The Beauty of Fine Art

In ‘The Beauty of Fine Art’ neemt kunsthistorica en kunsthandelaar Babette Claassen je mee in de bijzondere wereld van kunst. Van museumbezoek tot kunstaankoop. In deze editie vertelt Babette je alles over het trainen van een goed oog: de kunst van het kijken. 

Kijken is misschien wel het belangrijkste onderdeel in het aankoopproces van een kunstwerk. Er is echter een verschil tussen kijken en iets écht goed zien. Zo kwam tijdens een veiling in 1881 een anoniem portret van een meisje onder de hamer. Het doek was in zeer slechte staat en niemand leek interesse te hebben. Het schilderij werd voor slechts 2,30 gulden verkocht. De koper had als één van de weinigen de uitzonderlijke schoonheid van het kunstwerk opgemerkt. Een goede investering: het anonieme meisje bleek namelijk het wereldberoemde ‘Meisje met de Parel’ van Johannes Vermeer.  

Train je ogen 
Of je nu vakmatig met kunst bezig bent of niet, het trainen van je ogen kan altijd: in musea, bij kunsthandelaren of in een rijkelijk geïllustreerd koffietafelboek. Mijn belangrijkste tip aan de beginnende verzamelaar is daarom ook: kijken, kijken, kijken, voordat je begint met kopen. Zo raak je bekend met de voornaamste kunstuitingen en kunstenaars, leer je ‘goede’ van ‘mindere’ kunst onderscheiden en ontwikkel je bovendien een eigen smaak.  

Instagram 
In het drukke leven van vandaag de dag kan het soms een hele uitdaging zijn om zoveel mogelijk te zien. Instagram is daarom een hele toegankelijke eerste stap om de kunstmarkt te doorgronden. Daarnaast zijn er talloze online platforms als Artsy en Gallerease, maar ook online veilingsites als Catawiki en Kunstveiling.nl. Het loont zeker om deze eens te bekijken en vanuit het comfort van je eigen stoel virtueel langs allerhande kunstobjecten te struinen.  

Uit je comfortzone 
Het is echter een veelvoorkomende valkuil om alleen op bekende kunstenaars te zoeken. Kijk juist naar wat je mooi vindt en durf uit je comfortzone te treden. De tijd dat eclectisch verzamelen not done was, is immers al lang voorbij. Een negentiende-eeuws schilderij past prima boven een design bank. Het is de truc om bijzondere dwarsverbanden en parallellen te ontdekken. Kijk en vergelijk daarom naar hartenlust en vul je online zoektocht eens aan met een beursbezoek. Bij kunstbeurzen als PAN Amsterdam en Naarden the Art Fair vind je alle facetten van de kunstwereld onder één dak. Wie weet word je in één opslag verliefd op een kunstwerk uit onverwachte hoek en volgt na het (zeer uitgebreide) kijken het kopen. Doe dat altijd vanuit passie, koop alleen kunst die je raakt. En hoe leuk is het dat jouw persoonlijke zoektocht onderdeel is geworden van het kunstwerk zelf? Dat maakt jouw eerste kunstaankoop tot een waardevolle investering. Mijn motto is niet voor niets: “Enjoy the beauty of fine art. Every day.”  

Geschreven op

Naar het overzicht

Hart voor Art

Laren staat bekend als trekpleister voor toeristen. Niet zo vreemd; Laren is een bruisend kunstenaarsdorp waar altijd wat te doen is. In... Lees meer »

De kunst van keramiek

In ‘de Oerprovincie van Nederland’ waar op de Hondsrug verleden, heden en toekomst samenkomen, is één van de oudste aardewerkfabrieken van... Lees meer »

Veel verkocht aan musea en aan trouwe én nieuwe klanten

BIJNA 42.000 BEZOEKERS EN VEEL VERKOCHT OP SUCCESVOLLE PAN AMSTERDAM Amsterdam, 26 november 2023 – Bijna 42.000 kunstliefhebbers, meer dan... Lees meer »

Hedendaagse kunst in plaats van oude meesters in Stedelijk Museum Alkmaar

Stedelijk Museum Alkmaar programmeert hedendaagse kunst. Kunstenaars van verschillende disciplines vullen dit najaar de zalen met video-installaties,... Lees meer »

Kunstdetective Arthur Brand vindt overal ter wereld gestolen kunst terug

Kunstdetective Arthur Brand vindt overal ter wereld gestolen kunst terug. Hij beweegt zich tussen maffiabazen en politiekorpsen en zit aan... Lees meer »

3D-kunstenaars werken in Leeuwarden aan een ode aan Escher

Op 17 juni 2023 is het precies 125 jaar geleden dat één van de beroemdste Leeuwarders aller tijden werd geboren: Maurits Cornelis Escher.... Lees meer »

Zomertentoonstelling in Galerie Mokum 1 juli t/m 29 juli

Wandel binnen in de warme slaapkamers van Kenny Harris en de levendige terrassen van Nico Heilijgers op de jaarlijkse Zomertentoonstelling... Lees meer »

Famous

Brigitte Bardot, David Bowie, Kate Moss, Marlene Dietrich en Roger Moore: weinig fotografen hebben zoveel muzieklegendes, filmsterren, mode-iconen... Lees meer »

Spiegelende schatkist

Alsof er een UFO was geland in het centrum van stad. Dat is hoe veel Rotterdammers de komst van Depot Boijmans van Beuningen hebben ervaren.... Lees meer »

The Beauty of Fine Art

In ‘The Beauty of Fine Art’ neemt kunsthistorica en kunsthandelaar Babette Claassen je mee in de bijzondere wereld van kunst. Van museumbezoek... Lees meer »