Onvergetelijk dineren | Ratatouille Food & Wine

Chef-kok Jozua Jaring houdt van zijn werk. Zijn restaurant Ratatouille Food & Wine in het centrum van Haarlem is al tien jaar op rij bekroond met een Michelinster. Hij noemt zijn restaurant een toevluchtsoord voor liefhebbers van verfijnde smaken en culinaire avonturen. ‘Wij doen er alles aan om mensen een onvergetelijke avond te bezorgen.’

Redactie: Willemien Vijvers

Jaring en zijn team willen dat elke gast na een mooie avond met een wauw-gevoel naar huis gaat. ‘Wij ontvangen een gemêleerd publiek dat hier echt voor een avondje uit komt. Het is bij ons ontspannen genieten in een toegankelijke sfeer. Netjes gekleed, maar nou ook weer niet opgedirkt. Onze keuken staat midden in de zaak. Ons eigen kooktheater. Iedereen kan de hele avond met ons meekijken. Ik houd van de interactie met gasten. Ik mag ook graag aan tafel een gerecht afmaken, bijvoorbeeld met een saus. Het is een goede manier om een persoonlijke band met gasten op te bouwen gedurende de avond.’

 

Klassiek Frans
Bij Ratatouille kunnen circa vijftig gasten vier dagen per week terecht voor lunch of diner: acht gangen Menu du Chef of à la carte. Er is ook een volledig vegetarische variant van het chefsmenu met acht goed doordachte gerechten. De chef is altijd trouw gebleven aan zijn roots: de klassieke Franse keuken à la Escoffier. Maar hij laat zich graag inspireren door invloeden uit andere Europese landen, zoals de Duitse, Italiaanse en Scandinavische keuken. ‘Ik houd van mooie, pure smaken. Als het maar echt lekker is en de tong streelt. Dat is het allerbelangrijkste.’

Wijnen
Ratatouille staat eveneens bekend om de prachtige wijnkaart. ‘Die is samengesteld door onze topsommelier Paul Geerts, een upcoming vinoloog vol passie. Er staan bijzondere wijnen en champagnes op van topdomeinen over de hele wereld. Paul helpt gasten graag bij het kiezen van de perfecte wijn die samensmelt met de culinaire smaken. Er is voor ieder wat wils. We hebben bovendien een ruime keuze aan mocktails, volwaardige cocktails zonder alcohol. Zo kun je op een leuke en lekkere manier alcoholvrij blijven.’

Meesterkok
De bevlogen chef stelt zichzelf elk jaar nieuwe doelen. ‘Ik ga voor het eerst in 26 jaar weer iedere dinsdag naar school. Je bent immers nooit te oud om te leren. Ik volg een gastronomie opleiding in Apeldoorn, om daarna Meesterkok te worden. Het is superinteressant om met allerlei chefs te jammen onder leiding van smaakprofessor Peter Klosse. Ik vind het een eyeopener en doe er veel inspiratie op.’

Duurzaamheid
Ook op het gebied van duurzaamheid wil Jozua koploper zijn. ‘Wij zijn een van de eerste restauranthouders in Haarlem die zich vol op dit thema richten. Zo hebben wij onder andere geïnvesteerd in een warmteterugwinsysteem en zonnepanelen. Maar duurzaamheid begint voor mij vooral op het bord. We kopen producten zoveel mogelijk dichtbij in: Beemsterkaas, vlees van MRIJ runderen uit het Maas-, Rijn- en IJsselgebied, vis uit de Noordzee. Er zijn tal van mogelijkheden om met mooie, hoogwaardige producten te werken zonder ze van ver te halen. Ook hebben we een samenwerking met een groep tuinders in Halfweg die voor ons restaurant biologische groenten en kruiden telen. En uiteraard kook ik altijd met de seizoenen mee.’

Tournedos met truffel
Naast Ratatouille Food & Wine is Jozua eigenaar van Brasserie Bruis in Haarlem. ‘Hier serveren we zes avonden per week klassieke Franse gerechten met een moderne twist. Het is een perfecte gelegenheid voor als je een keer niet de hele avond aan tafel wilt zitten, maar laagdrempelig wilt eten op goed niveau. Je kunt daar bijvoorbeeld smullen van een zalige tournedos met truffel en dikke frieten voordat je naar de bioscoop gaat.’

Spaarne 96 – Haarlem - www.ratatouillefoodandwine.nl

OOK VOOR LUNCH
Ratatouille is niet alleen voor het diner geopend. Van donderdag t/m zondag wordt er vanaf 12.00 uur ook een lunch op hoog niveau geserveerd met de keuze uit 3, 4 of 5 gangen van de menukaart. Met mooi weer is er de mogelijkheid om lekker buiten op het terras aan het Spaarne te zitten.

 

Geplaatst op

Naar het overzicht

Oogstrelend, oorstrelend en tongstrelend.

Evergreens - where food and music come together. Twee jaar voorbereiding, liefde, passie en veel plezier. Graag presenteren wij u Evergreens... Lees meer »

QUALITY LODGINGS | viert jubileum 21 diner

‘QL Hotel of the Year 2024’ Award uitgereikt aan Châteauhotel & Restaurant de Havixhorst Arnhem, dinsdag 18 juni 2024 - Quality Lodgings,... Lees meer »

Gastronomisch genieten | Westcord WTC Hotel Leeuwarden

Leeuwarden is het bruisende hart van Friesland en een ideale bestemming voor een onvergetelijke ‘culinaire’ citytrip. Het viersterren WestCord... Lees meer »

Het geheime recept van Aruba

Aruba behoort met een oppervlakte van 180 km² tot een van de kleinere eilanden in het Caribisch gebied. Maar laat je daardoor niet van de... Lees meer »

Onvergetelijk dineren | Ratatouille Food & Wine

Chef-kok Jozua Jaring houdt van zijn werk. Zijn restaurant Ratatouille Food & Wine in het centrum van Haarlem is al tien jaar op rij bekroond... Lees meer »

Wegsmelten met ijs en chocolade | Chocolaterie Pierre

Bonbons, ijs, dagelijks verse brownies, muffins, kokosmacronen en uiteraard de wereldberoemde bokkenpoten: Chocolaterie Pierre in Hillegom... Lees meer »

Een rosé die goud waard is | AIX Rosé

Met 300 dagen zon per jaar schittert de Middellandse Zee op de achtergrond, terwijl goed onderhouden rijen wijnstokken het golvende landschap... Lees meer »

Een culinair paradijs

Wie aan Aruba denkt, komt al gauw uit op de mooiste stranden, het perfecte klimaat en de vriendelijkste locals. Maar wist je dat het ‘One... Lees meer »

Nieuwe smaken ontdekken

Op zo’n 10 minuten rijden van Groningen staan in het pittoreske dorp Aduard drie oude lindebomen. Ze sieren de monumentale gevel uit 1735... Lees meer »

25 jaar vineuze gastronomie

We kennen allemaal de uitspraak: 1 en 1 maakt 3. Dan is er sprake van iets bijzonders waarbij twee onderdelen zoveel meerwaarde aan elkaar... Lees meer »

Italian Fine Dining

Het meest verfijnde dat Italië op culinair vlak te bieden heeft? Dat brengt chef-kok Michael Cervino persoonlijk naar je toe. Denk aan een... Lees meer »

De grote zus van...

Soms wordt een tweede zaak ‘het zusje van’ genoemd, ‘maar in ons geval is het kleine zusje uitgegroeid tot volwaardige en zelfstandige zus... Lees meer »