Van pruik tot haarwerk

Begin jaren ’70 was het hot: bijna iedere vrouw had wel een pruik op haar kaptafel staan, voor een alternatief kapsel op een avondje uit. Met dikke vezels en een elastisch binnenwerk, dat na zes keer dragen eigenlijk al veel te ver was uitgerekt. En wat te denken van de toupetjes van mannen? Vijftig jaar later dragen nog steeds veel vrouwen en mannen haarwerken, om allerlei redenen. Maar nu van een totaal andere kwaliteit.

‘Zowel het binnen- als buitenwerk heeft een totale metamorfose ondergaan’, vertelt Layla Koopal van Frans Koopal Haarwerken in Groningen. Ze zit al bijna 56 jaar in het vak. ‘Kijk bijvoorbeeld naar synthetische haarwerken. Die worden nu gemaakt van minuscule dunne vezels, die niet van natuurlijk haar te onderscheiden zijn. En waar je vroeger keuze had uit pakweg zes kleuren, is het aanbod tegenwoordig eindeloos: met highlights, lowlights, lichte uiteindes op donker haar en ga zo maar door. Alles wat past bij de mode van nu. Je kunt bij ons terecht voor een zeer uitgebreide collectie van de beste haarwerken. Van synthetisch of natuurlijk haar, krullen of juist recht, kort of lang, een kleurtje: we hebben volop variatie én alles op voorraad.’

Haarwerk op maat
Ook het binnenwerk en de bevestigingsmethodes dragen vele malen comfortabeler dan vijftig jaar geleden, laat Layla zien. ‘Iedere schedel is anders, dus de wijze van bevestiging ook. Er zijn klemmetjes en ringetjes gekomen om het haarwerk mee vast te zetten. Of we werken met tape, haarbanden of een antislip-randje. Voor iedere klant bedenken we de beste oplossing, waardoor het haar windvast zit op de vorm van de schedel. Het is zo ontzettend belangrijk dat mensen die een haarwerk dragen, zichzelf daar goed bij voelen en dat de buitenwereld niet ziet dat het een haarwerk is. Dat is het mooie van deze ontwikkelingen.’

IMG_9217 IMG_9396 IMG_9393 IMG_9381 IMG_9391 IMG_9138 IMG_9397 IMG_9387 IMG_9395 IMG_9403

Secret Hair
De toupetjes van mannen uit de jaren ‘70 zijn ook al lang verleden tijd, weet Layla. ‘Er is een revolutionaire ontwikkeling: Secret Hair. Geen suf toupetje, maar een hippe look van nu. Dit niet van echt te onderscheiden haarwerk is een vliesdunne haaraanvulling van natuurlijk haar, die zes tot acht weken blijft zitten. Je kunt er mee sporten, slapen, vrijen, wat je maar wilt. Ook voor vrouwen is dit soms een geweldige oplossing.’

Meepraten met de ontwerper
Bij veel van de ontwikkelingen is Layla zelf betrokken geweest. ‘Omdat ik al zo lang in het vak zit, heb ik goede relaties met fabrikanten. Al sinds eind jaren zestig praat ik twee keer per jaar met de ontwerpers. Zij hebben vragen voor mij en omgekeerd geef ik de wensen van mijn klanten door. Met elkaar bedenken we steeds mooiere oplossingen. Zelfs als ik denk dat het niet mooier kan, word ik toch elke keer weer verrast.’

Geschreven op

Naar het overzicht

Reizen met een goed doel | Avila Foundation

Ontdekkingsreizen met een vakantiegevoel, dat is waar Avila Reizen voor staat. De maatwerkspecialist is 12,5 jaar geleden opgericht door... Lees meer »

Meesterlijk zwart

Zwart. Het was de favoriete kleur van de Spaanse couturier Cristóbal Balenciaga. Een kleur waarin zijn sculpturale en complexe vormentaal... Lees meer »

Qiangli Liang | Solotentoonstelling

Qiangli Liang | Solotentoonstelling 10 september t/m 15 oktober 2022 "Tijdens het schilderen is het alsof ik beweeg over de smalle draad... Lees meer »

Ode aan het Noord-Hollandse landschap

Het Nederlandse landschap verbindt al eeuwen de mens, het water en de natuur. In Noord-Holland brengt men een ‘Ode aan het landschap’ en... Lees meer »

Intense pianoverhalen

De Bulgaars-Nederlandse meesterpianiste Marietta Petkova wist zich de afgelopen tien jaar gesteund door haar levensgezel, geluidstechnicus... Lees meer »

Van pruik tot haarwerk

Begin jaren ’70 was het hot: bijna iedere vrouw had wel een pruik op haar kaptafel staan, voor een alternatief kapsel op een avondje uit.... Lees meer »

Schatkamer van Friesland

De Alma-Tadema kring is een nieuwe vriendenclub van het Fries Museum in Leeuwarden. Een exclusieve groep kunstliefhebbers die Fries erfgoed... Lees meer »

Unzipped wordt verlengd

Het Groninger Museum verlengt The Rolling Stones – Unzipped tot en met 18 april 2021. De verlenging is een uiterste poging van het museum... Lees meer »

4 koppig fenomeen

De reizende tentoonstelling The Rolling Stones – Unzipped is dit najaar in vernieuwde vorm te zien in het Groninger Museum. Muriel Ramuz,... Lees meer »

Unzipped: The Rolling Stones

Fans kijken er al maanden naar uit: de tentoonstelling The Rolling Stones – Unzipped die van 14 november 2020 tot en met 28 februari 2021... Lees meer »