Delicious paintings

In Museum Jan van der Togt in Amstelveen is de tentoonstelling Delicious Paintings van Tjalf Sparnaay te zien. De internationaal erkende kunstenaar verwondert het publiek met zijn hyperrealistische schilderijen van extreem uitvergrote etenswaren als een gebakken ei of een knapperig broodje gezond.

De werken springen van het doek en verbazen door de extreme precisie en vakmanschap. Sparnaay toont ook nieuwe fotowerken die - na vertoning in New York in 2017 bij Bernarducci Meisel Gallery – nu voor het eerst in Nederland te zien zijn. De tentoonstelling geeft een breed overzicht van zijn verrassende oeuvre dat zich kenmerkt door zijn oorspronkelijke manier van kijken naar alledaagse dingen.

NIEUW LICHT
Sparnaay onderscheidt zich met het extreem uitvergroten van de werkelijkheid en het met fotografische precisie overbrengen van een beeld op het doek. In zijn schilderijen kiest hij ervoor om slechts een detail van een veel grootser concept weer te geven. Hiermee werpt hij nieuw licht op het dagelijks leven en op wat schoonheid is.

Pastry-with-Strawberry2012-Delicious Paintings Tjalf Sparnaay
Boiled-Egg,-2009-Delicious Paintings Tjalf Sparnaay

Zijn werk borduurt direct voort op de Nederlandse traditie van minutieus realistisch geschilderde etenswaren uit de Gouden Eeuw. In zijn lucide kleurgebruik en oog voor detail en verfijning benadert hij Vermeer, terwijl de belichting in zijn schilderijen refereert aan het spel van licht- en schaduw in het werk van Rembrandt. Vanaf 1987 werkt Tjalf Sparnaay aan een vernieuwend oeuvre, steeds zoekend naar andere, nog nooit geschilderde beelden. Zijn schilderstijl is onderdeel van de eigentijdse en internationale stroming die hyperrealisme wordt genoemd waarbinnen hij internationaal inmiddels als een van de toonagevende schilders gezien wordt. 

De creaties van de in 1954 in Haarlem geboren kunstenaar bevinden zich in collecties verspreid over de hele wereld en worden regelmatig buiten Nederland tentoongesteld. In ons land had hij in 2015 zijn eerste museale solotentoonstelling in Museum de Fundatie in Zwolle. Ook was zijn werk in Kunsthal Rotterdam en verschillende andere musea te zien. Enkele werken maakten deel uit van de door Amerika en Europa reizende internationale overzichtstentoonstelling ‘50 years of hyperrealistic painting’.

ICONISCH
Zijn ‘Gebakken Eieren’ zijn iconisch en worden over de hele wereld als beeld gebruikt en nageschilderd. Inmiddels is hij uitgegroeid tot de toonaangevendste contemporaine foodschilder ter wereld en mag hij zich exhibiting artist bij de prestigieuze Louis K. Meisel Gallery in New York noemen waar het fotorealisme/hyperrealisme in de jaren zestig en zeventig is ontstaan.

Iconic-Egg-2018-Delicious Paintings Tjalf Sparnaay Bakje-Patat-1999-Delicious Paintings Tjalf Sparnaay

Hamburgers, patat, broodjes, ketchupflessen, knikkers en kreeft, Sparnaay brengt dit soort triviale onderwerpen in beeld en blaast ze op tot enorm formaat, als donderslagen op het netvlies. Het opblazen tot megaproporties geeft hem de gelegenheid elk detail zeer nauwkeurig te verkennen en laag voor laag te ontleden om zo tot de kern van het onderwerp te komen. 

ALLEDAAGS
Zijn schilderijen zijn volgens hem bedoeld om de kijker in staat te stellen de realiteit opnieuw te ervaren, opnieuw de essentie te laten ontdekken van het voorwerp dat zo alledaags is geworden. Hij is altijd op zoek naar nieuwe, nog nooit geschilderde beelden. Die vindt hij in zijn eigen omgeving. Door gebruik van triviale en alledaagse voorwerpen laat hij deze bijna vergeten realiteit weer opnieuw uit zijn penseel vloeien.

BERLIJNSE MUUR
Parallel aan zijn schilderkunst werkt Sparnaay aan een fotografisch oeuvre dat tijdens de tentoonstelling in Amstelveen voor het eerst getoond wordt. Er zijn prachtige series ontstaan die net als zijn schilderijen de grens tussen schilderkunst en fotografie opzoeken. Zo is er de serie Graffitical Archeology, met zorgvuldig uitgesneden close-ups van de Berlijnse muur, die aan abstracte schilderkunst doen denken met een diepere historische gelaagdheid.

Sparnaay: ‘Een in de loop der jaren door misschien wel duizend artiesten bespoten stuk afschrikwekkend en grauw beton zag ik veranderd in een van de kleurrijkste en vrije plekken ter wereld. Door het te fotograferen kon ik er een nieuw kunstwerk van maken en het aan iedereen laten zien.’ Fotowerken onder de naam Urban Jungle laten de context zien waarin de Urban Photography series zijn ontstaan. Sparnaay fotografeert rauwe plekken waar hij tussen de verlaten gebouwen en geroeste industriële architectuur schilderachtige juweeltjes vindt. De belichting en het spel van licht en donker in het beeld zorgen voor een effect dat ook in zijn schilderijen te herkennen is. Van 17 oktober 2019 tot en met 19 januari 2020 te zien.

WWW.JVDTOGT.NL

Naar het overzicht

Unzipped wordt verlengd

Het Groninger Museum verlengt The Rolling Stones – Unzipped tot en met 18 april 2021. De verlenging is een uiterste poging van het museum... Lees meer »

Geromantiseerde werkelijkheid

Miranda Koller reisde met haar echtgenoot Eric, jarenlang Cirque du Soleil achterna , een periode waarin ze zich toelegde op fotografie.... Lees meer »

Unzipped: The Rolling Stones

Fans kijken er al maanden naar uit: de tentoonstelling The Rolling Stones – Unzipped die van 14 november 2020 tot en met 28 februari 2021... Lees meer »

‘Ik wil NOOIT in herhaling treden’

Personages van vlees en bloed neerzetten, dat kan regisseur Ben Sombogaart als geen ander. Zijn nieuwe speelfilm vertelt het aangrijpende... Lees meer »

Hermitage Amsterdam heropent met gloednieuwe tentoonstelling over Romanovs en ridders

Middeleeuwenrage herleeft met ruim 250 objecten uit collectie Hermitage St.-Petersburg. Donderdag 19 november heropent de Hermitage Amsterdam... Lees meer »

Ticketverkoop gestart Boijmans Ahoy drive-thru museum

Tot en met 23 augustus vind je in Rotterdam een unieke samenwerking: een drive-thru tentoonstelling. De ticketverkoop vooraf is noodzakelijk,... Lees meer »

GLUE amsterdam connected by design

Nieuwe designroute in Amsterdam: GLUE Met ‘GLUE amsterdam connected by design’ heeft de stad weer een driedaagse designroute voor Amsterdamse... Lees meer »

KunstRAI, een van de langstlopende kunstbeurzen ter wereld, verplaatst naar oktober 2020

Vanwege de ontwikkelingen rondom het coronavirus en de genomen maatregelen heeft de organisatie van KunstRAI 2020 besloten het evenement... Lees meer »

Kunst kijken, zonder een stap te zetten

Cultuurhuizen en musea zijn plots helemaal leeg. Geen bewonderende blikken in de museumzalen, geen gelach vanuit het publiek. Dit doet cultuurliefhebbers... Lees meer »

Delicious paintings

In Museum Jan van der Togt in Amstelveen is de tentoonstelling Delicious Paintings van Tjalf Sparnaay te zien. De internationaal erkende... Lees meer »