Nieuwe smaken ontdekken

Op zo’n 10 minuten rijden van Groningen staan in het pittoreske dorp Aduard drie oude lindebomen. Ze sieren de monumentale gevel uit 1735 van Herberg Onder de Linden. Chef-kok Steven Klein Nijenhuis runt er nu precies zeven jaar een Michelin-restaurant met hotel.

Redactie: Willemien Vijvers

Die bomen staan er niet zomaar, vertelt Steven. ‘In vroeger tijden waren drie lindenbomen een teken dat je op deze plek kon blijven slapen. Dat is nog steeds zo. We hebben vier hotelkamers voor gasten die na het diner willen overnachten. De historie van deze plek is waar ik verliefd op werd. Het is het mooiste pand van de wijde omstreken, wat mij betreft. Dicht bij de stad, maar toch helemaal buiten.’

Roer om
De chef-kok is dit jaar voor de tiende keer bekroond met een Michelin-ster. Zijn stijl omschrijft hij zelf als inventief met een Aziatische twist. ‘Ik vind de Aziatische keuken met de complexheid aan smaken en de spanning in de gerechten heel inspirerend.’ Anderzijds zoeken Steven en zijn rechterhand Falk van Essen het steeds dichter bij huis. ‘We hebben vorig jaar het roer omgegooid en onze focus verlegd naar duurzaamheid. Dat betekent onder andere dat we geen zuivel en rundvlees meer serveren. Vis gebruiken we wel, maar daarbij kijken we nauwlettend naar de herkomst en wat er in het seizoen is. We koken ook veel meer met groenten. We zijn bezig om een samenwerking op te zetten met een voedselbos en een permacultuurtuin in de omgeving van Aduard, zodat we vanaf eind volgend jaar alleen nog lokale producten serveren.’ Het wijnassortiment is eveneens onder de loep genomen. ‘We serveren in het arrangement vooral wijnen uit Europa, die bij voorkeur biologisch of biodynamisch vervaardigd zijn.’

Leuk en spannend
Het zijn keuzes die de chef en zijn team dwingen nieuwe technieken in de keuken toe te passen. 'Zo maken we onze eigen miso en soyasaus met lokale producten. Dat is heel leuk en spannend om te doen. We hebben de deur geopend naar nieuwe smaken. Onze gasten waarderen dat. We krijgen louter lovende reacties.’

www.herbergonderdelinden.com

Geschreven op

Naar het overzicht

Een culinair paradijs

Wie aan Aruba denkt, komt al gauw uit op de mooiste stranden, het perfecte klimaat en de vriendelijkste locals. Maar wist je dat het ‘One... Lees meer »

Nieuwe smaken ontdekken

Op zo’n 10 minuten rijden van Groningen staan in het pittoreske dorp Aduard drie oude lindebomen. Ze sieren de monumentale gevel uit 1735... Lees meer »

25 jaar vineuze gastronomie

We kennen allemaal de uitspraak: 1 en 1 maakt 3. Dan is er sprake van iets bijzonders waarbij twee onderdelen zoveel meerwaarde aan elkaar... Lees meer »

Italian Fine Dining

Het meest verfijnde dat Italië op culinair vlak te bieden heeft? Dat brengt chef-kok Michael Cervino persoonlijk naar je toe. Denk aan een... Lees meer »

De grote zus van...

Soms wordt een tweede zaak ‘het zusje van’ genoemd, ‘maar in ons geval is het kleine zusje uitgegroeid tot volwaardige en zelfstandige zus... Lees meer »

Eten in harmonie

Wie echt wil genieten van mooi eten en heerlijke wijnen in een bekroond etablissement, heeft in de regio Leidschendam/Rijswijk de keuze... Lees meer »

De grote zus van...

Soms wordt een tweede zaak ‘het zusje van’ genoemd, ‘maar in ons geval is het kleine zusje uitgegroeid tot volwaardige en zelfstandige zus... Lees meer »

Genot voor álle zintuigen

Het zijn niet alleen de verfijnde culinaire gerechten, maar juist de totaalbeleving die restaurant Novité in Son biedt, die liefhebbers... Lees meer »

Patissiers van Tummers, uit Heemstede, winnen Gouden en Bronzen Gard 2021

Nick Banus, patissier bij Patisserie Tummers uit Heemstede, heeft de Gouden Gard 2021 gewonnen. Nick’s showtafel stond in het teken van... Lees meer »

De Kaaskampanje van Haarlem

‘Iedereen verwennen met de lekkerste producten’, dat was de missie van Tim van Laar toen hij in 2017 zijn kaaszaak begon in hartje Haarlem.... Lees meer »