Jeroen van Merwijk overleden op 65 jarige leeftijd

Jeroen van Merwijk is overleden in het bijzijn van zijn grote liefde Jeannette in zijn woonplaats Sainte-Juliette, Frankrijk. Jeroen zal aldaar in besloten kring worden gecremeerd.

Jeroen van Merwijk groeide op in Utrecht en Amersfoort in een gezin met 5 kinderen. Hij haalde zijn kandidaats Nederlands en ging daarna studeren aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag, sectie schilderkunst, waar hij cum laude afstudeerde.

Meer dan 30 jaar geleden trad Jeroen voor het eerst op in het theater. Sindsdien maakte hij als solist dertien theaterprogramma’s, met sprekende titels titels als Geef mij m’n sperma terug, Een AVRO-lid is ook maar een mens, Van Merwijk legt het nog een keer uit en Het podiumbeest is terug.

Zijn nummer Zuid Afrika (oorspronkelijk: Apartheid es ien skone zaak) werd, in uitvoering van Karin Bloemen, een hit en hiermee was Van Merwijks naam als tekstschrijver gemaakt. Hij schreef in zijn loopbaan teksten voor artiesten als Hans Dorrestijn, Adèle Bloemendaal, Karin Bloemen en Erik van Muiswinkel. Voor zijn lied Dat vinden jongens leuk ontving hij in 2006 de Annie M.G. Schmidtprijs voor het beste lied uit een theaterprogramma.

Met het programma Er zijn nog kaarten kondigde Jeroen van Merwijk in 2013 zijn afscheid van de Nederlandse podia aan; het programma werd unaniem lovend ontvangen. Hoewel hij had aangegeven geen shows meer te geven, stond Van Merwijk in 2015 toch weer op de planken samen met zijn vriend Harrie Jekkers met het programma Als we zo vrij mogen zijn. In 2018 ging Van Merwijk ook weer solo toeren met de theatervoorstelling Lucky.

Na een jaar lang elke dag een lied over de actualiteit te hebben geschreven en gepubliceerd op sociale media, waarmee hij in het Guiness Book of Records kwam, ging Van Merwijk in 2019 de theaters in met een oudejaarsconference in liedvorm onder de titel Was volgend jaar maar vast voorbij.

Van Merwijk maakte ondanks zijn ziekte plannen om nog een laatste theatertournee te doen, wederom in de vorm van een oudejaarsconference, met als titel Zullen we dit jaar gewoon een keertje overdoen? In september 2020 bleek echter door het stadium van zijn kanker dat hij de plannen voor deze voorstelling moest staken.

Jeroen van Merwijk schreef zo’n duizend liederen, columns, hoorspelen en televisie- en radiosketches. De eerder afgeschafte Edison Oeuvreprijs voor Kleinkunst werd bij hoge uitzondering

Jeroen van Merwijk was beeldend kunstenaar, begenadigd tekst- en liedschrijver, provocateur, sociaal democraat in hart en nieren, de Grootste Denker van Nederland en bovenal trouwe ziel met een hart van goud.

in 2020 aan hem toegekend. Naast zijn theaterwerk was Van Merwijk bovenal beeldend kunstenaar. Onder zijn eigen naam en onder het pseudoniem Malfet exposeerde hij in binnen- en buitenland.

(TEKST EN MUZIEK JEROEN VAN MERWIJK)

Van Merwijk stierf aan de gevolgen van darmkanker. Over het omgaan met die ziekte schreef hij het boek Kanker voor beginners, dat in november 2020 verscheen. Jeroen van Merwijk is 65 jaar geworden.

Geschreven op

Naar het overzicht

Dichtbij jezelf blijven | Emma van Muiswinkel

Op de middelbare school ontdekte ze haar liefde voor theater. En haar talent, dat ze niet van een vreemde heeft. Emma van Muiswinkel (30)... Lees meer »

Ode aan moederliefde | Marlijn Weerdenburg

Marlijn Weerdenburg is actrice, presentatrice, songwriter en zangeres. Ze was Diana in de musical Diana & Zonen, in de Nederlandse televisieserie... Lees meer »

Intense pianoverhalen

De Bulgaars-Nederlandse meesterpianiste Marietta Petkova wist zich de afgelopen tien jaar gesteund door haar levensgezel, geluidstechnicus... Lees meer »

‘Ik eet elke dag van een gouden bord’

Contrabassist, dirigent en presentator Dominic Seldis – bekend van de tv-hit Maestro – zou dit jaar zijn vijftigste verjaardag groots vieren... Lees meer »

Jeroen van Merwijk overleden op 65 jarige leeftijd

Jeroen van Merwijk is overleden in het bijzijn van zijn grote liefde Jeannette in zijn woonplaats Sainte-Juliette, Frankrijk. Jeroen zal... Lees meer »

‘Clown zijn is een ambacht’

Vier jaar lang maakte Eric Koller (47) furore als eerste Nederlandse clown bij Cirque du Soleil. Samen met zijn vrouw en twee husky’s reisde... Lees meer »

Nederlands Dans Theater gaat weer touren

Na een lange, gedwongen pauze vanwege de coronapandemie toert NDT 1 van 17 september t/m 10 oktober weer door het land met het avondvullende... Lees meer »

Online ballet avonden

Zolang de theaterzalen leeg moeten blijven, danst het Scapino Ballet Rotterdam iedere maandagavond online. Om 20.30 uur start via Facebook... Lees meer »

Interview Leopold Witte | ‘Biologisch gezien, ben ik klaar’

Taboes doorbreken en grote thema’s als seks en de dood op humoristische wijze bespreekbaar maken: laat dat maar aan acteur Leopold Witte... Lees meer »

‘Sommigen denken dat ik de helft verzin’

Floris Kortie over het leven van Beethoven ‘Sommigen denken dat ik de helft verzin’ Eén van zijn beste jeugdherinneringen is dat hij samen... Lees meer »