200 jaar kunst in Haarlem

Herman Justus Kruyder, De brief, c. 1926                                              
Frans Hals Museum, Haarlem                                                             
Foto Tom Haartsen                                                                   

Emilio Sanchez Diaz, De brief, 2021                                                           
Foto Rob Ouwerkerk

Van 23 oktober 2021 tot en met 25 maart 2022 vieren Museum Haarlem en de leden van Kunst Zij Ons Doel (KZOD), met de tentoonstelling 200 jaar Kunst in Haarlem, het jubileum van de Haarlemse kunstenaarsvereniging die zo’n enorm rijke geschiedenis heeft. De jubileumtentoonstelling laat de Haarlemse kunsttraditie van de negentiende eeuw tot aan vandaag de dag zien. Niet alleen wordt het werk uit het verleden getoond, de huidige leden van KZOD zijn voor deze tentoonstelling uitgenodigd op hun voorgangers te reflecteren en zich door hen te laten inspireren tot nieuw werk.

KZOD is een van de oudste kunstenaarsverenigingen in Nederland en is – net als kunstenaarsverenigingen in andere steden – voortgekomen uit een stadstekenacademie. Alleen wordt bij KZOD niet langer lesgegeven, maar het tekenen naar model - nog steeds een kernactiviteit van de vereniging - en het gezamenlijk ‘genoeglijk verpozen’ staan voorop.  
Het is 1821 als een aantal belangrijke kunstenaars het besluit nemen een nieuwe kunstenaarsvereniging op te richten. Vermoedelijk uit onvrede met de gang van zaken in Kunstmin en Vlijt - voorheen: het Teekencollegie. De eerste jaren tekenen de leden de modellen die uitgenodigd worden in ’t Zakje, een zijsteeg van de Cornelissteeg in Haarlem. In 1828 verhuist de vereniging naar de bovenverdieping van de Waag, waar zij nog steeds zetelt. 
Bekende kunstenaars en ‘ereleden’ van de vereniging waren George Breitner, Théophile de Bock, Cornelis Kruseman, de tuinarchitect J.D. Zocher, Anton Mauve, Kees Verwey, Henri Boot, Jacobus van Looy, Jan Bronner en Mari Andriessen. Vrouwen werden maar beperkt toegelaten. Het is dat de grootvader, vader en broer van Coba Ritsema schilderden, dat maakte het voor haar mogelijk om toegelaten te worden. Pas rond 1900 wordt het voor vrouwen makkelijker om lid te worden. Echter, naaktmodellen mochten zij nog niet schilderen.

Henri Fréderic Boot, Stilleven met witte zuil, c. 1938                                    
Frans Hals Museum, Haarlem, in langdurig bruikleen van                           
Stichting Kees Verwey                                                                                              
Foto Thijs Quispel

Rob Daniels, Model, Andriessen, Bronner  
@moi- mème, 2021
Foto Rob Ouwerkerk

In de tentoonstelling zijn de werken van deze vroege kunstenaars te zien in combinatie met een hedendaags antwoord van de huidige leden van KZOD. Gezamenlijk vormt het een prachtig overzicht van 200 jaar Haarlemse kunst.

In samenwerking met Gilde Haarlem worden stadswandelingen georganiseerd. Er komen portretschildersessies voor jong en oud en diverse lezingen. Informatie volgt op de website van Museum Haarlem: www.museumhaarlem.nl. Het jubileum van KZOD wordt op diverse plaatsen in de stad gevierd. Kijk voor meer informatie op www.kzod.nl.

Deze tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door het Cultuurstimuleringsfonds Haarlem, Gifted Art en bevriende relaties.

Geschreven op

Naar het overzicht

Hart voor Art

Laren staat bekend als trekpleister voor toeristen. Niet zo vreemd; Laren is een bruisend kunstenaarsdorp waar altijd wat te doen is. In... Lees meer »

De kunst van keramiek

In ‘de Oerprovincie van Nederland’ waar op de Hondsrug verleden, heden en toekomst samenkomen, is één van de oudste aardewerkfabrieken van... Lees meer »

Veel verkocht aan musea en aan trouwe én nieuwe klanten

BIJNA 42.000 BEZOEKERS EN VEEL VERKOCHT OP SUCCESVOLLE PAN AMSTERDAM Amsterdam, 26 november 2023 – Bijna 42.000 kunstliefhebbers, meer dan... Lees meer »

Hedendaagse kunst in plaats van oude meesters in Stedelijk Museum Alkmaar

Stedelijk Museum Alkmaar programmeert hedendaagse kunst. Kunstenaars van verschillende disciplines vullen dit najaar de zalen met video-installaties,... Lees meer »

Kunstdetective Arthur Brand vindt overal ter wereld gestolen kunst terug

Kunstdetective Arthur Brand vindt overal ter wereld gestolen kunst terug. Hij beweegt zich tussen maffiabazen en politiekorpsen en zit aan... Lees meer »

3D-kunstenaars werken in Leeuwarden aan een ode aan Escher

Op 17 juni 2023 is het precies 125 jaar geleden dat één van de beroemdste Leeuwarders aller tijden werd geboren: Maurits Cornelis Escher.... Lees meer »

Zomertentoonstelling in Galerie Mokum 1 juli t/m 29 juli

Wandel binnen in de warme slaapkamers van Kenny Harris en de levendige terrassen van Nico Heilijgers op de jaarlijkse Zomertentoonstelling... Lees meer »

Famous

Brigitte Bardot, David Bowie, Kate Moss, Marlene Dietrich en Roger Moore: weinig fotografen hebben zoveel muzieklegendes, filmsterren, mode-iconen... Lees meer »

Spiegelende schatkist

Alsof er een UFO was geland in het centrum van stad. Dat is hoe veel Rotterdammers de komst van Depot Boijmans van Beuningen hebben ervaren.... Lees meer »

The Beauty of Fine Art

In ‘The Beauty of Fine Art’ neemt kunsthistorica en kunsthandelaar Babette Claassen je mee in de bijzondere wereld van kunst. Van museumbezoek... Lees meer »