Nieuwe smaken ontdekken

Op zo’n 10 minuten rijden van Groningen staan in het pittoreske dorp Aduard drie oude lindebomen. Ze sieren de monumentale gevel uit 1735 van Herberg Onder de Linden. Chef-kok Steven Klein Nijenhuis runt er nu precies zeven jaar een Michelin-restaurant met hotel.

Redactie: Willemien Vijvers

Die bomen staan er niet zomaar, vertelt Steven. ‘In vroeger tijden waren drie lindenbomen een teken dat je op deze plek kon blijven slapen. Dat is nog steeds zo. We hebben vier hotelkamers voor gasten die na het diner willen overnachten. De historie van deze plek is waar ik verliefd op werd. Het is het mooiste pand van de wijde omstreken, wat mij betreft. Dicht bij de stad, maar toch helemaal buiten.’

Roer om
De chef-kok is dit jaar voor de tiende keer bekroond met een Michelin-ster. Zijn stijl omschrijft hij zelf als inventief met een Aziatische twist. ‘Ik vind de Aziatische keuken met de complexheid aan smaken en de spanning in de gerechten heel inspirerend.’ Anderzijds zoeken Steven en zijn rechterhand Falk van Essen het steeds dichter bij huis. ‘We hebben vorig jaar het roer omgegooid en onze focus verlegd naar duurzaamheid. Dat betekent onder andere dat we geen zuivel en rundvlees meer serveren. Vis gebruiken we wel, maar daarbij kijken we nauwlettend naar de herkomst en wat er in het seizoen is. We koken ook veel meer met groenten. We zijn bezig om een samenwerking op te zetten met een voedselbos en een permacultuurtuin in de omgeving van Aduard, zodat we vanaf eind volgend jaar alleen nog lokale producten serveren.’ Het wijnassortiment is eveneens onder de loep genomen. ‘We serveren in het arrangement vooral wijnen uit Europa, die bij voorkeur biologisch of biodynamisch vervaardigd zijn.’

Leuk en spannend
Het zijn keuzes die de chef en zijn team dwingen nieuwe technieken in de keuken toe te passen. 'Zo maken we onze eigen miso en soyasaus met lokale producten. Dat is heel leuk en spannend om te doen. We hebben de deur geopend naar nieuwe smaken. Onze gasten waarderen dat. We krijgen louter lovende reacties.’

www.herbergonderdelinden.com

Geschreven op

Naar het overzicht

QUALITY LODGINGS viert jubileum 21 diner

‘QL Hotel of the Year 2024’ Award uitgereikt aan Châteauhotel & Restaurant de Havixhorst Arnhem, dinsdag 18 juni 2024 - Quality Lodgings,... Lees meer »

Gastronomisch genieten | Westcord WTC Hotel Leeuwarden

Leeuwarden is het bruisende hart van Friesland en een ideale bestemming voor een onvergetelijke ‘culinaire’ citytrip. Het viersterren WestCord... Lees meer »

Het geheime recept van Aruba

Aruba behoort met een oppervlakte van 180 km² tot een van de kleinere eilanden in het Caribisch gebied. Maar laat je daardoor niet van de... Lees meer »

Onvergetelijk dineren | Ratatouille Food & Wine

Chef-kok Jozua Jaring houdt van zijn werk. Zijn restaurant Ratatouille Food & Wine in het centrum van Haarlem is al tien jaar op rij bekroond... Lees meer »

Wegsmelten met ijs en chocolade | Chocolaterie Pierre

Bonbons, ijs, dagelijks verse brownies, muffins, kokosmacronen en uiteraard de wereldberoemde bokkenpoten: Chocolaterie Pierre in Hillegom... Lees meer »

Een rosé die goud waard is | AIX Rosé

Met 300 dagen zon per jaar schittert de Middellandse Zee op de achtergrond, terwijl goed onderhouden rijen wijnstokken het golvende landschap... Lees meer »

Een culinair paradijs

Wie aan Aruba denkt, komt al gauw uit op de mooiste stranden, het perfecte klimaat en de vriendelijkste locals. Maar wist je dat het ‘One... Lees meer »

Nieuwe smaken ontdekken

Op zo’n 10 minuten rijden van Groningen staan in het pittoreske dorp Aduard drie oude lindebomen. Ze sieren de monumentale gevel uit 1735... Lees meer »

25 jaar vineuze gastronomie

We kennen allemaal de uitspraak: 1 en 1 maakt 3. Dan is er sprake van iets bijzonders waarbij twee onderdelen zoveel meerwaarde aan elkaar... Lees meer »

Italian Fine Dining

Het meest verfijnde dat Italië op culinair vlak te bieden heeft? Dat brengt chef-kok Michael Cervino persoonlijk naar je toe. Denk aan een... Lees meer »