Hedendaagse kunst in plaats van oude meesters in Stedelijk Museum Alkmaar

Stedelijk Museum Alkmaar programmeert hedendaagse kunst. Kunstenaars van verschillende disciplines vullen dit najaar de zalen met video-installaties, glassculpturen, een metershoog wandkleed en een ruimtelijk gedicht van lichtprojecties. Gewoonlijk kijken bezoekers naar topstukken van 16de en 17de-eeuwse meesters, nu worden ze verrast door een video van een protesterende zwemmer in de grachten van Alkmaar.

De programmering is ingezet door het jubileumjaar 450 jaar Alkmaar Ontzet en nog tot voorjaar 2024 te zien. Bezoekers van het museum hebben een belangrijke rol gespeeld bij de keuze van een deel van de werken. De vondst van de vermelding van Alkmaar in het werk van Jorge Louis Borges en de plaatsing van het grootse glas-in-loodraam van Europa in De Grote Kerk zijn de aanleidingen voor de andere twee wisseltentoonstellingen.

Opnames van De Protestzwemmers van kunstenaar Gabriel Lester Foto: Roel Backaert

 

Nieuwe Vrijheidsbeelden
In een tijd waarin vrijheid onder druk staat heeft het museum kunstenaars opgeroepen op een nieuwe manier te laten zien wat vrijheid is. Na een selectie uit 143 inzendingen en een publieksstemming hebben Sina Dyks, Gabriel Lester en Marinke van Zandwijk de opdracht gekregen om nieuwe werk te maken. De werken zijn interactief en nodigen bezoekers uit om met elkaar in gesprek te gaan over wat vrijheid voor hen betekent. Het wandkleed Liberty, Unfetterd Release van Sina Dyks wordt aangevuld met draden die bezoekers kunnen doneren. Marinke van Zandwijk vraagt met haar werk Sprankelend Verlangen naar het idee van vrijheid. Bezoekers schrijven dit op een klein briefje, dat strak opgerold wordt toegevoegd aan de gigantische glassculptuur. De video-installatie De Protestzwemmers van Gabriel Lester roept vragen op over de rol van het individu in de strijd voor vrijheid. Een van de werken wordt mogelijk aangekocht voor de vaste collectie van het museum.

Raamwerk
In de tentoonstelling Raamwerk toont het museum hoe het ontwerp en de vervaardiging van het grootste glas-in-loodraam van Europa tot stand is gekomen. Het raam is ontworpen door beeldend kunstenaar en filmmaker Fiona Tan. Het ontwerp is geïnspireerd op de werking van een caleidoscoop. Het glas-in-loodraam creëert een overdonderend feest van licht en kleur, dat van minuut tot minuut verandert. Het kunstwerk staat symbool voor eenheid in verscheidenheid met de titel Het licht van de vrijheid. De tentoonstelling bestaat uit schetsontwerpen en proefpanelen van het raam. Van filmmaker Tan wordt ook de film A lapse of memory getoond die niet eerder in Nederland te zien was.

I saw all the mirrors
Eén zaal wordt gevuld met een lichtinstallatie die met reflecties een ruimtelijk gedicht creëren. Dichter Maria Barnas ontdekte Alkmaar in De Aleph van Jorge Luise Borges en componeerde speciaal voor het museum het ruimtelijk gedicht / lichtinstallatie I saw all the mirrors. De Aleph (1945) is een verhaal over een man die een wonderlijk object ziet; een kleine, zwevende bol van drie centimeter doorsnee waarin de hele kosmos is samengebald. Maria Barnas geeft vorm aan deze verwondering en laat zien dat ..."iedereen zich in andermans uithoek bevindt".

De drie wisseltentoonstellingen worden voor het algemene publiek feestelijk geopend op zaterdagavond 30 september tijdens Museumnacht Alkmaar. Op 6 oktober vindt de officiële onthulling van Het Grote Raam plaats met aansluitende de officiële opening van Raamwerk voor genodigden. De vaste opstellingen in Stedelijk Museum Alkmaar Victorie!, De 17de-eeuw van Alkmaar en De Bergense School blijven ook te bezoeken.

Geschreven op

Naar het overzicht

Stoelen weerspiegelen de tijdgeest | RSGA Museum

Veel musea hebben designstoelen in hun collectie. Maar een museum volledig gewijd aan stoelen, dát bestond nog niet in Nederland. Met het... Lees meer »

Hart voor Art

Laren staat bekend als trekpleister voor toeristen. Niet zo vreemd; Laren is een bruisend kunstenaarsdorp waar altijd wat te doen is. In... Lees meer »

De kunst van keramiek

In ‘de Oerprovincie van Nederland’ waar op de Hondsrug verleden, heden en toekomst samenkomen, is één van de oudste aardewerkfabrieken van... Lees meer »

Veel verkocht aan musea en aan trouwe én nieuwe klanten

BIJNA 42.000 BEZOEKERS EN VEEL VERKOCHT OP SUCCESVOLLE PAN AMSTERDAM Amsterdam, 26 november 2023 – Bijna 42.000 kunstliefhebbers, meer dan... Lees meer »

Hedendaagse kunst in plaats van oude meesters in Stedelijk Museum Alkmaar

Stedelijk Museum Alkmaar programmeert hedendaagse kunst. Kunstenaars van verschillende disciplines vullen dit najaar de zalen met video-installaties,... Lees meer »

Kunstdetective Arthur Brand vindt overal ter wereld gestolen kunst terug

Kunstdetective Arthur Brand vindt overal ter wereld gestolen kunst terug. Hij beweegt zich tussen maffiabazen en politiekorpsen en zit aan... Lees meer »

3D-kunstenaars werken in Leeuwarden aan een ode aan Escher

Op 17 juni 2023 is het precies 125 jaar geleden dat één van de beroemdste Leeuwarders aller tijden werd geboren: Maurits Cornelis Escher.... Lees meer »

Zomertentoonstelling in Galerie Mokum 1 juli t/m 29 juli

Wandel binnen in de warme slaapkamers van Kenny Harris en de levendige terrassen van Nico Heilijgers op de jaarlijkse Zomertentoonstelling... Lees meer »

Famous

Brigitte Bardot, David Bowie, Kate Moss, Marlene Dietrich en Roger Moore: weinig fotografen hebben zoveel muzieklegendes, filmsterren, mode-iconen... Lees meer »

Spiegelende schatkist

Alsof er een UFO was geland in het centrum van stad. Dat is hoe veel Rotterdammers de komst van Depot Boijmans van Beuningen hebben ervaren.... Lees meer »