Ode aan het Noord-Hollandse landschap

Het Nederlandse landschap verbindt al eeuwen de mens, het water en de natuur. In Noord-Holland brengt men een ‘Ode aan het landschap’ en daardoor is er van alles te doen en te bekijken. Zin om er eens op uit te gaan in eigen land? Ontdek het landschap, de elementen, het verleden en de toekomst.

Onze wereld leek het afgelopen jaar ineens een stuk kleiner te zijn geworden. Tot we onze ogen openden voor onze directe omgeving. Wat de gesloten grenzen teweegbrachten, was een herwaardering van het Nederlandse landschap en een onbevangen liefde voor een vakantie in eigen land. Nooit eerder waren we ons zo bewust van de veelzijdige landschappen die voor onze voeten liggen – in Noord-Holland in het bijzonder. Van de magische polders tot de betoverende kunstwerken van Rudi van der Wint.

Geheim Genootschap van Fluisterende Molens
De molens van het Geheim Genootschap hebben heel wat te vertellen. Al eeuwenlang zijn molens iconen van trots op onze cultuurhistorie. Van het malen van graan tot het droogpompen van polders en het ontketenen van een industriële revolutie. Voor Ode hebben 22 molens zich verenigd in een Geheim Genootschap. De molens vertellen spannende verhalen over verleden, heden en de toekomst. Over hoe mensen zich organiseerden. Hoe ze succes hadden. En verliezen leden. Over hoe zij het landschap zagen veranderen en wat ze in de toekomst nog voor ons landschap kunnen betekenen. 

Ontdek dit alles in een 23-delige podcast waarin Roos Schlikker op pad gaat en de molens en haar molenaars ontmoet. Reis online met haar mee en beluister de verhalen van de molens en het omliggende landschap. Ook is het mogelijk om de Fluisterende Molen Challenge te spelen, scan de QR-code op locatie en speel mee! Zie voor meer informatie: www.fluisterendemolens.nl.

Reis naar het oneindige

Rudi van de Wint (1941 – 2006) is misschien wel één van de bekendste kunstenaars in Nederland. Via de televisie en vele andere media zijn diens immense schilderijen in de Tweede Kamer vrijwel dagelijks in iedere huiskamer van Nederland te zien. Zo zichtbaar als het werk van Van de Wint is, zo weinig weet het grote publiek van de kunstenaar achter deze werken. Dat heeft misschien alles te maken met het moment waarop hij zich terugtrok uit de schijnwerpers om zich te richten op zijn magnum opus: het landschapskunstwerk ‘De Nollen’. Wat hij daar heeft gerealiseerd is een project van wereldformaat – gewoon ieder jaar van 1 april t/m 31 oktober te bezoeken in Den Helder. 

Bezoek project De Nollen en vanaf 4 juni 2022 de prikkelende overzichtstentoonstelling ‘Reis naar het oneindige’ in het Stedelijk Museum Alkmaar. De expositie biedt inzicht in de ontwikkeling van zijn indringende oeuvre en de reikwijdte ervan. Van zijn conceptuele werk van zijn alter-ego’s Rudi en Jochum, tot meer mystiek werk waarin hij het ‘oneindige’ van zijn licht en het kosmische in beeld brengt. In honderden schilderijen zien we hoe hij toewerkt naar het plafond voor Paleis Noordeinde en zijn grote werk voor de Tweede Kamer.

Ode aan de vogels 

Ambassadeur van Ode aan het Landschap en vogelkenner pur sang Arjan Dwarshuis neemt je mee naar de mooiste vogel hotspots van Noord-Holland. In een reeks vroege excursies ontdek je het grootste duinmeer van Nederland ‘het Zwanenwater’, de Texelse Mokbaai en de Amsterdamse Waterleidingsduinen. Onderweg zie je talloze vogels tijdens hun trek naar warmere en koudere oorden.

 

Zie voor het volledige programma van Ode aan het Landschap Noord-Holland: www.odeaanhetlandschap-nh.nl.

Geschreven op

Naar het overzicht

Reizen met een goed doel | Avila Foundation

Ontdekkingsreizen met een vakantiegevoel, dat is waar Avila Reizen voor staat. De maatwerkspecialist is 12,5 jaar geleden opgericht door... Lees meer »

Meesterlijk zwart

Zwart. Het was de favoriete kleur van de Spaanse couturier Cristóbal Balenciaga. Een kleur waarin zijn sculpturale en complexe vormentaal... Lees meer »

Qiangli Liang | Solotentoonstelling

Qiangli Liang | Solotentoonstelling 10 september t/m 15 oktober 2022 "Tijdens het schilderen is het alsof ik beweeg over de smalle draad... Lees meer »

Ode aan het Noord-Hollandse landschap

Het Nederlandse landschap verbindt al eeuwen de mens, het water en de natuur. In Noord-Holland brengt men een ‘Ode aan het landschap’ en... Lees meer »

Intense pianoverhalen

De Bulgaars-Nederlandse meesterpianiste Marietta Petkova wist zich de afgelopen tien jaar gesteund door haar levensgezel, geluidstechnicus... Lees meer »

Van pruik tot haarwerk

Begin jaren ’70 was het hot: bijna iedere vrouw had wel een pruik op haar kaptafel staan, voor een alternatief kapsel op een avondje uit.... Lees meer »

Schatkamer van Friesland

De Alma-Tadema kring is een nieuwe vriendenclub van het Fries Museum in Leeuwarden. Een exclusieve groep kunstliefhebbers die Fries erfgoed... Lees meer »

Unzipped wordt verlengd

Het Groninger Museum verlengt The Rolling Stones – Unzipped tot en met 18 april 2021. De verlenging is een uiterste poging van het museum... Lees meer »

4 koppig fenomeen

De reizende tentoonstelling The Rolling Stones – Unzipped is dit najaar in vernieuwde vorm te zien in het Groninger Museum. Muriel Ramuz,... Lees meer »

Unzipped: The Rolling Stones

Fans kijken er al maanden naar uit: de tentoonstelling The Rolling Stones – Unzipped die van 14 november 2020 tot en met 28 februari 2021... Lees meer »