Zeeuws jongetje/meisje

‘Het is voor mij belangrijk dat mijn werk mensen met elkaar in gesprek laat gaan. Dat is de hoofdboodschap in mijn kunstenaarschap. Ik wil mensen in beweging brengen; maatschappelijk en mentaal.’ Vanuit het Zeeuwse Ellewoutsdijk verovert fotograaf Rem van den Bosch (Rotterdam, 1974) met zijn werk en tomeloze energie, na Zeeland, ook de rest van Nederland én daarbuiten. Een beeldend gesprek over echte vrouwen en Zeeuwse meisjes. 

365 vrouwen, 47.000 km
Het project waarmee Rem van den Bosch landelijk doorbrak was ‘A Muse a Day’. Het is ook het meest veeleisende fotoproject uit zijn carrière tot nu toe. In 2015 maakte hij elke dag, en dan ook echt élke dag, een naaktportret van een voor hem onbekende vrouw. Uit ruim tweeduizend aanmeldingen selecteerde Rem’s partner Anaela elke dag een nieuwe muze. Rem kreeg alleen het adres door en kachelde vervolgens in zijn dertig jaar oude Renault Espace naar zijn muze voor die dag, ergens in Nederland of België. In totaal reed hij ruim 47.000 kilometer. Bezakt en bepakt met zowel digitale als analoge camera’s, lampen en batterijen. Hij stond zestien keer met pech langs de weg, werd vier keer aangehouden door de politie en schoot in totaal 900 zwartwit-films vol. ‘Per vrouw maakte ik soms wel honderden foto’s; digitaal en analoog, in kleur en zwart-wit. Ik hou erg van de rauwheid van de korrel van een zwart wit-film.’

Verder lezen?

Altijd en overal toegang tot onze beste artiken.

Start vandaag

Word Lourens Member

Bent u al Member?

Wachtwoord vergeten?

Naar het overzicht

De aardappeleters: misser of meesterwerk?

Vanaf 8 oktober 2021 presenteert het Van Gogh Museum de tentoonstelling De aardappeleters: misser of meesterwerk?, een ode aan het schilderij... Lees meer »

De ontdekking van het heden Picasso, Dalí, Mondriaan, Klee, Miró, Léger, Daniëls…

Van 17 augustus t/m 28 november 2021 verrast Singer Laren opnieuw met een tot nu vrijwel onbekende particuliere kunstverzameling. Eerder... Lees meer »

De kunst van het lijsten maken

Guy Sainthill is historisch lijstenmaker en vergulder. Hij begon zijn carrière in Parijs, verhuisde naar Nederland en maakte met zijn bedrijf... Lees meer »

Zeeuws jongetje/meisje

‘Het is voor mij belangrijk dat mijn werk mensen met elkaar in gesprek laat gaan. Dat is de hoofdboodschap in mijn kunstenaarschap. Ik wil... Lees meer »

Kijken, slapen en genieten in het Arthouse

Dat Corona ook mooie dingen brengt merkte de Georgische kunstenaar Giorgi Shengelia. Wonend in kunstenaarsdorp Bergen maakte hij van de... Lees meer »

Net als in de film

Kunstdetective Arthur Brand vindt overal ter wereld gestolen kunst terug. Hij beweegt zich tussen maffiabazen en politiekorpsen en zit aan... Lees meer »

Hartenmaker

Michel Poort is zo’n zestig uur per week te vinden in zijn atelier aan de rand van Utrecht. Hier maakt hij zijn harten, van onder meer hout,... Lees meer »

Unzipped wordt verlengd

Het Groninger Museum verlengt The Rolling Stones – Unzipped tot en met 18 april 2021. De verlenging is een uiterste poging van het museum... Lees meer »

Geromantiseerde werkelijkheid

Miranda Koller reisde met haar echtgenoot Eric, jarenlang Cirque du Soleil achterna , een periode waarin ze zich toelegde op fotografie.... Lees meer »

Unzipped: The Rolling Stones

Fans kijken er al maanden naar uit: de tentoonstelling The Rolling Stones – Unzipped die van 14 november 2020 tot en met 28 februari 2021... Lees meer »