De ontdekking van het heden Picasso, Dalí, Mondriaan, Klee, Miró, Léger, Daniëls…
Van 17 augustus t/m 28 november 2021 verrast Singer Laren opnieuw met een tot nu vrijwel onbekende particuliere kunstverzameling. Eerder was het de beurt aan collecties als De Heus-Zomer en de Van Vlissingen Art Foundation. Nu schittert de collectie van de JK Art Foundation in de net gerenoveerde museumzalen. De tentoonstelling met de titel De ontdekking van het heden toont topwerken uit de moderne en hedendaagse kunst en omvat een honderdtal werken waarin vrijwel alle grote Europese kunststromingen uit de twintigste en eenentwintigste eeuw vertegenwoordigd zijn. Een museaal geheel van werken en kunstenaars met klinkende namen als Pablo Picasso, Amadeo Modigliani, Constantin Brancusi, Jean Arp, Piet Mondriaan, Joan Miro, Pablo Picasso, Giorgio Morandi, Robert Delaunay en René Daniëls. De tentoonstelling wordt georganiseerd in samenwerking met Het Noordbrabants Museum en zal aansluitend vanuit een andere invalshoek te zien zijn in ’s-Hertogenbosch.
Een veelzijdige en coherente verzameling
De collectie van de JK Art Foundation bestaat uit een zeshonderdtal kunstwerken, zowel objecten en sculpturen als schilderijen, tekeningen en grafiek. “Wij werden enorm verrast door deze fabuleuze collectie zilver, oude meesters, moderne en contemporaine kunst van internationaal niveau. Waar begeesterde collectioneurs in hun passie voor het verzamelen soms de samenhang tussen de werken uit het oog verliezen, is daar bij deze collectie geen sprake van: de verzameling is veelzijdig en tegelijkertijd uiterst coherent en kent in Nederland haar gelijke niet. Of het nu een zeventiende-eeuwse zilveren koffiekan betreft, een delicaat stilleven van Adriaen Coorte of Giorgio Morandi, of een concaaf werk van Anish Kapoor, alle getuigen van de grote kunstkennis en het feilloos gevoel voor verfijning en kwaliteit van deze verzamelaar.” schrijven museumdirecteuren Jan Rudolph de Lorm en Charles de Mooij in het voorwoord van de catalogus die bij de tentoonstelling verschijnt.
![]() | ![]() |
De ontdekking van het heden
De 20ste eeuw is een tijd van stroomversnellingen. De ontwikkelingen op technologisch, politiek en wetenschappelijk gebied volgen elkaar snel op en de groeiende industrialisering en de verstedelijking is niet te stoppen. En de kunst was er getuige van. De ontdekking van het heden vertelt over de ontwikkelingen die rond 1900 zijn ingezet en nog steeds onze wereld kleuren. Het was een tijd van groots dromen, een tijd waarin kunstenaars protesteerden tegen de gevestigde orde. Er werd volop gezocht naar nieuwe vormen; zo toont de tentoonstelling een kijkdoos van Joseph Cornell en een werk van plaatstaal van Armando. De tentoonstelling is thematisch van opzet, de chronologie is losgelaten; heden en het verleden lopen door elkaar heen.
De titel De ontdekking van het heden werd bedacht door kunstredacteur Edo Dijksterhuis die het inleidend essay bij de tentoonstelling schreef. In het modernisme is het heden ontstaan zo verklaart hij.
![]() | ![]() |
Verzamelaarsmusea
Dat de collectie van de JK Art Foundation in Singer Laren en in Het Noordbrabants Museum te zien is, is geen toeval. Beide musea zijn van oorsprong verzamelaarsmusea: zij danken zowel hun oprichting als hun ontwikkeling en bloei aan de intensieve betrokkenheid en steun van particuliere verzamelaars. “Het kan niet vaak genoeg worden gezegd: musea en particuliere kunstverzamelaars kunnen niet zonder elkaar. Musea bieden de particulier de mogelijkheid om werken te vergelijken, de eigen kennis te verdiepen of te toetsen. Particuliere verzamelaars op hun beurt dagen musea uit om anders naar de museumcollectie te kijken, maken door het uitlenen van hun kunstschatten nieuwe tentoonstellingen mogelijk en verrijken musea door schenkingen of langdurige bruiklenen.” Jan Rudolph de Lorm en Charles de Mooij.
Geschreven op
Naar het overzicht
Spiegelende schatkist
Alsof er een UFO was geland in het centrum van stad. Dat is hoe veel Rotterdammers de komst van Depot Boijmans van Beuningen hebben ervaren.... Lees meer »
The Beauty of Fine Art
In ‘The Beauty of Fine Art’ neemt kunsthistorica en kunsthandelaar Babette Claassen je mee in de bijzondere wereld van kunst. Van museumbezoek... Lees meer »
Cultuur- en kunstdagen
Wil jij twee entreetickets winnen? Ga naar www.lourens.nl/cultuuragenda Art Rotterdam Wil je naar de meest gerenommeerde beurs voor hedendaagse... Lees meer »
Expressie met één lijn
Kunstenaar Niels Kiené, alias Salventius, staat bekend om zijn minimalistische portretten. Tekeningen die steevast zijn opgebouwd vanuit... Lees meer »
Masterly
Dutch Design in Milaan Voor het vijfde achtereenvolgende jaar vormde het prachtig gerestaureerde Palazzo Francesco Turati (1876) in Milaan... Lees meer »
De kunst van wintersport in de sneeuw van Ischgl
Kunst en wintersport gaan vanaf nu weer hand in hand op de pistes van Ischgl. Tijdens de sneeuwsculptuurwedstrijd "Shapes in White", die... Lees meer »
Art Rotterdam 2022
Art Rotterdam 2022: 23ste editie verplaatst naar 19 t/m 22 mei Art Rotterdam zal dit jaar plaatsvinden in het voorjaar van 19 t/m 22 mei... Lees meer »
Schilderen met licht
Niets is wat het lijkt in de dromerige, gestileerde portretten van Ewa Cwikla. De in Polen geboren fotografe zoekt altijd naar emotie en... Lees meer »
200 jaar kunst in Haarlem
Herman Justus Kruyder, De brief, c. 1926 Frans Hals Museum, Haarlem Foto Tom Haartsen Emilio Sanchez Diaz, De brief, 2021 Foto Rob Ouwerkerk... Lees meer »
Multitalent Silvia Martes wint Theodora Niemeijer Prijs 2021
Beeldend kunstenaar en multitalent Silvia Martes wint de Theodora Niemeijer Prijs 2021. Deze enige Nederlandse beeldende kunstprijs speciaal... Lees meer »