Zeeuws jongetje/meisje

‘Het is voor mij belangrijk dat mijn werk mensen met elkaar in gesprek laat gaan. Dat is de hoofdboodschap in mijn kunstenaarschap. Ik wil mensen in beweging brengen; maatschappelijk en mentaal.’ Vanuit het Zeeuwse Ellewoutsdijk verovert fotograaf Rem van den Bosch (Rotterdam, 1974) met zijn werk en tomeloze energie, na Zeeland, ook de rest van Nederland én daarbuiten. Een beeldend gesprek over echte vrouwen en Zeeuwse meisjes. 

365 vrouwen, 47.000 km
Het project waarmee Rem van den Bosch landelijk doorbrak was ‘A Muse a Day’. Het is ook het meest veeleisende fotoproject uit zijn carrière tot nu toe. In 2015 maakte hij elke dag, en dan ook echt élke dag, een naaktportret van een voor hem onbekende vrouw. Uit ruim tweeduizend aanmeldingen selecteerde Rem’s partner Anaela elke dag een nieuwe muze. Rem kreeg alleen het adres door en kachelde vervolgens in zijn dertig jaar oude Renault Espace naar zijn muze voor die dag, ergens in Nederland of België. In totaal reed hij ruim 47.000 kilometer. Bezakt en bepakt met zowel digitale als analoge camera’s, lampen en batterijen. Hij stond zestien keer met pech langs de weg, werd vier keer aangehouden door de politie en schoot in totaal 900 zwartwit-films vol. ‘Per vrouw maakte ik soms wel honderden foto’s; digitaal en analoog, in kleur en zwart-wit. Ik hou erg van de rauwheid van de korrel van een zwart wit-film.’

Verder lezen?

Altijd en overal toegang tot onze beste artiken.

Start vandaag

Word Lourens Member

Bent u al Member?

Wachtwoord vergeten?

Geschreven op

Naar het overzicht

Schilderen met licht

Niets is wat het lijkt in de dromerige, gestileerde portretten van Ewa Cwikla. De in Polen geboren fotografe zoekt altijd naar emotie en... Lees meer »

200 jaar kunst in Haarlem

Herman Justus Kruyder, De brief, c. 1926 Frans Hals Museum, Haarlem Foto Tom Haartsen Emilio Sanchez Diaz, De brief, 2021 Foto Rob Ouwerkerk... Lees meer »

Multitalent Silvia Martes wint Theodora Niemeijer Prijs 2021

Beeldend kunstenaar en multitalent Silvia Martes wint de Theodora Niemeijer Prijs 2021. Deze enige Nederlandse beeldende kunstprijs speciaal... Lees meer »

Amsterdam Light Festival viert jubileum met hoogtepunten uit de vorige edities

Van 2 december 2021 t/m 23 januari 2022 heeft de tiende editie van Amsterdam Light Festival plaats. Het overkoepelende thema is Celebrate... Lees meer »

De L'Europe Amsterdam bestaat 125 jaar

De L'Europe Amsterdam bestaat 125 jaar. Het iconische hotel opende op 23 september 1896 zijn deuren en staat sindsdien in het teken van... Lees meer »

De aardappeleters: misser of meesterwerk?

Vanaf 8 oktober 2021 presenteert het Van Gogh Museum de tentoonstelling De aardappeleters: misser of meesterwerk?, een ode aan het schilderij... Lees meer »

De ontdekking van het heden Picasso, Dalí, Mondriaan, Klee, Miró, Léger, Daniëls…

Van 17 augustus t/m 28 november 2021 verrast Singer Laren opnieuw met een tot nu vrijwel onbekende particuliere kunstverzameling. Eerder... Lees meer »

De kunst van het lijsten maken

Guy Sainthill is historisch lijstenmaker en vergulder. Hij begon zijn carrière in Parijs, verhuisde naar Nederland en maakte met zijn bedrijf... Lees meer »

Zeeuws jongetje/meisje

‘Het is voor mij belangrijk dat mijn werk mensen met elkaar in gesprek laat gaan. Dat is de hoofdboodschap in mijn kunstenaarschap. Ik wil... Lees meer »

Kijken, slapen en genieten in het Arthouse

Dat Corona ook mooie dingen brengt merkte de Georgische kunstenaar Giorgi Shengelia. Wonend in kunstenaarsdorp Bergen maakte hij van de... Lees meer »