Zeeuws jongetje/meisje

‘Het is voor mij belangrijk dat mijn werk mensen met elkaar in gesprek laat gaan. Dat is de hoofdboodschap in mijn kunstenaarschap. Ik wil mensen in beweging brengen; maatschappelijk en mentaal.’ Vanuit het Zeeuwse Ellewoutsdijk verovert fotograaf Rem van den Bosch (Rotterdam, 1974) met zijn werk en tomeloze energie, na Zeeland, ook de rest van Nederland én daarbuiten. Een beeldend gesprek over echte vrouwen en Zeeuwse meisjes. 

365 vrouwen, 47.000 km
Het project waarmee Rem van den Bosch landelijk doorbrak was ‘A Muse a Day’. Het is ook het meest veeleisende fotoproject uit zijn carrière tot nu toe. In 2015 maakte hij elke dag, en dan ook echt élke dag, een naaktportret van een voor hem onbekende vrouw. Uit ruim tweeduizend aanmeldingen selecteerde Rem’s partner Anaela elke dag een nieuwe muze. Rem kreeg alleen het adres door en kachelde vervolgens in zijn dertig jaar oude Renault Espace naar zijn muze voor die dag, ergens in Nederland of België. In totaal reed hij ruim 47.000 kilometer. Bezakt en bepakt met zowel digitale als analoge camera’s, lampen en batterijen. Hij stond zestien keer met pech langs de weg, werd vier keer aangehouden door de politie en schoot in totaal 900 zwartwit-films vol. ‘Per vrouw maakte ik soms wel honderden foto’s; digitaal en analoog, in kleur en zwart-wit. Ik hou erg van de rauwheid van de korrel van een zwart wit-film.’

Verder lezen?

Altijd en overal toegang tot onze beste artiken.

Start vandaag

Word Lourens Member

Bent u al Member?

Wachtwoord vergeten?

Geschreven op

Naar het overzicht

Spiegelende schatkist

Alsof er een UFO was geland in het centrum van stad. Dat is hoe veel Rotterdammers de komst van Depot Boijmans van Beuningen hebben ervaren.... Lees meer »

The Beauty of Fine Art

In ‘The Beauty of Fine Art’ neemt kunsthistorica en kunsthandelaar Babette Claassen je mee in de bijzondere wereld van kunst. Van museumbezoek... Lees meer »

Cultuur- en kunstdagen

Wil jij twee entreetickets winnen? Ga naar www.lourens.nl/cultuuragenda Art Rotterdam Wil je naar de meest gerenommeerde beurs voor hedendaagse... Lees meer »

Expressie met één lijn

Kunstenaar Niels Kiené, alias Salventius, staat bekend om zijn minimalistische portretten. Tekeningen die steevast zijn opgebouwd vanuit... Lees meer »

Masterly

Dutch Design in Milaan Voor het vijfde achtereenvolgende jaar vormde het prachtig gerestaureerde Palazzo Francesco Turati (1876) in Milaan... Lees meer »

De kunst van wintersport in de sneeuw van Ischgl

Kunst en wintersport gaan vanaf nu weer hand in hand op de pistes van Ischgl. Tijdens de sneeuwsculptuurwedstrijd "Shapes in White", die... Lees meer »

Art Rotterdam 2022

Art Rotterdam 2022: 23ste editie verplaatst naar 19 t/m 22 mei Art Rotterdam zal dit jaar plaatsvinden in het voorjaar van 19 t/m 22 mei... Lees meer »

Schilderen met licht

Niets is wat het lijkt in de dromerige, gestileerde portretten van Ewa Cwikla. De in Polen geboren fotografe zoekt altijd naar emotie en... Lees meer »

200 jaar kunst in Haarlem

Herman Justus Kruyder, De brief, c. 1926 Frans Hals Museum, Haarlem Foto Tom Haartsen Emilio Sanchez Diaz, De brief, 2021 Foto Rob Ouwerkerk... Lees meer »

Multitalent Silvia Martes wint Theodora Niemeijer Prijs 2021

Beeldend kunstenaar en multitalent Silvia Martes wint de Theodora Niemeijer Prijs 2021. Deze enige Nederlandse beeldende kunstprijs speciaal... Lees meer »