Voetballen in oranje

Als tiener gold Marco van Eliveld (41) als groot voetbaltalent. Hij trainde al mee met de jeugd van AZ. Niets leek een mooie voetbalcarrière in de weg te staan, totdat hij een knobbeltje in zijn nek voelde. Dat bleek Hodgkin: lymfklierkanker. 

Na een intensieve behandeling werd hij genezen verklaard en kon zich weer richten op zijn grote liefde: het voetbalspel. Lang ging dat goed, totdat hij last kreeg van kortademigheid. Onderzoek wees uit dat Marco leed aan Pulmonale Hypertentie (PH), wat een vernauwing van de longaderen veroorzaakt. Een ingrijpende dubbele longtransplantatie was noodzakelijk. Dat gebeurde in 2009. De operatie was een succes en een half jaar later stond hij weer op het voetbalveld. Maar opnieuw kwam de kanker terug. Opnieuw ging hij een lang medisch traject in. Opnieuw herstelde hij. En opnieuw wist hij terug te keren op het voetbalveld. In dit geval samen met lotgenoten in het Nederlands Transplantatie Voetbalteam (NVT). 

Zichtbaar genieten
Het NVT bestaat uit inmiddels meer dan dertig mannen en een paar vrouwen. Ze trainen tezamen en spelen gedurende het voetbalseizoen zoveel mogelijk wedstrijden. Vaak is dat in een stadion van een bekende profclub. Wie een training op hun vaste veld bij FC Lienden bezoekt, ziet een groep fanatieke voetballers - met wisselende leeftijden en wisselende kwaliteiten - die zichtbaar genieten van het spel: niks bijzonders. Toch is het geenszins vanzelfsprekend dat ze achter een bal aan rennen. 

Een normaal leven
Naast liefde voor het spel verbindt nog iets anders deze spelers: ze hebben allemaal een orgaantransplantatie ondergaan. Zonder de gift van een donorhart, -long, -lever, of -nier hadden ze daar onmogelijk kunnen staan. Elk balcontact is voor hen als een hap adem: de bevestiging dat ze een normaal leven kunnen leiden. ‘Het heeft mij veel inspanning en doorzettingsvermogen gekost om weer op een voetbalveld te staan,’ zegt Marco. ‘Graag wil ik dat gebruiken om anderen te laten zien wat er mogelijk is.’

www.txvoetbal.nl - www.facebook.com/NLTXVoetbal

Geschreven op

Naar het overzicht

Voetballen in oranje

Als tiener gold Marco van Eliveld (41) als groot voetbaltalent. Hij trainde al mee met de jeugd van AZ. Niets leek een mooie voetbalcarrière... Lees meer »

fit20 breekt lans voor directe heropening fitnesswereld: ‘Omdat het hier om de gezondheid van miljoenen draait’

De gehele fitnesswereld moet uiterlijk na het aflopen van de huidige lockdown per 3 maart heropenen. Die dringende oproep komt van fit20,... Lees meer »

Cosmetisch arts voelt zich beeldhouwster

Cosmetisch arts Olga Liplavk vergelijkt haar Pro-Age concept het liefst met de restauratie van een schilderij. Zij herstelt een gezicht... Lees meer »

One-stop health store op Amsterdam CS

Deze maand opende Amsterdam Central Doctor & Pharmacy haar gloednieuwe deuren aan de noordwestzijde van de IJ-hal op Amsterdam Centraal... Lees meer »