleet ontzorgen, dus. Dit leidt er niet alleen toe dat het totaalplaatje klopt, ook voor de planning van een project is dit gunstig. Wij zien erop toe dat alle processen in goede banen worden geleid, waardoor er geen vertraging ontstaat. Zonder een goede coördinatie, zijn bouwtrajecten in de huidige marktsituatie niet te doen. Wij hebben intern hele korte lijnen, waardoor we snel kunnen schakelen. Opdrachtgevers die hier binnenstappen zien dat, daardoor geven ze het traject met het volste vertrouwen uit handen.’ 

Droomhuis 

Een interieur, vindt Piet-Jan, moet passen bij het huis én de gebruiker. De wensen van de opdrachtgever staan voorop, maar het huis moet zich er ook voor lenen om die wensen te realiseren. Steeds vaker wordt hij meegevraagd bij bezichtigingen, als mensen op het punt staan een koopcontract te tekenen. ‘Dan vragen ze mij om advies: zie jij dezelfde mogelijkheden die wij zien? Natuurlijk is het heel prettig dat ze mij er al in zo’n vroeg stadium bij betrekken. Al schept het natuurlijk ook een bepaalde verwachting die je moet kunnen waarmaken. Voor we een advies geven, doen we dan ook uitgebreid research, bijvoorbeeld op het gebied van vergunningen, om er zeker van te zijn alle ideeën haalbaar zijn. En dan is het uiteraard fantastisch om dat droomhuis vervolgens ook daadwerkelijk te gaan realiseren!’ 

Variatie aan functies 

In zijn ontwerpen streeft Piet-Jan ernaar dat alle ruimtes evenveel worden gebruikt. Dat bereikt hij door zo min mogelijk repeterende functies in het ontwerp op te nemen. ‘Als er een eettafel in de woonkamer komt, zou ik er persoonlijk nooit voor kiezen om ook nog een keukentafel neer te zetten. Dan krijg je toch al snel een lievelingstafel. Veel liever kies ik er dan voor om in de keuken een hoge tafel met barkrukken te plaatsen. Dan zit je lekker actief, op ooghoogte van de mensen die binnenlopen. Dat vind ik persoonlijk altijd heel gezellig, ook als je een feestje geeft. Ergens anders in huis kun je dan meer relaxed zitten of echt loungen. Die variatie aan zitmogelijkheden en functies zorgen ervoor dat alle ruimtes evenveel worden gebruikt. Ongeacht de grootte van het huis, is dat iets waar ik altijd naar streef.’ 

Noordervaart 127 

1841 GA Stompetoren  

contact@vandenkommer.nl 

www.vandenkommer.nl 

Geplaatst op

Naar het overzicht

Met hart voor haar | Layla Koopal

Voor mensen met haarproblemen is het zetten van de eerste stap naar Frans Koopal Haarwerken in Groningen vaak erg moeilijk. Maar daar staat... Lees meer »

Lingerie om te vieren | Riets Lingerie

Het is feest in de winkel van Riets Lingerie in Groningen. Het is 15 jaar geleden dat Rieteke Talens voor het eerst haar deuren opende en... Lees meer »

Liefdevolle kunstwerkjes | Phie Jewels

Inspirerende ondernemer De ontwerpen van sieradenontwerpster Sophie Jong zijn bijzonder en nergens mee te vergelijken. De vraag naar handgemaakte... Lees meer »

Van Amsterdam tot Taiwan | Kelly & Mara

De één is parttime stewardess, de ander dj en beiden zijn influencers. De paden van Kelly Camfferman en Mara Wells kruisten elkaar toevallig.... Lees meer »

Ode aan moederliefde | Marlijn Weerdenburg

Marlijn Weerdenburg is actrice, presentatrice, songwriter en zangeres. Ze was Diana in de musical Diana & Zonen, in de Nederlandse televisieserie... Lees meer »

En er was licht

Het brein van kunstenaar Daan Roosegaarde staat nooit stil. Hij is innovatief, vernieuwend en bedenkt steeds weer dingen die verrassen en... Lees meer »

De ultieme asfalt-Jeep | Samuel van Vollenhoven

De Jeep Wrangler heeft een speciaal plekje in het hart van iedere autoliefhebber. Het is een heerlijke wagen om offroad mee te rijden, maar... Lees meer »

‘Ik doe NOOIT iets HALF’ | Jeroen Krabbé

Liggend in zijn hangmat vertelt Jeroen Krabbé dat zijn kleindochter Lotus naar de Rietveld Academie wil. Hij is er trots op dat hij de... Lees meer »

'Het draait niet alleen om geld' | Edwin Winkels

De liefde bracht hem naar Spanje waar hij als journalist vanaf 1988 de belangrijkste schakel tussen Cruijff en Holland was. Tegelijkertijd... Lees meer »

‘Ik hoef niemand te behagen’ | Gerard Spong

Moord, zedendelicten, fraude: het komt allemaal aan bod in het theatercollege ‘In vertrouwen’ van Gerard Spong. ‘Verwacht geen juicy details,... Lees meer »

‘Clown zijn is een ambacht’ | Eric Koller

Vier jaar lang maakte Eric Koller (47) furore als eerste Nederlandse clown bij Cirque du Soleil. Samen met zijn vrouw en twee husky’s reisde... Lees meer »

Elke haar telt | Frans Koopal Haarwerken

Voor mensen met haarproblemen is het zetten van de eerste stap naar de winkel van Frans Koopal Haarwerken in Groningen vaak erg moeilijk.... Lees meer »