Frisse wind bij De Bokkedoorns

Sinds maart wordt de keukenbrigade van tweesterrenrestaurant De Bokkedoorns in de Noord-Hollandse duinen aangevoerd door Roy Eijkelkamp. De kersverse chef-kok gaat deze nieuwe uitdaging aan met een bescheidenheid die hem siert.

 Al tien jaar is Roy Eijkelkamp werkzaam bij De Bokkedoorns, waarvan de afgelopen vijf jaar als sous-chef naast Menno Post. Hij beseft wel degelijk dat hij nu tot de ‘grote jongens’ behoort. ‘Maar’, benadrukt hij, ‘de afwasser is net zo belangrijk als de chef-kok. We doen het met elkaar: er kan niet één schakel ontbreken in het team. Bij ons geen haantjesgedrag in de keuken, we gaan voor elkaar door het vuur.’

Jongensdroom
Zelf begon hij op zijn dertiende in de afwas bij Grand Bistro De Rotonde in Vorden, waar hij in de leer ging als kok. Als kind droomde hij al van een culinaire carrière. ‘Elke zondag keek ik bij mijn oma naar het tv-programma Koken met Sterren van Cas Spijkers. Enorm inspirerend!’

Bij De Bokkedoorns ligt de lat hoog. Dag en nacht is hij samen met zijn team bezig om constante kwaliteit te waarborgen. ‘Soms ben ik maanden op zoek naar dat ene ingrediënt.’ Met ‘mooie plaatjes maken’ houdt de chef zich niet bezig, wel met het creëren van een samenspel van pure smaken.

‘Ik kies eerst het hoofdbestanddeel, dat moet van uitmuntende kwaliteit zijn. Vervolgens ga ik aan de slag met de saus, dat is de ziel van het gerecht. Pas dan volgt de garnering en ga ik nadenken over de presentatie. Alle overbodige opsmuk laat ik achterwege, zodat elk element dat het op het bord ligt echt van toegevoegde waarde is voor het gerecht.’

Smaakvol
Een mooi voorbeeld is het voorgerecht dat uit slechts vier ingrediënten bestaat: langoustine, bleekselderij, citrusvrucht en kaviaar. ‘Puur, eenvoudig en ongelooflijk smaakvol. Iedereen gaat ervan uit zijn dak!’ Eigenaar Pascal Beeren voegt eraan toe: ‘De keukenbrigade experimenteert voortdurend met nieuwe producten en technieken. Roy is enorm creatief. Bijzonder is dat onze gasten hem snel omarmd hebben, dit zien wij als een groot compliment.’

www.bokkedoorns.nl

 

 

 

 

 

Geschreven op

Naar het overzicht

QUALITY LODGINGS viert jubileum 21 diner

‘QL Hotel of the Year 2024’ Award uitgereikt aan Châteauhotel & Restaurant de Havixhorst Arnhem, dinsdag 18 juni 2024 - Quality Lodgings,... Lees meer »

Gastronomisch genieten | Westcord WTC Hotel Leeuwarden

Leeuwarden is het bruisende hart van Friesland en een ideale bestemming voor een onvergetelijke ‘culinaire’ citytrip. Het viersterren WestCord... Lees meer »

Het geheime recept van Aruba

Aruba behoort met een oppervlakte van 180 km² tot een van de kleinere eilanden in het Caribisch gebied. Maar laat je daardoor niet van de... Lees meer »

Onvergetelijk dineren | Ratatouille Food & Wine

Chef-kok Jozua Jaring houdt van zijn werk. Zijn restaurant Ratatouille Food & Wine in het centrum van Haarlem is al tien jaar op rij bekroond... Lees meer »

Wegsmelten met ijs en chocolade | Chocolaterie Pierre

Bonbons, ijs, dagelijks verse brownies, muffins, kokosmacronen en uiteraard de wereldberoemde bokkenpoten: Chocolaterie Pierre in Hillegom... Lees meer »

Een rosé die goud waard is | AIX Rosé

Met 300 dagen zon per jaar schittert de Middellandse Zee op de achtergrond, terwijl goed onderhouden rijen wijnstokken het golvende landschap... Lees meer »

Een culinair paradijs

Wie aan Aruba denkt, komt al gauw uit op de mooiste stranden, het perfecte klimaat en de vriendelijkste locals. Maar wist je dat het ‘One... Lees meer »

Nieuwe smaken ontdekken

Op zo’n 10 minuten rijden van Groningen staan in het pittoreske dorp Aduard drie oude lindebomen. Ze sieren de monumentale gevel uit 1735... Lees meer »

25 jaar vineuze gastronomie

We kennen allemaal de uitspraak: 1 en 1 maakt 3. Dan is er sprake van iets bijzonders waarbij twee onderdelen zoveel meerwaarde aan elkaar... Lees meer »

Italian Fine Dining

Het meest verfijnde dat Italië op culinair vlak te bieden heeft? Dat brengt chef-kok Michael Cervino persoonlijk naar je toe. Denk aan een... Lees meer »