De kunst van het lijsten maken

Guy Sainthill is historisch lijstenmaker en vergulder. Hij begon zijn carrière in Parijs, verhuisde naar Nederland en maakte met zijn bedrijf Sainthill Lijsten naam in de kunstwereld. Nationale én internationale musea weten de bevlogen vakman te vinden voor het maken, reproduceren en restaureren van lijsten.

Redactie: Natasja Admiraal
Fotografie: Timsimaging

Als Guy Sainthill door een museum loopt, let hij misschien nog wel meer op de lijsten van de schilderijen dan op de kunstwerken zelf. Noem het beroepsdeformatie. ‘Ik ben die gek die zijn oor tegen de muur legt om een glimp op te vangen van de achterzijde’, zegt de lijstenmaker met een vleugje zelfspot. ‘Daar kan ik van alles aan aflezen: welke houtsoort is er gebruikt? Is het een origineel of een kopie? Het is mijn obsessie om historische lijsten te dateren.’ 

Net als het origineel
Guy gaat voor naar zijn showroom, een voormalige Porsche-garage in Haarlem. Overal staan en hangen lijsten, rijen dik opgesteld, wachtend op een nieuw ‘thuis’. Zeker vijfhonderd lijsten zijn antiek. Een indrukwekkende verzameling. En dat is nog niets vergeleken met de ‘grote jongens’, de beroemde ateliers in Parijs, die vaak wel drieduizend of meer antieke lijsten hebben staan. Waar anderen uitsluitend kopieën gebruiken ter inspiratie, gaat Guy altijd uit van antieke lijsten. Dat maakt zijn werkwijze uniek. ‘Het beste voorbeeld is een originele lijst. Daarvan maken wij een exacte replica. Anders krijg je een kopie van een kopie en dat is toch niet hetzelfde’, stelt hij. ‘Eerst maken we een nieuwe lijst, die we vervolgens met speciale procedés ouder laten lijken. Dat is echt een kunst.’ 

Verder lezen?

Altijd en overal toegang tot onze beste artiken.

Start vandaag

Word Lourens Member

Bent u al Member?

Wachtwoord vergeten?

Naar het overzicht

De aardappeleters: misser of meesterwerk?

Vanaf 8 oktober 2021 presenteert het Van Gogh Museum de tentoonstelling De aardappeleters: misser of meesterwerk?, een ode aan het schilderij... Lees meer »

De ontdekking van het heden Picasso, Dalí, Mondriaan, Klee, Miró, Léger, Daniëls…

Van 17 augustus t/m 28 november 2021 verrast Singer Laren opnieuw met een tot nu vrijwel onbekende particuliere kunstverzameling. Eerder... Lees meer »

De kunst van het lijsten maken

Guy Sainthill is historisch lijstenmaker en vergulder. Hij begon zijn carrière in Parijs, verhuisde naar Nederland en maakte met zijn bedrijf... Lees meer »

Zeeuws jongetje/meisje

‘Het is voor mij belangrijk dat mijn werk mensen met elkaar in gesprek laat gaan. Dat is de hoofdboodschap in mijn kunstenaarschap. Ik wil... Lees meer »

Kijken, slapen en genieten in het Arthouse

Dat Corona ook mooie dingen brengt merkte de Georgische kunstenaar Giorgi Shengelia. Wonend in kunstenaarsdorp Bergen maakte hij van de... Lees meer »

Net als in de film

Kunstdetective Arthur Brand vindt overal ter wereld gestolen kunst terug. Hij beweegt zich tussen maffiabazen en politiekorpsen en zit aan... Lees meer »

Hartenmaker

Michel Poort is zo’n zestig uur per week te vinden in zijn atelier aan de rand van Utrecht. Hier maakt hij zijn harten, van onder meer hout,... Lees meer »

Unzipped wordt verlengd

Het Groninger Museum verlengt The Rolling Stones – Unzipped tot en met 18 april 2021. De verlenging is een uiterste poging van het museum... Lees meer »

Geromantiseerde werkelijkheid

Miranda Koller reisde met haar echtgenoot Eric, jarenlang Cirque du Soleil achterna , een periode waarin ze zich toelegde op fotografie.... Lees meer »

Unzipped: The Rolling Stones

Fans kijken er al maanden naar uit: de tentoonstelling The Rolling Stones – Unzipped die van 14 november 2020 tot en met 28 februari 2021... Lees meer »