fit20 breekt lans voor directe heropening fitnesswereld: ‘Omdat het hier om de gezondheid van miljoenen draait’

De gehele fitnesswereld moet uiterlijk na het aflopen van de huidige lockdown per 3 maart heropenen. Die dringende oproep komt van fit20, Nederlands marktleider in kleinschalige fitness. “Gezondheid is de fundering onder het huidige lockdown-beleid. Maar laat het dan ook de fundering zijn van het unlocken van ons land”, aldus fit20’s CEO Walter Vendel, die een lans breekt voor alle fitnesscentra die in ons land met elkaar de gezondheid van miljoenen mensen positief beïnvloeden.

Vendel wijst hierbij met name op de rol van de fitnesswereld voor de 50+-doelgroep. Hij stipt daarbij een aantal recente onderzoeken aan, zoals die van juni jongstleden van John Moores University in Liverpool. “Daar komt uit naar voren dat juist ouderen in lockdown snel spieren verliezen, oftewel sarcopenie. Met deze spierafname zien we altijd een verband met en verslechtering van diabetes, hart- en vaatziekten, osteoporose en mentale en emotionele achteruitgang. Het zorgelijke is dat die spierafname vaak blijvend is. De universiteit van Münster bracht in november een onderzoek naar voren waaruit blijkt dat verouderde spieren een minder goed werkend immuunsysteem tot gevolg hebben. Op 13 januari verscheen een onderzoek van de Universiteit Amsterdam, waaruit de significante relatie blijkt tussen sarcopenie en het overlijden van ouderen bij een ziekenhuisopname. Sterke spieren beschermen ouderen en maken weerbaar tegen Covid. Zwakke spieren maken iedereen, en zeker ouderen, juist extra kwetsbaar. Indirect kun je daaruit concluderen dat het gesloten houden van al deze sportlocaties, de druk op de zorg juist vergroot. Terwijl de sportscholen juist bijdragen aan de oplossing.” 

Heropening sportscholen in belang van volksgezondheid

Daarom moet de fitnesswereld heropenen, oordeelt Vendel. Dat is in het belang van de volksgezondheid. In fitnesscentra -of dat nu de yogastudio is, de sportschool om de hoek of een vestiging van fit20- kun je veilig, verantwoord en begeleid trainen, vanuit een sterk protocol. Het is na de eerste lockdown gebleken dat de fitnesswereld absoluut geen bron van besmetting is. "Bij fit20 hebben we zelfs -met ruim 130 vestigingen- geen enkele besmetting gehad. Voor de duidelijkheid: we hebben het niet over contactsport, maar over trainen op ruim 1,5 meter afstand van elkaar en met minimale aantallen in professioneel geleide bedrijven", aldus Vendel.

Gezondheid is het pure goud

Bas Pronk is één van de franchise-ondernemers van fit20 en heeft een journalistieke achtergrond. Hij schrijft gedurende de huidige lockdown voor het platform De Ondernemer diverse artikelen vanuit een optimistische invalshoek, zo ook over de fitnessbranche. “Als je het leest, accentueert het hoe contraproductief de huidige overheidsaanpak is, hoe de preventie wordt vergeten terwijl we al bijna een jaar met Covid leven. Toen ik het had gelezen, moest ik mezelf ervan weerhouden om niet op te roepen per direct te heropenen. Zoals Bas beschrijft: ‘Gezondheid is het pure goud, maar stelt u dan het leger goudzoekers alstublieft wel in staat om het te delven. Zodra het kan. Maar dan ook direct’." Dat moet dan per 3 maart, als het aan Vendel ligt. “Laat ons werken aan het gezonder maken van ons land.”

Lees hier het artikel van Bas Pronk: “Overheid, vergeet u uw eigen topprioriteit niet?” https://fit20.nl/nieuws/Algemeen-nieuws/Overheid-vergeet-u-uw-eigen-topprioriteit-niet/

Geschreven op

Naar het overzicht

Voetballen in oranje

Als tiener gold Marco van Eliveld (41) als groot voetbaltalent. Hij trainde al mee met de jeugd van AZ. Niets leek een mooie voetbalcarrière... Lees meer »

fit20 breekt lans voor directe heropening fitnesswereld: ‘Omdat het hier om de gezondheid van miljoenen draait’

De gehele fitnesswereld moet uiterlijk na het aflopen van de huidige lockdown per 3 maart heropenen. Die dringende oproep komt van fit20,... Lees meer »

Cosmetisch arts voelt zich beeldhouwster

Cosmetisch arts Olga Liplavk vergelijkt haar Pro-Age concept het liefst met de restauratie van een schilderij. Zij herstelt een gezicht... Lees meer »

One-stop health store op Amsterdam CS

Deze maand opende Amsterdam Central Doctor & Pharmacy haar gloednieuwe deuren aan de noordwestzijde van de IJ-hal op Amsterdam Centraal... Lees meer »