Multitalent Silvia Martes wint Theodora Niemeijer Prijs 2021

Beeldend kunstenaar en multitalent Silvia Martes wint de Theodora Niemeijer Prijs 2021. Deze enige Nederlandse beeldende kunstprijs speciaal voor vrouwelijke kunstenaars is op 27 september uitgereikt in het Van Abbemuseum door juryvoorzitter Hedy d’Ancona. Silvia Martes wint de prijs voor haar projectvoorstel Public Solitude, waarin ze, geïnspireerd door de Covid-19 periode, het conflict tussen isolatie en blootstelling in de vorm van een glazen huis onderzoekt. Public Solitude is van 9 april tot en met 9 oktober 2022 te zien in Het Oog in het Van Abbemuseum.

Filmset
Het idee van Martes is om een filmset te bouwen van een overwegend glazen huis. Omdat het overgrote deel van het huis uit glazen ramen bestaat, is het concept van privacy moeilijk te vinden. De eerste maand draait het kunstwerk om het maken van het constructie- en productieontwerp. Na deze periode wordt er om de 4 weken gefilmd met de hoofdpersoon en andere personages in huis. De acteurs negeren het publiek en richten hun aandacht uitsluitend op de fictieve wereld waarin ze zijn ondergedompeld. Het is een toestand die theatermaker Konstantin Stanislavski 'openbare eenzaamheid' noemde: het vermogen om je te gedragen zoals je je privé zou gedragen, ondanks dat je in werkelijkheid aandachtig in de gaten wordt gehouden terwijl je dat doet, of 'alleen in het openbaar' bent. Uiteindelijk vormen deze opnames een korte film genaamd Public Solitude. Het verhaal draait om een jonge vrouw genaamd Mildred, die in het informatietijdperk in quarantaine zit in een huis tussen de muren van een museum.

Uit het juryrapport: ‘Voor dit specifieke project heeft deze filmmaker, AV-kunstenaar en set designer al haar talenten gebruikt. De jury is onder de indruk van haar observaties met betrekking tot vormen van isolatie en omgang met sociale media tijdens de pandemie. Het project is gelaagd. De kunstenaar heeft Het Oog goed bestudeerd en wil het omvormen tot een bewoonbaar theaterdecor waarin ze thema's als isolatie, eenzaamheid en toezicht kan onderzoeken. Het narratief is interessant en wekt nieuwsgierigheid op over hoe het verhaal van de hoofdpersoon zich gaat ontwikkelen. Het is bijna een monument waar we over een jaar op kunnen reflecteren.’

Over Silvia Martes
Silvia Martes (Eindhoven, 1985) studeerde van september 2009 tot juli 2013 aan de Gerrit Rietveld Academie Amsterdam (Bachelor Fine Arts, Audiovisual). Haar film She that comes from the green forest, on a Tuesday was genomineerd voor de eindexamenprijs Gerrit Rietveld Academie Fine Arts Award Work. Van januari 2019 tot en met mei 2021 was ze Artist in residence bij de Rijksakademie Amsterdam.

Link naar videoportret Silvia Martes

Over de Theodora Niemeijer Prijs
De Theodora Niemeijer Prijs is een stimuleringsprijs voor beginnende, vrouwelijke beeldend kunstenaars. Het doel van de prijs, die sinds 2012 bestaat, is om bij te dragen aan de ontwikkeling van beginnend talent en het bevorderen van gelijke kansen tussen mannelijke en vrouwelijke kunstenaars in de kunstwereld. Het is de enige Nederlandse beeldende kunstprijs speciaal voor vrouwelijke kunstenaars. De prijs ter waarde van € 10.000 wordt eens per twee jaar uitgereikt aan de kunstenaar die het beste projectvoorstel maakt voor Het Oog, een ovale patio in het Van Abbemuseum in Eindhoven. De winnaar ontvangt niet alleen een geldbedrag, maar krijgt ook de gelegenheid om haar project aan het publiek te presenteren in het museum. De kunstenaars die de tweede en derde plaats behalen ontvangen een cheque van respectievelijk € 2.500 en € 1.500. De tweede en derde prijs van deze vijfde editie gaan naar Buhlebezwe Siwani (Johannesburg, 1987) en het duo Razia Barsatie (Paramaribo, 1982) | Marjet Zwaans (Groningen, 1988).

De winnaars van de vorige vier edities zijn respectievelijk Josefin Arnell (2018), Sissel Marie Tonn (2016), Sachi Miyachi (2014) en Sarah van Sonsbeeck (2012).

Link naar videoportret Buhlebezwe Siwani
Link naar videoportret Razia Barsatie | Marjet Zwaans

Na vijf edities is het tijd voor een nieuwe stap en krijgt de Theodora Niemeijer Prijs een andere vorm. Voortaan richt de prijs zich op vrouwelijke kunstenaars die al wat verder in hun carrière staan. De geselecteerde kunstenaar krijgt een vrij besteedbaar bedrag tot haar beschikking. De opvolger van de Theodora Niemeijer Prijs zal voor het eerst in 2023 worden uitgereikt. Beginnende kunstenaars kunnen voor reguliere aanvragen nog steeds terecht bij het Niemeijer Fonds.

Meer informatie over de Theodora Niemeijer Pijs:
www.vanabbemuseum.nl/theodoraniemeijerprijs

Over het Niemeijer Fonds
Het Niemeijer Fonds is vernoemd naar zijn oprichter Theodora Niemeijer (Groningen 1912 – Laren 2004), dochter van de bekende tabaksfabrikant Niemeijer in Groningen. Ze was een bijzondere persoonlijkheid met een grote passie voor beeldende kunst. In 1996 richtte Theodora Niemeijer een eigen stichting op met als doel het stimuleren van beginnende kunstenaars. Deze stichting doneert jaarlijks uit het rendement van het vermogen bedragen aan verschillende kunstenaars, van musici tot beeldende kunstenaars en aan verschillende initiatieven op het gebied van kunst, cultuur en maatschappij. In 2021 viert het Niemeijer Fonds zijn 25-jarig jubileum. www.stichtingniemeijerfonds.nl

Geschreven op

Naar het overzicht

200 jaar kunst in Haarlem

Herman Justus Kruyder, De brief, c. 1926 Frans Hals Museum, Haarlem Foto Tom Haartsen Emilio Sanchez Diaz, De brief, 2021 Foto Rob Ouwerkerk... Lees meer »

Multitalent Silvia Martes wint Theodora Niemeijer Prijs 2021

Beeldend kunstenaar en multitalent Silvia Martes wint de Theodora Niemeijer Prijs 2021. Deze enige Nederlandse beeldende kunstprijs speciaal... Lees meer »

Amsterdam Light Festival viert jubileum met hoogtepunten uit de vorige edities

Van 2 december 2021 t/m 23 januari 2022 heeft de tiende editie van Amsterdam Light Festival plaats. Het overkoepelende thema is Celebrate... Lees meer »

De L'Europe Amsterdam bestaat 125 jaar

De L'Europe Amsterdam bestaat 125 jaar. Het iconische hotel opende op 23 september 1896 zijn deuren en staat sindsdien in het teken van... Lees meer »

De aardappeleters: misser of meesterwerk?

Vanaf 8 oktober 2021 presenteert het Van Gogh Museum de tentoonstelling De aardappeleters: misser of meesterwerk?, een ode aan het schilderij... Lees meer »

De ontdekking van het heden Picasso, Dalí, Mondriaan, Klee, Miró, Léger, Daniëls…

Van 17 augustus t/m 28 november 2021 verrast Singer Laren opnieuw met een tot nu vrijwel onbekende particuliere kunstverzameling. Eerder... Lees meer »

De kunst van het lijsten maken

Guy Sainthill is historisch lijstenmaker en vergulder. Hij begon zijn carrière in Parijs, verhuisde naar Nederland en maakte met zijn bedrijf... Lees meer »

Zeeuws jongetje/meisje

‘Het is voor mij belangrijk dat mijn werk mensen met elkaar in gesprek laat gaan. Dat is de hoofdboodschap in mijn kunstenaarschap. Ik wil... Lees meer »

Kijken, slapen en genieten in het Arthouse

Dat Corona ook mooie dingen brengt merkte de Georgische kunstenaar Giorgi Shengelia. Wonend in kunstenaarsdorp Bergen maakte hij van de... Lees meer »

Net als in de film

Kunstdetective Arthur Brand vindt overal ter wereld gestolen kunst terug. Hij beweegt zich tussen maffiabazen en politiekorpsen en zit aan... Lees meer »