Teylers verwerft werk Wijnand Nuijnen

Voor het eerst in 180 jaar is Wijnand Nuijens schilderij 'Een drukke haven in normandië' uit 1836 weer in Nederland te zien. Teylers Museum kon het aankopen dankzij de Roodenburg van Looy Stichting. Het museum verrijkt hiermee zijn gerenommeerde collectie 19e-eeuwse Nederlandse schilderijen.

Een gefantaseerd Normandisch havenstadje tegen hoge krijtrotsen; het 19e-eeuwse schilderij van de Nederlandse schilder Wijnand Nuijen (1813-1839) bruist van het leven. Kenners rekenen het schilderij tot één van zijn topstukken vanwege de spannende compositie en de virtuoos geschilderde details.

Unicum
Afgelopen winter werd het schilderij geveild bij Christie's Amsterdam. Dat het op de markt kwam, is een unicum. De schilder, die al op 26-jarige leeftijd overleed, bracht slechts een bescheiden oeuvre voort. Zijn werk bevindt zich voornamelijk in museale collecties. Een drukke haven in Normandië was lang in bezit van een adellijke Duitse familie. Die gaf het begin jaren zeventig in bruikleen aan het Altonaer Museum in Hamburg. Dat Teylers de hand op het schilderij wist te leggen, is te danken aan de Roodenburg Van Looy Stichting, die de aankoop mogelijk maakte. Na een uitvoerige schoonmaakbeurt krijgt het schilderij een ereplek in de Eerste Schilderijenzaal, waar het vanaf vandaag te zien is. Na 180 jaar is het schilderij terug in Nederland.

Losse stijl
De jonggestorven Wijnand Nuijen is de opvallendste romantische schilder die Nederland heeft voortgebracht. In tegenstelling tot zijn landgenoten was Nuijen direct geïnspireerd door de Franse en Engelse schilderkunst van zijn tijd. Een lossere schilderstijl en uitgesproken kleurgebruik waren het gevolg. Om inspiratie op te doen, reisde Nuijen langs de Franse kust. Nuijen was leerling van de bekende landschapsschilder Andreas Schelfhout (1787-1870), maar zijn romantische, bijna sprookjesachtige verbeeldingen van Normandië sluiten meer aan bij de toenmalige internationale dan bij de Nederlandse kunst. Hij werd hierom aanvankelijk bekritiseerd. Maar bij zijn vroege dood was iedereen overtuigd van zijn grote talent, onder wie 'kunstkoning' Willem II (1792-1849), die Nuijens schilderij 'De oude molen in de winter' uit 1838 bezat.

Karakteristiek
Hoofdconservator Kunstverzamelingen Michiel Plomp: 'Met deze aankoop gaat een lang gekoesterde wens in vervulling. Teylers Museum bezit van alle belangrijke Nederlandse kunstenaars uit het begin van de 19e eeuw schilderijen. Nuijen werd nog gemist, juist omdat zijn oeuvre zeldzaam is en de schilder ook een internationaal verhaal te vertellen heeft. En hoe kunnen we zijn band met Frankrijk beter laten zien dan met dit topstuk?'

www.teylersmuseum.nl

Geplaatst op

Naar het overzicht

'Kunst is mijn redding' | Ans Markus

Het was voor Ans Markus een noodgreep dat ze startte als kunstenares. Ze had net haar man verlaten en moest geld verdienen voor zichzelf... Lees meer »

Dichtbij jezelf blijven | Emma van Muiswinkel

Op de middelbare school ontdekte ze haar liefde voor theater. En haar talent, dat ze niet van een vreemde heeft. Emma van Muiswinkel (30)... Lees meer »

Stoelen weerspiegelen de tijdgeest | RSGA Museum

Veel musea hebben designstoelen in hun collectie. Maar een museum volledig gewijd aan stoelen, dát bestond nog niet in Nederland. Met het... Lees meer »

Hart voor Art

Laren staat bekend als trekpleister voor toeristen. Niet zo vreemd; Laren is een bruisend kunstenaarsdorp waar altijd wat te doen is. In... Lees meer »

De kunst van keramiek

In ‘de Oerprovincie van Nederland’ waar op de Hondsrug verleden, heden en toekomst samenkomen, is één van de oudste aardewerkfabrieken van... Lees meer »

Veel verkocht aan musea en aan trouwe én nieuwe klanten

BIJNA 42.000 BEZOEKERS EN VEEL VERKOCHT OP SUCCESVOLLE PAN AMSTERDAM Amsterdam, 26 november 2023 – Bijna 42.000 kunstliefhebbers, meer dan... Lees meer »

Hedendaagse kunst in plaats van oude meesters in Stedelijk Museum Alkmaar

Stedelijk Museum Alkmaar programmeert hedendaagse kunst. Kunstenaars van verschillende disciplines vullen dit najaar de zalen met video-installaties,... Lees meer »

Kunstdetective Arthur Brand vindt overal ter wereld gestolen kunst terug

Kunstdetective Arthur Brand vindt overal ter wereld gestolen kunst terug. Hij beweegt zich tussen maffiabazen en politiekorpsen en zit aan... Lees meer »

3D-kunstenaars werken in Leeuwarden aan een ode aan Escher

Op 17 juni 2023 is het precies 125 jaar geleden dat één van de beroemdste Leeuwarders aller tijden werd geboren: Maurits Cornelis Escher.... Lees meer »

Zomertentoonstelling in Galerie Mokum 1 juli t/m 29 juli

Wandel binnen in de warme slaapkamers van Kenny Harris en de levendige terrassen van Nico Heilijgers op de jaarlijkse Zomertentoonstelling... Lees meer »

Famous

Brigitte Bardot, David Bowie, Kate Moss, Marlene Dietrich en Roger Moore: weinig fotografen hebben zoveel muzieklegendes, filmsterren, mode-iconen... Lees meer »

Spiegelende schatkist

Alsof er een UFO was geland in het centrum van stad. Dat is hoe veel Rotterdammers de komst van Depot Boijmans van Beuningen hebben ervaren.... Lees meer »