Les Femmes de Delft

1N2A9991 1N2A9994 les femmes de delft 15

‘Les Femmes de Delft’ heet de opvallende collectie van de Vlaamse Isabelle Torrelle. Ze combineert weef- en borduurkunst in opvallende panelen met een jonge vrouw in een typisch Johannes Vermeer-landschap. Haar rug is getatoeëerd met Delftse motieven: een markante compositie die modern en oud verenigt.  

Torrelle ging voor haar project speciaal een samenwerking aan met de keramiekfabrikant Royal Delft. Ze mocht in de archieven gaan zoeken naar passende Delftse motieven die zouden kunnen fungeren als rugtatoeage. Vorig jaar toonde de Vlaamse weefster voor het eerst haar werk. Met ‘The Historians’ bracht ze via oude weef- en borduurtechnieken twee opmerkelijke figuren in beeld: een vrouw en een man, ogenschijnlijk laatmiddeleeuws, maar elk met een 21ste-eeuwse getatoeëerde arm, een ‘sleeve tattoo’.  

Meer dan decoratie 

Van meet af aan wilde Torrelle dat haar panelen niet enkel decoratieve waarde zouden hebben. Ze moesten ook functioneel zijn. Haar ‘Meisterwerke’ kunnen niet alleen gebruikt worden als wanddecoratie, maar ook als kamerschermen, gemonteerd in een elegante metalen voetsteun. En aangezien ze gevuld zijn met hoogwaardig geluiddempend materiaal, zijn ze meteen ook van praktisch nut. Net zoals de Vlaamse wandtapijten uit de middeleeuwen trouwens, die moesten zorgen voor isolatie en decoratie. 

De panelen sloegen meteen aan. Torrelle en haar partner Christian Otto, die de organisatorische taken voor zijn rekening neemt, kregen zelfs bestellingen uit Rusland. De combinatie van oude Vlaamse middeleeuwse weefkunst, barokke portretten en vreemde anachronismen wordt als verrassend en vernieuwend beschouwd. De creaties brengen een verfrissende spanning teweeg tussen verleden en heden, tussen sierkunst en popcultuur, tussen artistieke ernst en ironie. 

 

Isabelle Torelle behaalde het diploma Textiel van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent. Vervolgens werkte ze twintig jaar lang als designer voor fabrikanten van meubelstoffen en decoratieve stoffen. Toch knaagde al die jaren het verlangen naar iets waar ze meer passie in kwijt kon. In de industrie speelde men te veel op veilig en op de productie van goedkope materialen, zo vond ze. ‘Op een zeker ogenblik had ik er genoeg van. Ik ben van de ene op de ander dag gestopt, zonder dat ik een idee had van wàt ik precies wilde doen.’ 

Modern art

Ze besloot meer te gaan doen met de eeuwenoude weeftechnieken. ‘Met behulp van de moderne technologie kunnen we tegenwoordig nog preciezer en perfecter werken. Let wel: dat maakt de techniek niet minder ambachtelijk. Het blijft nog altijd een mens die de machine stuurt, weeft en borduurt. Door de twee technieken van weven en borduren te combineren, ben ik erin geslaagd om afbeeldingen te maken die veel meer dimensie in vormen, details en kleuren krijgen dan de oude wandtapijten. Daarin zit het moderne verschil.’  

Elk paneel dat Torrelle maakt, wordt slechts in een genummerde, beperkte oplage uitgevoerd. Bovendien kan ze maatwerk leveren, waarbij klanten zelf voor bepaalde technieken, tinten en nuances kunnen kiezen. Ze krijgt daar onwaarschijnlijk veel voldoening van: ‘Met onze Meisterwerke ervaar ik de artistieke vrijheid om weefsels te ontwikkelen zonder beperkingen. Ik kies voor de beste materialen en technieken en bespaar niet op kwaliteit en effecten. Ik zoek de grenzen op en overschrijd ze. Het is keihard werken, ja, maar ik heb letterlijk elke ochtend het gevoel dat ik een droom waar maak.’ 

Lees meer over de collectie van Les Femmes de Delft >>

Geschreven op

Naar het overzicht

Stoelen weerspiegelen de tijdgeest | RSGA Museum

Veel musea hebben designstoelen in hun collectie. Maar een museum volledig gewijd aan stoelen, dát bestond nog niet in Nederland. Met het... Lees meer »

Hart voor Art

Laren staat bekend als trekpleister voor toeristen. Niet zo vreemd; Laren is een bruisend kunstenaarsdorp waar altijd wat te doen is. In... Lees meer »

De kunst van keramiek

In ‘de Oerprovincie van Nederland’ waar op de Hondsrug verleden, heden en toekomst samenkomen, is één van de oudste aardewerkfabrieken van... Lees meer »

Veel verkocht aan musea en aan trouwe én nieuwe klanten

BIJNA 42.000 BEZOEKERS EN VEEL VERKOCHT OP SUCCESVOLLE PAN AMSTERDAM Amsterdam, 26 november 2023 – Bijna 42.000 kunstliefhebbers, meer dan... Lees meer »

Hedendaagse kunst in plaats van oude meesters in Stedelijk Museum Alkmaar

Stedelijk Museum Alkmaar programmeert hedendaagse kunst. Kunstenaars van verschillende disciplines vullen dit najaar de zalen met video-installaties,... Lees meer »

Kunstdetective Arthur Brand vindt overal ter wereld gestolen kunst terug

Kunstdetective Arthur Brand vindt overal ter wereld gestolen kunst terug. Hij beweegt zich tussen maffiabazen en politiekorpsen en zit aan... Lees meer »

3D-kunstenaars werken in Leeuwarden aan een ode aan Escher

Op 17 juni 2023 is het precies 125 jaar geleden dat één van de beroemdste Leeuwarders aller tijden werd geboren: Maurits Cornelis Escher.... Lees meer »

Zomertentoonstelling in Galerie Mokum 1 juli t/m 29 juli

Wandel binnen in de warme slaapkamers van Kenny Harris en de levendige terrassen van Nico Heilijgers op de jaarlijkse Zomertentoonstelling... Lees meer »

Famous

Brigitte Bardot, David Bowie, Kate Moss, Marlene Dietrich en Roger Moore: weinig fotografen hebben zoveel muzieklegendes, filmsterren, mode-iconen... Lees meer »

Spiegelende schatkist

Alsof er een UFO was geland in het centrum van stad. Dat is hoe veel Rotterdammers de komst van Depot Boijmans van Beuningen hebben ervaren.... Lees meer »

De kracht van licht

Familiebedrijf Versteeg Lichtstudio in Haarlem heeft al 43 jaar ervaring met het verlichten van woonhuizen, werkplekken en hotels/restaurants.... Lees meer »

Een elegante dame

Het jaar 2020 staat in ieders geheugen gegrift: het was het eerste coronajaar. Precies dan openen interieurspecialisten René en Sophia Wansleeben... Lees meer »

Interieur van a tot z

Interieurspecialist Prummel in Stadskanaal is het familiebedrijf van Jelle en Ria Prummel. Hier draait alles om aandacht en beleving, laten... Lees meer »

Buiten de lijntjes kleuren

Als hij tekent, zit hij in zijn eigen cocon. Dan verdwijnt de wereld om hem heen en is hij met zijn hoofd ín de tekening. Maar waar interieurdesigner... Lees meer »

Vakantiegevoel in huis

Je vindt er dingen die je nergens anders vindt en een sfeer waardoor je je even buiten Nederland waant. Dat had Jet van Basten Batenburg... Lees meer »

Meer dan een mooi ontwerp

Cecilia Kollross is in Brazilië geboren en opgegroeid. Daar heeft ze architectuur en stedenbouw gestudeerd. In Nederland heeft ze bij de... Lees meer »

Retrodeuren in Zoetermeer

Retrodeuren voor mensen die mooie deuren wensen. De specialist Retrodeuren.nl is dé specialist als het om stalen deuren gaat. Denk hierbij... Lees meer »

Een interieur dat rust brengt

Niets is zo persoonlijk als de inrichting van je huis. Hoe fijn is het dan om het interieurdesign over te laten aan twee specialisten die... Lees meer »

Zomertijd

Zomertijd! Dagen waarin het leven binnen en buiten ontspannen in elkaar overvloeit. Eindeloos genieten met duurzaam tuinmeubilair wat lang... Lees meer »

Lovely landscape

De natuur, een oneindige inspiratiebron! Van vertrouwde natuurverschijnselen in de vorm van golven en wolken, tot verstilde momentopnames... Lees meer »