Museum Arnhem presenteert: RAVAGE

Van 27 mei tot en met 15 oktober 2017 presenteert Museum Arnhem de eerste grote overzichtstentoonstelling van makersduo RAVAGE. Een selectie uit ruim 40 jaar ongebreideld levenswerk laat zien hoe RAVAGE een eigen signatuur en werkwijze heeft ontwikkeld. Afgestudeerd aan de befaamde modeafdeling van ArtEZ hogeschool voor de Kunsten Arnhem heeft het duo een eigen plek verworven in de wereld van de internationale mode, design en autonome kunst. Nu keren ze terug naar de stad waar hun carrière begon.
 
RAVAGE wordt gevormd door Clemens Rameckers (1949) en Arnold van Geuns (1949). Na hun afstuderen in 1972 aan de modeafdeling van de kunstacademie in Arnhem, runde RAVAGE (een samentrekking van hun achternamen) een aantal jaren de eerste Nederlandse Mode Galerie in Arnhem alvorens naar Parijs te vertrekken. De Parijse dynamiek inspireerde het nog jonge RAVAGE en zorgde ervoor dat ze hun eigen signatuur en werkwijze konden ontwikkelen. Gedurende hun carrière verwierven ze een geheel eigen plek in de wereld van de internationale mode, design en autonome kunst. Zo ontwikkelen ze al ruim 30 jaar trendboeken op het gebied van mannenmode voor het forecastingbureau Trend Union, dat Lidewij Edelkoort samen met RAVAGE heeft opgericht. In Nederland verwierf RAVAGE bekendheid met de uniformen die ze i.s.m. Liesbeth in 't Hout ontwikkelden voor onder andere de NS, PTT en de ANWB Wegenwacht. Daarnaast bedenken en ontwerpen ze nog altijd vele tekeningen, schilderijen en interieurproducten- en concepten. In 1992 ontving RAVAGE de Grand Seigneur, de belangrijkste modeprijs in Nederland.
 
Werkwijze
In het werk van RAVAGE staat de tekening centraal en een oneindige drang om een schetsmatig totaalconcept te creëren. De ene keer mode, de andere keer een tafel, keramiek, behang, shawls, stripverhaal, hotel, tekening dan weer een schilderij. ‘Het gaat ons niet om de uitkomsten, maar om het proces. Zodra je het weet is er niets meer aan!', aldus RAVAGE. Naast de kinderlijke onschuld om de creatieve kraan zo lang mogelijk open te houden, is er ook een serieuze ondertoon in hun werk te ontdekken en wordt hun artistieke identiteit bepaald door de (kunst)geschiedenis. RAVAGE heeft een eigen visie op iconische rollen uit de geschiedenis en combineert dit met een feilloos gevoel voor tijd en een onuitputtelijke drive om de omgeving vorm te geven. Na een eigenzinnige en succesvolle internationale carrière staat RAVAGE voor een eigen universum met een werkwijze die uniek is. Het handschrift, beeldtaal en proces zijn zeer authentiek en binnen de (internationale) vormgevingswereld met weinig andere te vergelijken. Tegelijkertijd is de multidisciplinaire aanpak kenmerkend voor de werkwijze van veel hedendaagse vormgevers die zich ‘niet in een hokje' laten duwen en voor wie het experiment op welk gebied dan ook een belangrijk middel is voor ontwikkeling en dynamiek in het werk.
 
Acht zalen vol 'zin'
De verbinding met Museum Arnhem is vanzelfsprekend. Na een carrière van ruim veertig jaar ziet Museum Arnhem meer dan genoeg reden voor een presentatie van het veelzijdige RAVAGE oeuvre. De overzichtstentoonstelling is een samenwerking met Stichting Modekern, Instituut voor mode-erfgoed. Acht inspirerende zalen geven inzicht in hun werkwijze, waarin de multidisciplinaire aanpak zichtbaar en hun oneindige ‘Zin' om te maken voelbaar wordt. Iedere zaal biedt een eigen invalshoek – van een ruimte vol tekeningen of een overzicht van samenwerkingen tot een mode-studiezaal en een zaal ingericht als kapel waar alle zintuigen worden geprikkeld. RAVAGE: ‘Wij hopen het publiek mee te nemen in de Zin die wij ervaren bij het maken, en hopen iedereen aan te sporen om Zin te krijgen ook zelf aan de slag te gaan!'
 
Publicatie en documentaire
Bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie, in samenwerking met uitgeverij Lecturis, waarin het complete RAVAGE verhaal verteld wordt. Met archiefbeeld, fotomateriaal, tekeningen, schetsen en bijdragen in de vorm van columns, essays en herinneringen uit het netwerk en stijlcommune van het duo. Ook verschijnt een documentaire over het leven en werk van RAVAGE, gefilmd door de IJslandse The Markell Brothers, waarvan een eerste deel tijdens de tentoonstelling in première gaat.
 
RAVAGE. Spelenderwijs | mode, kunst, design
27 mei 2017 t/m 15 oktober 2017 in Museum Arnhem
www.museumarnhem.nl

Geplaatst op

Naar het overzicht

DIVA | Kunsthal Rotterdam

De IJslandse singer-songwriter Björk draagt een blauw gewaad. Op haar hoofd prijkt een kwalachtig object en ze is omringd door vreemde... Lees meer »

Affordable Art Fair - Amsterdam

In oktober 2024 keert Affordable Art Fair Amsterdam terug met haar 18e editie. Nederlandse en internationale galeries zullen duizenden betaalbare... Lees meer »

'Kunst is mijn redding' | Ans Markus

Het was voor Ans Markus een noodgreep dat ze startte als kunstenares. Ze had net haar man verlaten en moest geld verdienen voor zichzelf... Lees meer »

Dichtbij jezelf blijven | Emma van Muiswinkel

Op de middelbare school ontdekte ze haar liefde voor theater. En haar talent, dat ze niet van een vreemde heeft. Emma van Muiswinkel (30)... Lees meer »

Stoelen weerspiegelen de tijdgeest | RSGA Museum

Veel musea hebben designstoelen in hun collectie. Maar een museum volledig gewijd aan stoelen, dát bestond nog niet in Nederland. Met het... Lees meer »

Hart voor Art

Laren staat bekend als trekpleister voor toeristen. Niet zo vreemd; Laren is een bruisend kunstenaarsdorp waar altijd wat te doen is. In... Lees meer »

De kunst van keramiek

In ‘de Oerprovincie van Nederland’ waar op de Hondsrug verleden, heden en toekomst samenkomen, is één van de oudste aardewerkfabrieken van... Lees meer »

Veel verkocht aan musea en aan trouwe én nieuwe klanten

BIJNA 42.000 BEZOEKERS EN VEEL VERKOCHT OP SUCCESVOLLE PAN AMSTERDAM Amsterdam, 26 november 2023 – Bijna 42.000 kunstliefhebbers, meer dan... Lees meer »

Hedendaagse kunst in plaats van oude meesters in Stedelijk Museum Alkmaar

Stedelijk Museum Alkmaar programmeert hedendaagse kunst. Kunstenaars van verschillende disciplines vullen dit najaar de zalen met video-installaties,... Lees meer »

Kunstdetective Arthur Brand vindt overal ter wereld gestolen kunst terug

Kunstdetective Arthur Brand vindt overal ter wereld gestolen kunst terug. Hij beweegt zich tussen maffiabazen en politiekorpsen en zit aan... Lees meer »

3D-kunstenaars werken in Leeuwarden aan een ode aan Escher

Op 17 juni 2023 is het precies 125 jaar geleden dat één van de beroemdste Leeuwarders aller tijden werd geboren: Maurits Cornelis Escher.... Lees meer »

Zomertentoonstelling in Galerie Mokum 1 juli t/m 29 juli

Wandel binnen in de warme slaapkamers van Kenny Harris en de levendige terrassen van Nico Heilijgers op de jaarlijkse Zomertentoonstelling... Lees meer »