Collectie PopArt in Beurs van Berlage

Amsterdam staat deze zomer in het teken van PopArt. Gedurende de maanden juli, augustus en september wordt de PopArt collectie van mediaondernemer Lex Harding in de Beurs van Berlage geëxposeerd. Naast de omvangrijke collectie zeefdrukken van Andy Warhol, Roy Lichtenstein, Keith Haring en andere vertegenwoordigers van de PopArt zijn vrijwel alle album-covers die Warhol maakte in de periode 1960 - 1987 te zien, maar ook affiches, gesigneerde boekjes en andere werken op papier. Een groot deel van de bijzondere tentoonstelling wordt gevormd door de zeefdrukken, alleen van Warhol zijn er al meer dan 100 te zien.

PopArt is een kunststroming die ontstond aan het begin van de jaren zestig van de vorige eeuw. “Ik was toen net 20 en heb de ontwikkeling van de PopArt bewust en van nabij meegemaakt”, verklaart Harding als hij zijn plannen ontvouwt. “Neem die iconische banaan op de hoes van het eerste album van The Velvet Underground uit 1967. De plaat kent bijna niemand meer, maar de afbeelding van de banaan heeft na bijna 50 jaar nog niks aan kracht ingeboet.”

The Factory
Een deel van de expositie wordt ingericht zoals de beroemde ‘Factory’ in New York, het atelier van Andy Warhol. Daar kunnen bezoekers zien hoe een zeefdruk tot stand komt. Ook is een serie foto’s te zien die Warhols ‘hoffotograaf’ Nat Finkelstein in de jaren zestig maakte in de ‘Factory’.

PopArt en Amsterdam
“Ik heb bij het samenstellen van de expositie gezocht naar verbanden tussen PopArt en Nederland. Zo stuitte ik op de vorig jaar overleden Nederlandse galeriehouder George Mulder, goede vriend van Andy Warhol en uitgever van de serie ‘Reigning Queens’; vier verschillende afbeeldingen van vier in 1985 regerende vorstinnen, waarvan Koningin Beatrix voor ons natuurlijk de bekendste is. Uit de nalatenschap van George heb ik, behalve brieven van Andy en George, ook een aantal zeefdrukken gekocht met unieke kleuren, waardoor op de expositie in totaal maar liefst 22 Queens te zien zijn, waarvan 10 verschillende van Beatrix. Ik heb ook een boekje gevonden dat Warhol in 1985 naar Koningin Beatrix stuurde met de opdracht: ‘To your majesty Queen Beatr ix, love, Andy Warhol, june 85 n.y.’ Bij ‘Koninklijke Verzamelingen’ heb ik het boekje voor de duur van de expositie te leen gevraagd”, aldus Lex Harding.

De band met Nederland komt verder tot uiting door een prachtig portret van Warhol, dat in 1982 werd gemaakt door de Nederlandse fotograaf Patricia Steur. Van haar hand is ook een foto van Keith Haring, die in 1986 een enorm kunstwerk schilderde op de centrale markthallen in Amsterdam. Van Roy Lichtenstein is naast een groot aantal zeefdrukken ook een origineel affiche te zien van een overzichtstentoonstelling in 1967 in het Stedelijk Museum in Amsterdam.

Mick Jagger
De expositie toont een doorsnee van de meest bekende PopArt zeefdrukken uit de vorige eeuw. Harding: “Ik streef niet altijd naar complete series, maar pik meestal alleen de mooiste er uit; van Mao, Marilyn, Muhammed Ali, Campbell Soup en Mick Jagger. Van de laatste bestaan 10 verschillende afdrukken waarvan ik er 9 heb. Ik hoop voor de zomer de 10e nog te kunnen verwerven of bij iemand te lenen. Dat zou voor mij de kers op de taart zijn.”

Als reden voor de expositie zegt Harding: “Thuis aan de muur kan er natuurlijk maar een beperkt aantal mensen van genieten. Kunst moet niet verstoffen achter gesloten deuren, maar moet gezien worden, liefst door zoveel mogelijk mensen.”

www.andywarhol.amsterdam

   

Geschreven op

Naar het overzicht

Erwin Olaf overleden

Erwin Olaf, Keyhole #6 • 2012 © Erwin Olaf. Courtesy Flatland Gallery. Een perfecte wereld met een barst erin. Dat toont de bekende fotograaf... Lees meer »

Cultuur- en kunstdagen

Wil jij twee entreetickets winnen? Ga naar www.lourens.nl/cultuuragenda Art Rotterdam Wil je naar de meest gerenommeerde beurs voor hedendaagse... Lees meer »

Duurzame mode in interactieve expo in Tilburg: Long Live Fashion

Modecreaties uit recente collecties van Duran Lantink en Ronald van der Kemp zijn nu te bewonderen in het TextielMuseum in Tilburg. Samen... Lees meer »

KunstRAI 8 – 12 september 2021

Van woensdag 8 tot en met zondag 12 september 2021 zal de KunstRAI voor de 36ste keer plaatsvinden! Tijdens de beurs brengen meer dan tachtig... Lees meer »

Rietveld Academie Fashion Show 2021

Op vrijdag 25 juni presenteerde de afdeling mode van de Amsterdamse Gerrit Rietveld Academie haar nieuwe lichting studenten. De afdeling... Lees meer »

Interieurontwerper Ruud van Oosterhout opent showroom naast Rijksmuseum

Pal naast het Rijksmuseum heeft ontwerper Ruud van Oosterhout de ideale ruimte gevonden voor zijn studio en showroom rvo design. De hoge... Lees meer »

Kathleen Ryan's werk stoot je af én trekt je aan.

Het viel niet mee om het werk uit de VS te krijgen. Eerst dreigde een Amerikaans museum er met de beschimmelde druiven van Kathleen Ryan... Lees meer »

Eduard Planting Gallery presenteert 'Legends Passed'

Eduard Planting Gallery in Amsterdam presenteert van 29 juli tot en met 30 september de expositie 'Legends Passed'. Als eerbetoon laat de... Lees meer »

Collectie PopArt in Beurs van Berlage

Amsterdam staat deze zomer in het teken van PopArt. Gedurende de maanden juli, augustus en september wordt de PopArt collectie van mediaondernemer... Lees meer »

18 juni feestelijke opening Elephant Parade

Op zondag 18 juni vanaf 13.00 uur vindt op de Brink in Laren de feestelijke opening van 'Elephant Parade Laren' plaats. In samenwerking... Lees meer »