Frisse wind bij De Bokkedoorns

Sinds maart wordt de keukenbrigade van tweesterrenrestaurant De Bokkedoorns in de Noord-Hollandse duinen aangevoerd door Roy Eijkelkamp. De kersverse chef-kok gaat deze nieuwe uitdaging aan met een bescheidenheid die hem siert.

 Al tien jaar is Roy Eijkelkamp werkzaam bij De Bokkedoorns, waarvan de afgelopen vijf jaar als sous-chef naast Menno Post. Hij beseft wel degelijk dat hij nu tot de ‘grote jongens’ behoort. ‘Maar’, benadrukt hij, ‘de afwasser is net zo belangrijk als de chef-kok. We doen het met elkaar: er kan niet één schakel ontbreken in het team. Bij ons geen haantjesgedrag in de keuken, we gaan voor elkaar door het vuur.’

Jongensdroom
Zelf begon hij op zijn dertiende in de afwas bij Grand Bistro De Rotonde in Vorden, waar hij in de leer ging als kok. Als kind droomde hij al van een culinaire carrière. ‘Elke zondag keek ik bij mijn oma naar het tv-programma Koken met Sterren van Cas Spijkers. Enorm inspirerend!’

Bij De Bokkedoorns ligt de lat hoog. Dag en nacht is hij samen met zijn team bezig om constante kwaliteit te waarborgen. ‘Soms ben ik maanden op zoek naar dat ene ingrediënt.’ Met ‘mooie plaatjes maken’ houdt de chef zich niet bezig, wel met het creëren van een samenspel van pure smaken.

‘Ik kies eerst het hoofdbestanddeel, dat moet van uitmuntende kwaliteit zijn. Vervolgens ga ik aan de slag met de saus, dat is de ziel van het gerecht. Pas dan volgt de garnering en ga ik nadenken over de presentatie. Alle overbodige opsmuk laat ik achterwege, zodat elk element dat het op het bord ligt echt van toegevoegde waarde is voor het gerecht.’

Smaakvol
Een mooi voorbeeld is het voorgerecht dat uit slechts vier ingrediënten bestaat: langoustine, bleekselderij, citrusvrucht en kaviaar. ‘Puur, eenvoudig en ongelooflijk smaakvol. Iedereen gaat ervan uit zijn dak!’ Eigenaar Pascal Beeren voegt eraan toe: ‘De keukenbrigade experimenteert voortdurend met nieuwe producten en technieken. Roy is enorm creatief. Bijzonder is dat onze gasten hem snel omarmd hebben, dit zien wij als een groot compliment.’

www.bokkedoorns.nl

 

 

 

 

 

Geschreven op

Naar het overzicht

Genot voor álle zintuigen

Het zijn niet alleen de verfijnde culinaire gerechten, maar juist de totaalbeleving die restaurant Novité in Son biedt, die liefhebbers... Lees meer »

Patissiers van Tummers, uit Heemstede, winnen Gouden en Bronzen Gard 2021

Nick Banus, patissier bij Patisserie Tummers uit Heemstede, heeft de Gouden Gard 2021 gewonnen. Nick’s showtafel stond in het teken van... Lees meer »

De Kaaskampanje van Haarlem

‘Iedereen verwennen met de lekkerste producten’, dat was de missie van Tim van Laar toen hij in 2017 zijn kaaszaak begon in hartje Haarlem.... Lees meer »

Boulangerie Oscar

Bij Oscar gaan wij voor het best haalbare. Of het nu gaat om de selectie van de ingrediënten, de ambachtelijke productie, of de versheid... Lees meer »

Het is eigenlijk één grote snoepwinkel en niet alleen voor zoetekauwen

Een nieuwe naam, nieuwe huisstijl, een nieuwe website én webwinkel; BOMMEL & BOMMEL delicatessen in Barendrecht timmert flink aan de weg.... Lees meer »

De lekkerste olijfolie in de mooiste flessen

‘Ik ben als kind in een ketel met olijfolie gevallen. Anders kan ik mijn fascinatie voor dit vloeibare goud niet verklaren’, aldus Nico... Lees meer »

Culinair & Creatief

Restaurant 273 is een nieuw culinair restaurant, dat haar deuren opent in het centrum van Utrecht. Chef-kok én eigenaar Tommy den Hartog... Lees meer »

Frisse wind bij De Bokkedoorns

Sinds maart wordt de keukenbrigade van tweesterrenrestaurant De Bokkedoorns in de Noord-Hollandse duinen aangevoerd door Roy Eijkelkamp.... Lees meer »

High-end restaurant in Rotterdam Marriott

Wim Severein, bekend van voormalig sterrenrestaurant Wereldmuseum, opende enkele maanden geleden de deuren van zijn eigen high-end restaurant... Lees meer »

Sterrenkok Fred Mustert: 'Het kan altijd beter'

Met de restyling van zijn restaurant in Rotterdam heeft tweesterrenkok Fred Mustert zijn eigen podium gecreëerd waarop hij en zijn brigade... Lees meer »