Masterly

Dutch Design in Milaan 

Voor het vijfde achtereenvolgende jaar vormde het prachtig gerestaureerde Palazzo Francesco Turati (1876) in Milaan het decor voor het gevarieerde werk van meer dan honderd Nederlandse ontwerpers, kunstenaars en bedrijven. De historische ruimten imponeren met hun fraai ingelegde parketvloeren, marmeren deuren, ornamenten met goudluster, wandbespanningen van fluweel en prachtige handgesneden boiseries. Een impressie. 

Door: Monique van Empel 

 

  1.  

In de courtyard van het Palazzo Turati stonden enkele designklassiekers, door CooLoo voorzien van een tweede, waterdichte huid van onder andere CoolLeather (leerafval) en kurkgranulaat (restafval). 

 

2. 

Installatie in het historische trappenhuis met de kleden van Lizan Freijsen; qua vorm en kleurenpalet geïnspireerd op schimmels. 

 

3. 

Groepspresentatie in de mooiste bovenzaal van het paleis. Met werk van onder meer Rive Roshan (kleed), glaswerk van Selma Hamstra, de fragiele Luxury Fences van Fransje Grimbrère en de terracotta groenten- en fruitschalen van House of Thol. 

 

4. 

Ze lijken hard, maar zitten zacht. Nynke Koster maakt voor haar krukken met latex afdrukken van architectonische details van historische gebouwen. 

 

5.

Presentatie van WorkingBert en Textiles & More. Op het behang en de gordijnstoffen staan digitaal ontworpen prints van Bert Timmermans. Karakteristiek zijn de maximale formaten: 3 bij 20 meter voor gordijnen en 3 bij 10 meter voor de wall art. 

 

6.

Floor Jewels: vijf karpetten in negen kleuren met borders van leer; van interieurontwerpster Roelfien Vos voor Van Besouw. Kroonjuweel is het vloerkleed Flawless: een katoenen karpet met een decoratieve rand van ronde stukken leer, die verschillen in leersoort, kleur en grootte. 

 

7. 

Lifelights is een groot kruis met goudkleurige handjes die bezig zijn op goudkleurige telefoons; een discussiestuk van Studio 212 Fahrenheit over het bekendste licht van deze eeuw, dat alles en iedereen met elkaar verbindt (of toch niet)? 

  

8.

Glasinstallatie Clouds van Bibi Smit. Als subtiel gekleurde wolken aan de horizon, zo rusten op een podium enkele mondgeblazen objecten; semitransparant, in amorfe vormen. 

 

9.  

Nicole Uniquole, initiatiefnemer en curator van Masterly, kan terug kijken op een zeer gedenkwaardige editie. 

 

Geschreven op

Naar het overzicht

Kunstdetective Arthur Brand vindt overal ter wereld gestolen kunst terug

Kunstdetective Arthur Brand vindt overal ter wereld gestolen kunst terug. Hij beweegt zich tussen maffiabazen en politiekorpsen en zit aan... Lees meer »

3D-kunstenaars werken in Leeuwarden aan een ode aan Escher

Op 17 juni 2023 is het precies 125 jaar geleden dat één van de beroemdste Leeuwarders aller tijden werd geboren: Maurits Cornelis Escher.... Lees meer »

Zomertentoonstelling in Galerie Mokum 1 juli t/m 29 juli

Wandel binnen in de warme slaapkamers van Kenny Harris en de levendige terrassen van Nico Heilijgers op de jaarlijkse Zomertentoonstelling... Lees meer »

Famous

Brigitte Bardot, David Bowie, Kate Moss, Marlene Dietrich en Roger Moore: weinig fotografen hebben zoveel muzieklegendes, filmsterren, mode-iconen... Lees meer »

Spiegelende schatkist

Alsof er een UFO was geland in het centrum van stad. Dat is hoe veel Rotterdammers de komst van Depot Boijmans van Beuningen hebben ervaren.... Lees meer »

The Beauty of Fine Art

In ‘The Beauty of Fine Art’ neemt kunsthistorica en kunsthandelaar Babette Claassen je mee in de bijzondere wereld van kunst. Van museumbezoek... Lees meer »

Cultuur- en kunstdagen

Wil jij twee entreetickets winnen? Ga naar www.lourens.nl/cultuuragenda Art Rotterdam Wil je naar de meest gerenommeerde beurs voor hedendaagse... Lees meer »

Expressie met één lijn

Kunstenaar Niels Kiené, alias Salventius, staat bekend om zijn minimalistische portretten. Tekeningen die steevast zijn opgebouwd vanuit... Lees meer »

Masterly

Dutch Design in Milaan Voor het vijfde achtereenvolgende jaar vormde het prachtig gerestaureerde Palazzo Francesco Turati (1876) in Milaan... Lees meer »

De kunst van wintersport in de sneeuw van Ischgl

Kunst en wintersport gaan vanaf nu weer hand in hand op de pistes van Ischgl. Tijdens de sneeuwsculptuurwedstrijd "Shapes in White", die... Lees meer »