200 jaar kunst in Haarlem

Herman Justus Kruyder, De brief, c. 1926                                              
Frans Hals Museum, Haarlem                                                             
Foto Tom Haartsen                                                                   

Emilio Sanchez Diaz, De brief, 2021                                                           
Foto Rob Ouwerkerk

Van 23 oktober 2021 tot en met 25 maart 2022 vieren Museum Haarlem en de leden van Kunst Zij Ons Doel (KZOD), met de tentoonstelling 200 jaar Kunst in Haarlem, het jubileum van de Haarlemse kunstenaarsvereniging die zo’n enorm rijke geschiedenis heeft. De jubileumtentoonstelling laat de Haarlemse kunsttraditie van de negentiende eeuw tot aan vandaag de dag zien. Niet alleen wordt het werk uit het verleden getoond, de huidige leden van KZOD zijn voor deze tentoonstelling uitgenodigd op hun voorgangers te reflecteren en zich door hen te laten inspireren tot nieuw werk.

KZOD is een van de oudste kunstenaarsverenigingen in Nederland en is – net als kunstenaarsverenigingen in andere steden – voortgekomen uit een stadstekenacademie. Alleen wordt bij KZOD niet langer lesgegeven, maar het tekenen naar model - nog steeds een kernactiviteit van de vereniging - en het gezamenlijk ‘genoeglijk verpozen’ staan voorop.  
Het is 1821 als een aantal belangrijke kunstenaars het besluit nemen een nieuwe kunstenaarsvereniging op te richten. Vermoedelijk uit onvrede met de gang van zaken in Kunstmin en Vlijt - voorheen: het Teekencollegie. De eerste jaren tekenen de leden de modellen die uitgenodigd worden in ’t Zakje, een zijsteeg van de Cornelissteeg in Haarlem. In 1828 verhuist de vereniging naar de bovenverdieping van de Waag, waar zij nog steeds zetelt. 
Bekende kunstenaars en ‘ereleden’ van de vereniging waren George Breitner, Théophile de Bock, Cornelis Kruseman, de tuinarchitect J.D. Zocher, Anton Mauve, Kees Verwey, Henri Boot, Jacobus van Looy, Jan Bronner en Mari Andriessen. Vrouwen werden maar beperkt toegelaten. Het is dat de grootvader, vader en broer van Coba Ritsema schilderden, dat maakte het voor haar mogelijk om toegelaten te worden. Pas rond 1900 wordt het voor vrouwen makkelijker om lid te worden. Echter, naaktmodellen mochten zij nog niet schilderen.

Henri Fréderic Boot, Stilleven met witte zuil, c. 1938                                    
Frans Hals Museum, Haarlem, in langdurig bruikleen van                           
Stichting Kees Verwey                                                                                              
Foto Thijs Quispel

Rob Daniels, Model, Andriessen, Bronner  
@moi- mème, 2021
Foto Rob Ouwerkerk

In de tentoonstelling zijn de werken van deze vroege kunstenaars te zien in combinatie met een hedendaags antwoord van de huidige leden van KZOD. Gezamenlijk vormt het een prachtig overzicht van 200 jaar Haarlemse kunst.

In samenwerking met Gilde Haarlem worden stadswandelingen georganiseerd. Er komen portretschildersessies voor jong en oud en diverse lezingen. Informatie volgt op de website van Museum Haarlem: www.museumhaarlem.nl. Het jubileum van KZOD wordt op diverse plaatsen in de stad gevierd. Kijk voor meer informatie op www.kzod.nl.

Deze tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door het Cultuurstimuleringsfonds Haarlem, Gifted Art en bevriende relaties.

Geschreven op

Naar het overzicht

Spiegelende schatkist

Alsof er een UFO was geland in het centrum van stad. Dat is hoe veel Rotterdammers de komst van Depot Boijmans van Beuningen hebben ervaren.... Lees meer »

The Beauty of Fine Art

In ‘The Beauty of Fine Art’ neemt kunsthistorica en kunsthandelaar Babette Claassen je mee in de bijzondere wereld van kunst. Van museumbezoek... Lees meer »

Cultuur- en kunstdagen

Wil jij twee entreetickets winnen? Ga naar www.lourens.nl/cultuuragenda Art Rotterdam Wil je naar de meest gerenommeerde beurs voor hedendaagse... Lees meer »

Expressie met één lijn

Kunstenaar Niels Kiené, alias Salventius, staat bekend om zijn minimalistische portretten. Tekeningen die steevast zijn opgebouwd vanuit... Lees meer »

Masterly

Dutch Design in Milaan Voor het vijfde achtereenvolgende jaar vormde het prachtig gerestaureerde Palazzo Francesco Turati (1876) in Milaan... Lees meer »

De kunst van wintersport in de sneeuw van Ischgl

Kunst en wintersport gaan vanaf nu weer hand in hand op de pistes van Ischgl. Tijdens de sneeuwsculptuurwedstrijd "Shapes in White", die... Lees meer »

Art Rotterdam 2022

Art Rotterdam 2022: 23ste editie verplaatst naar 19 t/m 22 mei Art Rotterdam zal dit jaar plaatsvinden in het voorjaar van 19 t/m 22 mei... Lees meer »

Schilderen met licht

Niets is wat het lijkt in de dromerige, gestileerde portretten van Ewa Cwikla. De in Polen geboren fotografe zoekt altijd naar emotie en... Lees meer »

200 jaar kunst in Haarlem

Herman Justus Kruyder, De brief, c. 1926 Frans Hals Museum, Haarlem Foto Tom Haartsen Emilio Sanchez Diaz, De brief, 2021 Foto Rob Ouwerkerk... Lees meer »

Multitalent Silvia Martes wint Theodora Niemeijer Prijs 2021

Beeldend kunstenaar en multitalent Silvia Martes wint de Theodora Niemeijer Prijs 2021. Deze enige Nederlandse beeldende kunstprijs speciaal... Lees meer »