Top-10 favoriete reisbestemmingen compleet op de schop

De pandemie heeft de weg vrijgemaakt voor een andere manier van reizen, mét nieuwe favoriete bestemmingen. Europese steden die per auto of trein te berijden zijn, winnen aan populariteit. Terwijl klassiekers onder de stedentrippers, zoals als Londen, New York, Praag en Barcelona, genadeloos uit de top-10 vallen. Reisplatform time to momo vroeg 20.000 stedenstrippers naar hun reisplannen dit najaar. ‘Liefst 75% zoekt zijn vakantiegeluk binnen de Europese grenzen’, concludeert René Bego, founder van het reisplatform. ‘Een opvallende shift.’

Nu de wereld langzaam van het slot gaat, wordt duidelijk dat de pandemie onze reislust sterk heeft beïnvloed. ‘Ruim de helft van de respondenten, 57% om precies te zijn, overweegt dit najaar een Europese stedentrip’, zegt Bego, die daarmee de animo voor intercontinentale trips sterk ziet afnemen. ‘Daarnaast zegt 18% plannen te maken voor een vakantie in eigen land dit najaar. En 11% stelt de vakantie liever nog even uit.’

De nieuwe top-10
Waar de top-10 van favoriete stedentrips de afgelopen jaren redelijk stabiel was, rolt er nu een compleet nieuwe opstelling uit. Opvallende wissels: Londen (was nr. 4), New York (was nr. 7), Praag (was nr. 9) en Barcelona (was nr. 10) komen dit jaar niet terug in de top-10. ‘Populaire vliegbestemmingen zoals Valencia en Rome zakken op de lijst. New York, voorheen op plek 4, is zelfs volledig van de radar verdwenen.’ Bego wil geen voorspelling doen of dit de komende jaren zo blijft. ‘De verschuiving is deels te verklaren door de wens om duurzamer te reizen. Maar het lijkt vooral een gevolg te zijn van de pandemie en de wispelturige reisbeperkingen per land.’

Top 10 najaar 2021

1: Berlijn (stijgt vanaf 4)

2: Parijs (stijgt vanaf 5)

3: Wenen (stijgt vanaf 8)

4: Valencia (zakt vanaf 1)

5: Rome (stijgt vanaf 6)

6: Porto (nieuw in de lijst)

7: Stockholm (nieuw in de lijst)

8: Kopenhagen (nieuw in de lijst)

9: Lissabon (zakt vanaf 3)

10: Sevilla (nieuw in de lijst)

Bron: time to momo, september 2021.

Bewustere keuzes
Ruim 75% van de ondervraagden zegt zich beter voor te bereiden en bewuster zijn bestemming te kiezen. Deze groep bestudeert de lokale coronaregels en boekt de tickets voor bezienswaardigheden vaak al van tevoren. ‘Aangekomen op de bestemming is men ook een stuk voorzichtiger’, zegt Bego. ‘De helft van de mensen wil de toeristenmassa ontlopen. Slechts 4% duikt ongehinderd de lokale evenementen in.’ Ook in het reizen zelf is die voorzichtigheid terug te zien. ‘69% geeft aan het liefst de auto te pakken. In 18% van de gevallen gaat de voorkeur uit naar de trein. Slechts een kleine 13% van de ondervraagden stapt met een gerust hart het vliegtuig in.’
Als onderkomen heeft een hotelkamer de voorkeur. 44% kiest daarvoor, met het appartement op de tweede plaats (28%). ‘De reden die wordt aangegeven is logisch’, weet Bego. ‘Je bent verzekerd van de dagelijkse schoonmaak. Iets wat we nu extra belangrijk lijken te vinden. Het onbevangene is er helemaal af.’

Time to momo is Nederlands grootste uitgever van stedentripgidsen en autoriteit in het aanbieden van bijzondere stedentrips. Onze locals weten precies waar het nú gebeurt en wat de stad zo mooi en uniek maakt. Ze nemen je mee door de meest bruisende wijken, maar weg van de toeristenmassa’s.

Geplaatst op

Naar het overzicht

Paris je t'aime

Parijs sprankelt deze lente en zomer! De parken staan in bloei, de terrassen zijn weer gezellig vol en de Seine glinstert in de zon. Ook... Lees meer »

Energie opdoen onder de Occitaanse zon

Comfortabele villa’s met een ruim terras (sommige met privétuin), met zorg ingerichte appartementen, een twintigtal gratis activiteiten,... Lees meer »

Een rosé die goud waard is | AIX Rosé

Met 300 dagen zon per jaar schittert de Middellandse Zee op de achtergrond, terwijl goed onderhouden rijen wijnstokken het golvende landschap... Lees meer »

De nieuwe dimensie van skiën

Het Großarltal met zijn skilift naar Dorfgastein biedt ski- en natuurgenot voor het hele gezin. Voor het winterseizoen 2023/24 is aanzienlijk... Lees meer »

Een luxe wintersport

Hét luxueuze gebied in Frankrijk is Méribel. Het skioord ligt in het hart van Les Trois Vallées, in de regio Savoie Mont Blanc. Hier zijn... Lees meer »

Wonderlijke Alice in Wonderland wereld

Wanneer je voor de ingang op het Noordeinde staat zal je het misschien niet verwachten, maar achter de deuren van De Salon van Fagel in... Lees meer »

Wintersport volgens Scandinavisch design

Scandinavisch design is enorm populair en iedereen heeft thuis wel iets van Noordse origine in huis staan. Maar helemaal nu in de post covid... Lees meer »

Sterren service in de bergen

De Nederlander Michel Wichman runt al jaren het populaire Hotel Spitzhorn in het Zwitserse Saanen-Gstaad. De hotelier in hart en nieren... Lees meer »

Winter in het hart van Scandinavië

Wintersport zoals wintersport bedoeld is: sportief en ontspannen, voor jong en oud, en zonder lange wachtrijen bij de liften. Zeer betaalbaar... Lees meer »

De kunst van wintersport in de sneeuw van Ischgl

Kunst en wintersport gaan vanaf nu weer hand in hand op de pistes van Ischgl. Tijdens de sneeuwsculptuurwedstrijd "Shapes in White", die... Lees meer »

Top-10 favoriete reisbestemmingen compleet op de schop

De pandemie heeft de weg vrijgemaakt voor een andere manier van reizen, mét nieuwe favoriete bestemmingen. Europese steden die per auto... Lees meer »

Nederlanders willen massaal naar Oostenrijk in de herfstvakantie

Nu de herfst officieel begonnen is, is Nederland druk bezig met het plannen van een vakantie in het najaar. Uit recent onderzoek blijkt... Lees meer »