Luister naar je ziel

Auteur en filmmaker Baptist de Pape zou eigenlijk advocaat worden. Maar op het moment dat hij zijn handtekening zou zetten onder een lucratief contract bij een advocatenkantoor, besefte de Belgische Nederlander dat hij die weg niet wilde inslaan. In plaats daarvan besloot hij om naar zijn hart te luisteren en zijn ziel te volgen. Een levenswijze die hij iedereen toewenst.

Je bent wereldwijd succesvol als auteur van de bestseller ‘The Power of the Heart’ met de bijbehorende film. Waarom resoneert dat boek bij zoveel mensen?

‘Veel mensen hebben een leven of een baan waar ze niet vanuit hun hart voor hebben gekozen, maar met hun verstand. Zo zou ik jurist worden. Daar heb ik lang voor gestudeerd en het was de verstandige keuze. Toch voelde ik diep van binnen dat ik er niet gelukkig van zou worden. Dus koos ik - tegen alle stromen in - om dat aanbod van het advocatenkantoor niet te tekenen en eerst bij mezelf na te gaan wat ik echt wilde met mijn leven. Ik zag een video van Oprah Winfrey, waarin ze zei: ‘I think there is nothing more important than finding your true purpose in life’. Dat raakte mij. Tijdens lange wandelingen in de natuur en meditatie ontdekte ik wat mijn doel moest zijn: de wereld laten zien dat de onvoorstelbare kracht van het hart naar het ware doel van ieders leven kan leiden.’

Je hebt nu een boek geschreven over Oprah Winfrey en J.K. Rowling. Wat is de kern van jouw verhaal?

‘In dit boek belicht ik de keuzes van deze inspirerende vrouwen en vertel ik hoe je in zes stappen net zo succesvol kunt worden als zij. Door goed te kijken naar hun leven en de keuzes die ze hebben gemaakt, kun jij ook het leven manifesteren waarvoor je geboren bent. Je zult ontdekken dat ze zo succesvol en rijk zijn geworden, door naar hun ziel te luisteren. Ze zijn bovendien authentiek. Zelfs nadat ze rijk zijn geworden zijn ze blijven doen wat ze leuk vinden en graag willen doen. Ze blijven trouw aan zichzelf.’ 

Waarom neem je juist deze twee vrouwen als voorbeeld?

‘Het zijn vrouwen waar je niet omheen kan. Ik vind ze super inspirerend. J.K. Rowling is een van de beste schrijfsters van deze tijd. En Oprah is zo’n goede interviewer en communicator. We zien de iconen, maar wat niet veel mensen beseffen is dat ze beiden een slechte startpositie in het leven hadden. Oprah is geboren in Mississippi. Ze zou net als haar grootmoeder en moeder een dienstmeid worden. Hoe wordt zij de meest invloedrijke vrouw van Amerika? J.K. Rowling was manisch depressief en leefde van een uitkering. Voor haar gevoel had ze gefaald. Totdat ze het idee kreeg voor de Harry Potter boeken. Ook zij zat volledig aan de grond voordat het enorme succes kwam. Door te luisteren naar hun hart en ziel én door daadkracht te tonen, hebben zij het leven gecreëerd dat werkelijk bij hen past. Daar is moed voor nodig, maar iedereen kan het.’

Hoe komt het dat de mens is verleerd om te luisteren naar hart en ziel?

‘We kunnen het allemaal. Kinderen doen het van nature, maar door scholing raken we het kwijt. Op school en van je ouders leer je vooral wat je niet mag doen, niet dromen of uit het raam staren bijvoorbeeld. We krijgen geen les over de ziel en onze natuurlijke intuïtie. Dus raken we al jong onze connectie daarmee kwijt. We gaan leven op de automatische piloot en staan met zijn allen in de file naar de Zuidas, ten koste van ons eigen geluk. Daarom schrijf ik deze boeken, om mensen weer te leren over hun hogere zelf. Als je leert luisteren naar je ziel, dan ontdek je de grotere kracht die daarachter zit en zal je leven op zijn plek vallen.’

Wanneer is iemand succesvol?

‘Je bent succesvol als je gaat luisteren naar het fluisteren van je stem. Naar de energie die je voelt. Zonder moed om die energie te volgen zal je nooit zien waar die je zal brengen. En moed heb je nodig om naar je ziel te luisteren. Mijn omgeving bijvoorbeeld snapte totaal niet dat ik een spiritueel boek en film over het hart wilde maken, tot ze ineens het succes zagen. Ik ben ervan overtuigd dat mijn verhaal voor iedereen is weggelegd. Als je niet gelukkig bent, is het bijna altijd omdat je niet naar je innerlijke stem luistert. Daarom spoor ik mensen aan dat wel te gaan doen. Ik geloof dat je ziel intelligent en wijs is. Intuïtie is geen vaag begrip. Het bestaat. Maak daarmee contact en je wordt veel gelukkiger. Het succes komt daarmee vanzelf.’ 

Je ziel volgen klinkt mooi, maar hoe kun je je dromen volgen als je elke maand de rekeningen moet betalen? 

‘Die zorgen begrijp ik heel goed, maar ik wil in mijn boek laten zien dat die twijfel onterecht is. Op het moment dat J.K. Rowling gaat luisteren naar haar innerlijke ziel, wordt ze miljardair. Dat was haar nooit gelukt als ze haar gewone werk was blijven doen. De droom van Oprah Winfrey was om met mensen te praten. Hoe kun je daar nu rijk van worden? Toch deed ze het en kijk waar ze nu is. Als je ziel niet gelukkig is, dan is er geen sprake van overvloed. Ik had ook nooit gedacht dat het mogelijk was. Een boek schrijven over het hart? Hoe kun je daar nu geld mee verdienen? Maar kijk nu: ik sta elke ochtend blij op, ik mag schrijven en praten en doen wat ik graag wil. Als je leeft vanuit de intenties van je ziel zal het universum je ondersteunen en blijf je de rekeningen kunnen betalen. Daarop moet je vertrouwen. Ik vind het wel zeer belangrijk daarbij te vermelden dat je ook je onbewuste blokkades op geld moet oplossen. Ik zie mensen die wel degelijk hun roeping gevonden hebben, maar nog steeds moeite hebben om hiervan te leven en geld aan te trekken. Dit komt omdat ze op onbewust niveau negatieve programma's hebben ten aanzien van het aantrekken van geld. Hier coach ik mensen op die al wel hun roeping hebben gevonden, maar nog steeds niet in financiële overvloed leven.’ 

Je vertelt in je boek over nog een vrouw, Anita Moorjani uit Hong Kong. Wat maakt haar verhaal zo bijzonder?

‘Haar connectie met haar ziel gaat nog een niveau dieper. Zij had terminale kanker, was opgegeven en lag in een coma in het ziekenhuis. Daar kreeg ze een bijna-doodervaring. In de tunnel van het licht legde ze contact met haar vader die haar overhaalde terug te gaan, haar authentieke zelf te gaan volgen en die boodschap te verspreiden aan de mensheid. Binnen 48 uur was alle kanker uit haar lichaam verdwenen. Artsen kunnen het niet verklaren. Ze is met recht een medisch wonder. Haar verhaal bevestigt dat als je trouw blijft aan je ziel, je leven zich zal ontvouwen.’

Wat is volgens jou de belangrijkste les van je nieuwe boek?

‘Dat leven naar je hart en ziel voor iedereen is weggelegd. Het betekent niet dat we allemaal miljardair worden, maar wel dat we gaan leven volgens onze werkelijke identiteit. En dat is de enige manier om gelukkig te worden. Je kunt alleen succesvol zijn, als je leeft in overeenstemming met wat je echt wilt doen, als je leert vertrouwen op de intelligentie van je ziel. Laat je daarbij niet ontmoedigen door wat anderen zeggen. Natuurlijk, je hebt de ratio van het hoofd nodig, maar alleen als dienaar van de ziel, niet als degene die de richting bepaalt. Laat dat aan je ziel over.’ 

 

Redactie: Willemien Vijvers

Geschreven op

Naar het overzicht

En er was licht

Het brein van kunstenaar Daan Roosegaarde staat nooit stil. Hij is innovatief, vernieuwend en bedenkt steeds weer dingen die verrassen en... Lees meer »

De ultieme asfalt-Jeep

De Jeep Wrangler heeft een speciaal plekje in het hart van iedere autoliefhebber. Het is een heerlijke wagen om offroad mee te rijden, maar... Lees meer »

Elke haar telt

Voor mensen met haarproblemen is het zetten van de eerste stap naar de winkel van Frans Koopal Haarwerken in Groningen vaak erg moeilijk.... Lees meer »

Erwin Olaf overleden

Erwin Olaf, Keyhole #6 • 2012 © Erwin Olaf. Courtesy Flatland Gallery. Een perfecte wereld met een barst erin. Dat toont de bekende fotograaf... Lees meer »

Kunstdetective Arthur Brand vindt overal ter wereld gestolen kunst terug

Kunstdetective Arthur Brand vindt overal ter wereld gestolen kunst terug. Hij beweegt zich tussen maffiabazen en politiekorpsen en zit aan... Lees meer »

Eindelijk weer haar

Het is een grote zorg van Layla Koopal. Ze ziet het afgelopen jaar steeds meer vrouwen die lijden aan frontale fibroserende alopecia (afgekort... Lees meer »

Schitterende creaties

De juwelier helpt mensen bij alle bijzondere momenten in hun leven, van geboorte, tot verloving, huwelijk, verjaardagen en overlijden. Hij... Lees meer »

Goodnight in bed

Ze vormen een filmisch, stoer drietal. John van der Klaauw, de grote ‘pater familias’ achter het familiebedrijf Goodnight Slaapkamers in... Lees meer »

Uit liefde ontstaan

Niets zorgt voor zo’n sterk fundament als houden van. Dat bewijst Avila Reizen, ontstaan omdat twee jonge mensen verliefd werden en niet... Lees meer »

Bij twijfel hard zingen

Sopraan Francis van Broekhuizen is een personality in de muziekwereld. Operahuizen en regisseurs werken graag met haar samen, niet alleen... Lees meer »