The Beauty of Fine Art

In ‘The Beauty of Fine Art’ neemt kunsthistorica en kunsthandelaar Babette Claassen je mee in de bijzondere wereld van kunst. Van museumbezoek tot kunstaankoop. In deze editie vertelt Babette je alles over het trainen van een goed oog: de kunst van het kijken. 

Kijken is misschien wel het belangrijkste onderdeel in het aankoopproces van een kunstwerk. Er is echter een verschil tussen kijken en iets écht goed zien. Zo kwam tijdens een veiling in 1881 een anoniem portret van een meisje onder de hamer. Het doek was in zeer slechte staat en niemand leek interesse te hebben. Het schilderij werd voor slechts 2,30 gulden verkocht. De koper had als één van de weinigen de uitzonderlijke schoonheid van het kunstwerk opgemerkt. Een goede investering: het anonieme meisje bleek namelijk het wereldberoemde ‘Meisje met de Parel’ van Johannes Vermeer.  

Train je ogen 
Of je nu vakmatig met kunst bezig bent of niet, het trainen van je ogen kan altijd: in musea, bij kunsthandelaren of in een rijkelijk geïllustreerd koffietafelboek. Mijn belangrijkste tip aan de beginnende verzamelaar is daarom ook: kijken, kijken, kijken, voordat je begint met kopen. Zo raak je bekend met de voornaamste kunstuitingen en kunstenaars, leer je ‘goede’ van ‘mindere’ kunst onderscheiden en ontwikkel je bovendien een eigen smaak.  

Instagram 
In het drukke leven van vandaag de dag kan het soms een hele uitdaging zijn om zoveel mogelijk te zien. Instagram is daarom een hele toegankelijke eerste stap om de kunstmarkt te doorgronden. Daarnaast zijn er talloze online platforms als Artsy en Gallerease, maar ook online veilingsites als Catawiki en Kunstveiling.nl. Het loont zeker om deze eens te bekijken en vanuit het comfort van je eigen stoel virtueel langs allerhande kunstobjecten te struinen.  

Uit je comfortzone 
Het is echter een veelvoorkomende valkuil om alleen op bekende kunstenaars te zoeken. Kijk juist naar wat je mooi vindt en durf uit je comfortzone te treden. De tijd dat eclectisch verzamelen not done was, is immers al lang voorbij. Een negentiende-eeuws schilderij past prima boven een design bank. Het is de truc om bijzondere dwarsverbanden en parallellen te ontdekken. Kijk en vergelijk daarom naar hartenlust en vul je online zoektocht eens aan met een beursbezoek. Bij kunstbeurzen als PAN Amsterdam en Naarden the Art Fair vind je alle facetten van de kunstwereld onder één dak. Wie weet word je in één opslag verliefd op een kunstwerk uit onverwachte hoek en volgt na het (zeer uitgebreide) kijken het kopen. Doe dat altijd vanuit passie, koop alleen kunst die je raakt. En hoe leuk is het dat jouw persoonlijke zoektocht onderdeel is geworden van het kunstwerk zelf? Dat maakt jouw eerste kunstaankoop tot een waardevolle investering. Mijn motto is niet voor niets: “Enjoy the beauty of fine art. Every day.”  

Geschreven op

Naar het overzicht

Spiegelende schatkist

Alsof er een UFO was geland in het centrum van stad. Dat is hoe veel Rotterdammers de komst van Depot Boijmans van Beuningen hebben ervaren.... Lees meer »

The Beauty of Fine Art

In ‘The Beauty of Fine Art’ neemt kunsthistorica en kunsthandelaar Babette Claassen je mee in de bijzondere wereld van kunst. Van museumbezoek... Lees meer »

Cultuur- en kunstdagen

Wil jij twee entreetickets winnen? Ga naar www.lourens.nl/cultuuragenda Art Rotterdam Wil je naar de meest gerenommeerde beurs voor hedendaagse... Lees meer »

Expressie met één lijn

Kunstenaar Niels Kiené, alias Salventius, staat bekend om zijn minimalistische portretten. Tekeningen die steevast zijn opgebouwd vanuit... Lees meer »

Masterly

Dutch Design in Milaan Voor het vijfde achtereenvolgende jaar vormde het prachtig gerestaureerde Palazzo Francesco Turati (1876) in Milaan... Lees meer »

De kunst van wintersport in de sneeuw van Ischgl

Kunst en wintersport gaan vanaf nu weer hand in hand op de pistes van Ischgl. Tijdens de sneeuwsculptuurwedstrijd "Shapes in White", die... Lees meer »

Art Rotterdam 2022

Art Rotterdam 2022: 23ste editie verplaatst naar 19 t/m 22 mei Art Rotterdam zal dit jaar plaatsvinden in het voorjaar van 19 t/m 22 mei... Lees meer »

Schilderen met licht

Niets is wat het lijkt in de dromerige, gestileerde portretten van Ewa Cwikla. De in Polen geboren fotografe zoekt altijd naar emotie en... Lees meer »

200 jaar kunst in Haarlem

Herman Justus Kruyder, De brief, c. 1926 Frans Hals Museum, Haarlem Foto Tom Haartsen Emilio Sanchez Diaz, De brief, 2021 Foto Rob Ouwerkerk... Lees meer »

Multitalent Silvia Martes wint Theodora Niemeijer Prijs 2021

Beeldend kunstenaar en multitalent Silvia Martes wint de Theodora Niemeijer Prijs 2021. Deze enige Nederlandse beeldende kunstprijs speciaal... Lees meer »