Toekomstgerichte visie

Het bruist op het terrein van interieurontwerper Piet-Jan van den Kommer in Stompetoren, bij Alkmaar. Gelijktijdig met zijn plannen om een groter, innovatief nieuw bedrijfspand te bouwen, wil hij van zijn huidige terrein nóg meer een creatieve hub maken. Een plek waar verschillende bedrijven gevestigd zijn die elkaar versterken.  
Redactie: Natasja Admiraal 

Veel glas. Hoge ruimtes. Alles open en op één verdieping. Piet-Jan van den Kommer beschrijft hoe het nieuwbouwpand er uit komt te zien, waar hij zijn designstudio en productiewerkplaats in de toekomst zal gaan vestigen. Want zijn bedrijf groeit, en met het oog op de toekomst is er meer ruimte nodig. ‘Het krijgt de uitstraling van een gave plantenkas, maar dan met een zinken dak.’ Enthousiast: ‘Net als in ons huidige gebouw gaan we hier onze eigen warmte produceren met op afval gestookte cv-ketels. Zonnepanelen op het dak maken dat we ook onze eigen energie kunnen opwekken. Helemaal energieneutraal worden, dat is mijn doel.’  

Plek vol inspiratie 

De interieurontwerper wil dat het een plek wordt die het welzijn van zijn werknemers bevordert. ‘Ik zie een mooie entree voor me, waarbij je via een loopbrug op een veranda afloopt. Dat zou een prachtige lunchruimte zijn’, zo neemt hij ons mee in zijn plannen. Een prettige werkomgeving draagt volgens de ontwerper in hoge mate bij aan een goed eindresultaat van de interieurprojecten. ‘We willen iets neerzetten dat niet alleen onszelf inspireert, maar ook de bezoekers. Zo hebben we net onze jaarlijks expo achter de rug, voor ons een uitgelezen moment om mensen te inspireren. Maar ook om te laten zien wat er zoal mogelijk is en om onze nieuwste innovaties en producten te showen. Ditmaal toonden we onder andere een nieuw bed en een loungebank. De volgende editie zal in mei plaatsvinden.’ 

Krachten bundelen 

Het huidige bedrijfspand heeft Piet-Jan destijds zó ontworpen dat het kan worden opgedeeld in verschillende units. Met de verdere groei van zijn terrein hoopt Piet-Jan goede partners te vinden die zich hier willen vestigen (zie kader), om het concept dat hij heeft neergezet te versterken. ‘Wij doen niet alleen interieurs, we hebben ook een mooie collectie buitenmeubels en buitenkeukens van WWOO. Maar we leggen geen tuinen aan, daar stopt onze expertise. De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat iedereen het thuis goed voor elkaar wil hebben. Misschien wel met een zwembad, wellness of fitness. Met de juiste partners – denk aan een zwembadbouwer, tuinarchitect, reclamestudio of meubelstoffeerderij – kunnen we onze opdrachtgevers nog meer ontzorgen. Binnen en buiten nóg meer in elkaar laten overlopen, en er echt een mooi geheel van maken.’   

Vertrouwen 

De laatste tijd realiseert Piet-Jan met zijn team en partners voornamelijk totaalprojecten, zakelijk en particulier. ‘Mensen zijn nu in de hoedanigheid dat ze kunnen beslissen om het traject helemaal uit handen te geven, van ontwerp tot realisatie. Daar is vraag naar én wij kunnen dat goed invullen. Compleet ontzorgen, dus. Dit leidt er niet alleen toe dat het totaalplaatje klopt, ook voor de planning van een project is dit gunstig. Wij zien erop toe dat alle processen in goede banen worden geleid, waardoor er geen vertraging ontstaat. Zonder een goede coördinatie, zijn bouwtrajecten in de huidige marktsituatie niet te doen. Wij hebben intern hele korte lijnen, waardoor we snel kunnen schakelen. Opdrachtgevers die hier binnenstappen zien dat, daardoor geven ze het traject met het volste vertrouwen uit handen.’ 

Droomhuis 

Een interieur, vindt Piet-Jan, moet passen bij het huis én de gebruiker. De wensen van de opdrachtgever staan voorop, maar het huis moet zich er ook voor lenen om die wensen te realiseren. Steeds vaker wordt hij meegevraagd bij bezichtigingen, als mensen op het punt staan een koopcontract te tekenen. ‘Dan vragen ze mij om advies: zie jij dezelfde mogelijkheden die wij zien? Natuurlijk is het heel prettig dat ze mij er al in zo’n vroeg stadium bij betrekken. Al schept het natuurlijk ook een bepaalde verwachting die je moet kunnen waarmaken. Voor we een advies geven, doen we dan ook uitgebreid research, bijvoorbeeld op het gebied van vergunningen, om er zeker van te zijn alle ideeën haalbaar zijn. En dan is het uiteraard fantastisch om dat droomhuis vervolgens ook daadwerkelijk te gaan realiseren!’ 

Variatie aan functies 

In zijn ontwerpen streeft Piet-Jan ernaar dat alle ruimtes evenveel worden gebruikt. Dat bereikt hij door zo min mogelijk repeterende functies in het ontwerp op te nemen. ‘Als er een eettafel in de woonkamer komt, zou ik er persoonlijk nooit voor kiezen om ook nog een keukentafel neer te zetten. Dan krijg je toch al snel een lievelingstafel. Veel liever kies ik er dan voor om in de keuken een hoge tafel met barkrukken te plaatsen. Dan zit je lekker actief, op ooghoogte van de mensen die binnenlopen. Dat vind ik persoonlijk altijd heel gezellig, ook als je een feestje geeft. Ergens anders in huis kun je dan meer relaxed zitten of echt loungen. Die variatie aan zitmogelijkheden en functies zorgen ervoor dat alle ruimtes evenveel worden gebruikt. Ongeacht de grootte van het huis, is dat iets waar ik altijd naar streef.’ 

Noordervaart 127 

1841 GA Stompetoren  

contact@vandenkommer.nl 

www.vandenkommer.nl 

Geschreven op

Naar het overzicht

Erwin Olaf overleden

Erwin Olaf, Keyhole #6 • 2012 © Erwin Olaf. Courtesy Flatland Gallery. Een perfecte wereld met een barst erin. Dat toont de bekende fotograaf... Lees meer »

Kunstdetective Arthur Brand vindt overal ter wereld gestolen kunst terug

Kunstdetective Arthur Brand vindt overal ter wereld gestolen kunst terug. Hij beweegt zich tussen maffiabazen en politiekorpsen en zit aan... Lees meer »

Eindelijk weer haar

Het is een grote zorg van Layla Koopal. Ze ziet het afgelopen jaar steeds meer vrouwen die lijden aan frontale fibroserende alopecia (afgekort... Lees meer »

Schitterende creaties

De juwelier helpt mensen bij alle bijzondere momenten in hun leven, van geboorte, tot verloving, huwelijk, verjaardagen en overlijden. Hij... Lees meer »

Goodnight in bed

Ze vormen een filmisch, stoer drietal. John van der Klaauw, de grote ‘pater familias’ achter het familiebedrijf Goodnight Slaapkamers in... Lees meer »

Uit liefde ontstaan

Niets zorgt voor zo’n sterk fundament als houden van. Dat bewijst Avila Reizen, ontstaan omdat twee jonge mensen verliefd werden en niet... Lees meer »

Bij twijfel hard zingen

Sopraan Francis van Broekhuizen is een personality in de muziekwereld. Operahuizen en regisseurs werken graag met haar samen, niet alleen... Lees meer »

‘Natan is mijn leven’

Een toevallige samenloop van omstandigheden maakte dat Édouard Vermeulen, van origine binnenhuisarchitect, couturier werd. Nu viert hij... Lees meer »

De kunst van het epoxionisme

Het begon allemaal met een zelfgemaakte olifant aan de rand van zijn zwembad in Florida. Daarna wilde zijn hele Amerikaanse kennissenkring... Lees meer »

Maatwerk & experiment

In een wereld vol massaproductie richt modeontwerper Rosalie Key zich bewust op het tegenovergestelde: maatwerk. Vanuit haar Rotterdamse... Lees meer »