De L'Europe Amsterdam bestaat 125 jaar

De L'Europe Amsterdam bestaat 125 jaar. Het iconische hotel opende op 23 september 1896 zijn deuren en staat sindsdien in het teken van luxe en Amsterdamse gastvrijheid. 'Wie jarig is trakteert' en daarom viert het hotel zijn jubileum met onder andere feestelijke activiteiten voor de stad. De L'Europe gaat hiervoor samenwerkingen aan met culturele partners, waaronder Nationale Opera & Ballet. Ook biedt het hotel zijn gasten de mogelijkheid om voor een speciaal tarief te overnachten in de suites van de gerestylede vleugel van het hotel: 't Huys. Couturier Ronald van der Kemp van internationaal modelabel RVDK werkt vanuit zijn atelier in 't Huys aan een jurk ter ere van het jubileum. Eind maart 2022 wordt dit couturestuk geveild.

Op de plek in Amsterdam waar nu hotel De L'Europe staat, worden al sinds 1638 nationale en internationale gasten verwelkomd. Destijds was hier, op de oude stadsmuren van Amsterdam, de herberg 'Het Rondeel' gevestigd. De L'Europe opende onder zijn huidige naam in 1896 met een café, een terras aan de Amstel en 50 kamers met elektriciteit en centrale verwarming. Het hotel heeft creativiteit altijd een warm hart toegedragen. Naast dat gasten in het hotel in stijl kunnen overnachten is het eigenzinnige De L'Europe meer dan een hotel alleen. 't Huys geeft creatieve ondernemers en kunstenaars de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten op een unieke locatie in de stad.

Cadeau aan de stad
Door de lange geschiedenis die het hotel deelt met de stad wil het met een feestelijke programmering - van 23 september 2021 tot en met 23 september 2022 - iets terugdoen voor de Amsterdamse bewoners en toeristen. Zo zal cultureel partner Nationale Opera & Ballet vanaf de balkons van het hotel op verschillende momenten de stad toezingen. Voor een bijzonder tarief kan men overnachten in de 'branded suites' van 't Huys en wekelijks worden er rondleidingen door het hotel gegeven waarbij wordt verteld over de rijke historie van het hotel. Rondom de feestdagen in december organiseert het hotel een '125 uur De L'Europe'. Tijdens dit event zijn diverse limited edition aanbiedingen verkrijgbaar, waaronder kamerovernachtingen voor een speciale prijs, een uitgebreid diner in sterrenrestaurant Flore en bijzondere geschenken van Skins en MENDO. Via de website is meer informatie te vinden over '125 uur De L'Europe en de verschillende activiteiten.

Ontwerper Ronald van der Kemp en Madame De L'Europe
In 't Huys wonen en werken creatieve ondernemers en kunstenaars in suites die zij naar eigen stijl hebben ingericht. Een van hen is couturier Ronald van der Kemp met wie het hotel een bijzondere samenwerking is aangegaan. Met zijn label RVDK is Van der Kemp meester in uitbundige en duurzaam gemaakte couture. Voor zijn collecties gebruikt hij resten stof en leer die hij met precisie en kunde verwerkt tot explosief gekleurde looks die gedragen worden door wereldsterren als Rihanna en Kate Moss. Ter ere van het 125-jarig bestaan ontwerpt hij vanuit zijn atelier in het hotel een jurk voor 'Madame De L'Europe'. 'Madame De L'Europe' is een fictieve belichaming van het hotel en 'gastvrouw' van De L'Europe gedurende het jubileumjaar. Zo zal elke maand een blog van 'haar hand' verschijnen waarin zij vertelt over de geplande feestelijke activiteiten. Van der Kemp duikt voor het maken van de jurk de archieven in en gebruikt oude stoffen en materialen uit het jubilerende hotel. De jurk voor 'Madame De L'Europe' wordt in maart 2022 geveild voor een nader te bepalen goed doel.

Over De L'Europe Amsterdam
De geschiedenis van hotel De L'Europe Amsterdam gaat terug tot 1896. Ooit gebouwd op de restanten van de oude stadswal heeft het hotel zich ontwikkeld van exclusief hotel in het centrum van de stad tot een beschermer van Amsterdamse cultuur en stijl. De L'Europe Amsterdam heeft 111 kamers en suites, een luxe spa en wellness. Ook zijn in het hotel diverse restaurants en bars gevestigd: restaurant Flore waar gevierd chef Bas van Kranen de scepter zwaait, brasserie Marie, trattoria Graziella en Freddy's bar - de legendarische bar waar wijlen Freddy Heineken graag kwam. De conciërges van De L'Europe, de Clefs D'Or, wijzen gasten graag op het fijnste en meest lokale dat Amsterdam te bieden heeft.

De L'Europe Amsterdam
Nieuwe Doelenstraat 2-14, Amsterdam

Geschreven op

Naar het overzicht

200 jaar kunst in Haarlem

Herman Justus Kruyder, De brief, c. 1926 Frans Hals Museum, Haarlem Foto Tom Haartsen Emilio Sanchez Diaz, De brief, 2021 Foto Rob Ouwerkerk... Lees meer »

Multitalent Silvia Martes wint Theodora Niemeijer Prijs 2021

Beeldend kunstenaar en multitalent Silvia Martes wint de Theodora Niemeijer Prijs 2021. Deze enige Nederlandse beeldende kunstprijs speciaal... Lees meer »

Amsterdam Light Festival viert jubileum met hoogtepunten uit de vorige edities

Van 2 december 2021 t/m 23 januari 2022 heeft de tiende editie van Amsterdam Light Festival plaats. Het overkoepelende thema is Celebrate... Lees meer »

De L'Europe Amsterdam bestaat 125 jaar

De L'Europe Amsterdam bestaat 125 jaar. Het iconische hotel opende op 23 september 1896 zijn deuren en staat sindsdien in het teken van... Lees meer »

De aardappeleters: misser of meesterwerk?

Vanaf 8 oktober 2021 presenteert het Van Gogh Museum de tentoonstelling De aardappeleters: misser of meesterwerk?, een ode aan het schilderij... Lees meer »

De ontdekking van het heden Picasso, Dalí, Mondriaan, Klee, Miró, Léger, Daniëls…

Van 17 augustus t/m 28 november 2021 verrast Singer Laren opnieuw met een tot nu vrijwel onbekende particuliere kunstverzameling. Eerder... Lees meer »

De kunst van het lijsten maken

Guy Sainthill is historisch lijstenmaker en vergulder. Hij begon zijn carrière in Parijs, verhuisde naar Nederland en maakte met zijn bedrijf... Lees meer »

Zeeuws jongetje/meisje

‘Het is voor mij belangrijk dat mijn werk mensen met elkaar in gesprek laat gaan. Dat is de hoofdboodschap in mijn kunstenaarschap. Ik wil... Lees meer »

Kijken, slapen en genieten in het Arthouse

Dat Corona ook mooie dingen brengt merkte de Georgische kunstenaar Giorgi Shengelia. Wonend in kunstenaarsdorp Bergen maakte hij van de... Lees meer »

Net als in de film

Kunstdetective Arthur Brand vindt overal ter wereld gestolen kunst terug. Hij beweegt zich tussen maffiabazen en politiekorpsen en zit aan... Lees meer »