Delicious paintings

In Museum Jan van der Togt in Amstelveen is de tentoonstelling Delicious Paintings van Tjalf Sparnaay te zien. De internationaal erkende kunstenaar verwondert het publiek met zijn hyperrealistische schilderijen van extreem uitvergrote etenswaren
als een gebakken ei of een knapperig broodje gezond.

De werken springen van het doek en verbazen door de extreme precisie en vakmanschap. Sparnaay toont ook nieuwe fotowerken die - na vertoning in New York in 2017 bij Bernarducci Meisel Gallery – nu voor het eerst in Nederland te zien zijn. De tentoonstelling geeft een breed overzicht van zijn verrassende oeuvre dat zich kenmerkt door zijn oorspronkelijke manier van kijken naar alledaagse dingen.

NIEUW LICHT
Sparnaay onderscheidt zich met het extreem uitvergroten van de werkelijkheid en het met fotografische precisie overbrengen van een beeld op het doek. In zijn schilderijen kiest hij ervoor om slechts een detail van een veel grootser concept weer te geven. Hiermee werpt hij nieuw licht op het dagelijks leven en op wat schoonheid is.
ZijnwerkborduurtdirectvoortopdeNederlandsetraditie van minutieus realistisch geschilderde etenswaren uit de Gouden Eeuw. In zijn lucide kleurgebruik en oog voor detail en verfijning benadert hij Vermeer, terwijl de belichting in zijn schilderijen refereert aan het spel van licht- en schaduw in het werk van Rembrandt. Vanaf 1987 werkt Tjalf Sparnaay aan een vernieuwend oeuvre, steeds zoekend naar andere, nog nooit geschilderde beelden. Zijn schilderstijl is onderdeel van de eigentijdse en internationale stroming die hyperrealisme wordt genoemd waarbinnen hij internationaal inmiddels als een van de toonagevende schilders gezien wordt.
De creaties van de in 1954 in Haarlem geboren kunstenaar bevinden zich in collecties verspreid over de hele wereld en worden regelmatig buiten Nederland tentoongesteld. In ons land had hij in 2015 zijn eerste museale solotentoonstelling in Museum de Fundatie in Zwolle. Ook was zijn werk in Kunsthal Rotterdam en verschillende andere musea te zien. Enkele werken maakten deel uit van de door Amerika en Europa reizende internationale overzichtstentoonstelling ‘50 years of hyperrealistic painting’.

ICONISCH
Zijn‘Gebakken Eieren’zijn iconisch en worden over de hele wereld als beeld gebruikt en nageschilderd. Inmiddels is hij uitgegroeid tot de toonaangevendste contemporaine foodschilder ter wereld en mag hij zich exhibiting artist bij de prestigieuze Louis K. Meisel Gallery in New York noemen waar het fotorealisme/hyperrealisme in de jaren zestig en zeventig is ontstaan.
Hamburgers, patat, broodjes, ketchupflessen, knikkers en kreeft, Sparnaay brengt dit soort triviale onderwerpen in beeld en blaast ze op tot enorm formaat, als donderslagen op het netvlies. Het opblazen tot megaproporties geeft hem de gelegenheid elk detail zeer nauwkeurig te verkennen en laag voor laag te ontleden om zo tot de kern van het onderwerp te komen.

ALLEDAAGS
Zijn schilderijen zijn volgens hem bedoeld om de kijker in staat te stellen de realiteit opnieuw te ervaren, opnieuw de essentie te laten ontdekken van het voorwerp dat zo alledaags is geworden. Hij is altijd op zoek naar nieuwe, nog nooit geschilderde beelden. Die vindt hij in zijn eigen omgeving. Door gebruik van triviale en alledaagse voorwerpen laat hij deze bijna vergeten realiteit weer opnieuw uit zijn penseel vloeien.

BERLIJNSE MUUR
Parallel aan zijn schilderkunst werkt Sparnaay aan een fotografisch oeuvre dat tijdens de tentoonstelling in Amstelveen voor het eerst getoond wordt. Er zijn prachtige series ontstaan die net als zijn schilderijen de grens tussen schilderkunst en fotografie opzoeken. Zo is er de serie Graffitical Archeology, met zorgvuldig uitgesneden close-ups van de Berlijnse muur, die aan abstracte schilderkunst doen denken met een diepere historische gelaagdheid.
Sparnaay: ‘Een in de loop der jaren door misschien wel duizend artiesten bespoten stuk afschrikwekkend en grauw beton zag ik veranderd in een van de kleurrijkste en vrije plekken ter wereld. Door het te fotograferen kon ik er een nieuw kunstwerk van maken en het aan iedereen laten zien.’ Fotowerken onder de naam Urban Jungle laten de context zien waarin de Urban Photography series zijn ontstaan. Sparnaay fotografeert rauwe plekken waar hij tussen de verlaten gebouwen en geroeste industriële architectuur schilderachtige juweeltjes vindt. De belichting en het spel van licht en donker in het beeld zorgen voor een effect dat ook in zijn schilderijen te herkennen is. Van 17 oktober 2019 tot en met 19 januari 2020 te zien.

Geschreven op

Naar het overzicht

Spiegelende schatkist

Alsof er een UFO was geland in het centrum van stad. Dat is hoe veel Rotterdammers de komst van Depot Boijmans van Beuningen hebben ervaren.... Lees meer »

The Beauty of Fine Art

In ‘The Beauty of Fine Art’ neemt kunsthistorica en kunsthandelaar Babette Claassen je mee in de bijzondere wereld van kunst. Van museumbezoek... Lees meer »

Cultuur- en kunstdagen

Wil jij twee entreetickets winnen? Ga naar www.lourens.nl/cultuuragenda Art Rotterdam Wil je naar de meest gerenommeerde beurs voor hedendaagse... Lees meer »

Expressie met één lijn

Kunstenaar Niels Kiené, alias Salventius, staat bekend om zijn minimalistische portretten. Tekeningen die steevast zijn opgebouwd vanuit... Lees meer »

Masterly

Dutch Design in Milaan Voor het vijfde achtereenvolgende jaar vormde het prachtig gerestaureerde Palazzo Francesco Turati (1876) in Milaan... Lees meer »

De kunst van wintersport in de sneeuw van Ischgl

Kunst en wintersport gaan vanaf nu weer hand in hand op de pistes van Ischgl. Tijdens de sneeuwsculptuurwedstrijd "Shapes in White", die... Lees meer »

Art Rotterdam 2022

Art Rotterdam 2022: 23ste editie verplaatst naar 19 t/m 22 mei Art Rotterdam zal dit jaar plaatsvinden in het voorjaar van 19 t/m 22 mei... Lees meer »

Schilderen met licht

Niets is wat het lijkt in de dromerige, gestileerde portretten van Ewa Cwikla. De in Polen geboren fotografe zoekt altijd naar emotie en... Lees meer »

200 jaar kunst in Haarlem

Herman Justus Kruyder, De brief, c. 1926 Frans Hals Museum, Haarlem Foto Tom Haartsen Emilio Sanchez Diaz, De brief, 2021 Foto Rob Ouwerkerk... Lees meer »

Multitalent Silvia Martes wint Theodora Niemeijer Prijs 2021

Beeldend kunstenaar en multitalent Silvia Martes wint de Theodora Niemeijer Prijs 2021. Deze enige Nederlandse beeldende kunstprijs speciaal... Lees meer »