Lorraine en Champagne & Ardenne bol van festiviteiten

Deze zomer staan de Noord-Franse regio’s Lorraine, Champagne & Ardenne bol van de festiviteiten die een vakantie daar tot een nog groter feestje maken. Toeristen en passanten hoeven zich geen moment te vervelen met het grote aanbod aan festivals, geluid- & lichtshows, proeverijen en tentoonstellingen.

Dit jaar vinden onder andere het grootste luchtballonnenfestival ter wereld, het Champagnefestival en het tweejaarlijkse marionettenfestival plaats, dat zich eveneens de grootste ter wereld mag noemen. Dankzij haar nabije ligging is de Grand Est – de nieuwe naam voor de regio’s in Noordoost Frankrijk – een perfecte dichtbijbestemming. Vanaf Utrecht is het gemiddeld 5 uur rijden naar de regio.  

Lorraine
Lux Animae, Metz 30 juni – 16 september
. Deze zomer is de stad Metz het toneel van een nieuwe show geanimeerd door videomapping, met in de hoofdrol de kathedraal van de stad. ’s Avonds wordt de Cathédrale Saint-Etienne spectaculair verlicht tijdens Lux Animae, waarbij de meest gedetailleerde en kunstzinnige voorstellingen worden geprojecteerd. Daarnaast zijn er ook enkele futuristische sculpturen verlicht als onderdeel van Constellations de Metz waar ook de kathedraal onderdeel van uit maakt. Een adembenemend spektakel voor het hele gezin.

Mondial Air Ballons®, Chambley 21-30 juli.
 Het Mondial Air Ballons® is al 30 jaar hét festival voor luchtballonnen wereldwijd. Tijdens de kleurrijke 10-daagse show - dat om het jaar gehouden wordt - stijgen maar liefst 1000 luchtballonnen op vanuit het plaatsje Chambley. Een indrukwekkende en intensieve operatie dat ieder jaar 400.000 mensen trekt en waarvoor 30.000 m2 en 15.000 parkeerplekken nodig zijn. Door de hele regio kan het spektakel worden aanschouwd. Het evenement, onder de noemer #MAB2017 is een feest om te aanschouwen.

Fête de la Mirabelle, Metz 20 – 28 augustus
. Ieder jaar vindt in augustus in de Lorraine het Mirabellen Festival plaats. Deze pruim is naast de Quiche Lorraine hét streekproduct van de regio, dat tijdens dit festival geëerd wordt met een speciale parade, shows, concerten, culinaire proeverijen en vuurwerk. Jaarlijks trekt het “Fête de la Mirabelle” festival zo’n 80.000 bezoekers en wordt de Mirabellen Koningin gekozen. Het Frans Verkeersbureau tipt dit festival in haar Top 5 van culinaire festivals in Frankrijk.

Nancy Jazz Pulsations, Nancy 11 - 21 oktober
. Voor wie de zomer niet lang genoeg kan duren, is swingen en nazomeren bij het jazz festival Nancy Jazz Pulsations de uitgelezen kans. Bekende en onbekende artiesten en aanstormend talent bieden tijdens het festival op verschillende locaties in de stad - waaronder naast  horecagelegenheden ook gevangenissen, ziekenhuizen en scholen - een gevarieerd muzikaal programma. Jazz voert de boventoon, maar ook rock, pop, electro, blues, reggae en folk komen voorbij. Het festival wordt sinds 1973 georganiseerd en trekt jaarlijks 100.000 bezoekers.

Champagne
Hallebardiersfestival, Langres 27 juli – 19 augustus
. Van 27 juli – 19 augustus vormt de historische vestingstad Langres het toneel van een bijzonder festival: L’Estival des Hallebardiers. Gekostumeerde ‘hallebardiers’ – een schermersgilde die kunnen worden vergelijken met lakeien – banen gedurende 1,5 uur hun weg door de stad, waarbij onderweg toeschouwers bij de voorstelling worden betrokken en deel uitmaken van het verhaal. Verschillende voorstellingen vinden plaats op verscheidene openluchtlocaties in de stad.

Champagnefestival, Sacre Vallée 5 en 6 augustus
.Tussen de zuidelijk gelegen wijngaarden van de Côte des Bar vindt op 5 en 6 augustus het festival La Route du Champagne en Fête plaats. 16 wijnmakers in onder andere Avirey-Ligney, Bagneux-la-Fosse en Blot-sur-Laignes openen de deuren van hun champagnehuizen. Bezoekers kunnen voor €25,- een festivalpakket kopen met daarin een champagne flûte, glashouder en routekaart dat hen toegang geeft tot proeverijen bij alle deelnemende champagnehuizen. Tijdens het festival kan er al fresco worden gedineerd en vinden er tal van optredens en tentoonstellingen plaats.

Ardenne
Cabaret Vert, Charleville-Mézières, 24-27 augustus
. Vier dagen lang is Cabaret Vert het terrein voor liefhebbers van eclectische eco-rock dat jaarlijks bijna 95.000 toeschouwers trekt. Het festival is hard op weg om een van de best bezochte festivals in Noord Europa te worden, met optredens van bekende artiesten als London Grammar, Franz Ferdinand en Korn maar ook nieuw talent. Tijdens het festival kunnen 20 bieren worden geproefd in recyclebare glazen. Vanwege haar toewijding een ecologisch festival te zijn, heeft Cabaret Vert de ‘Greener Festival’ prijs ontvangen.

Internationaal Marionnetenfestival, Charleville-Mézières, 16-24 september
. Het Festival des Theatres de Marionnettes in Charleville-Mézières is het grootste festival ter wereld waarbij marionetten en poppenspelen centraal staan. Artiesten uit landen als Brazilië, Israël, Syrië, Canada en Ivoorkust  komen in ieder oneven jaar naar de hoofdstad van de Franse Ardennen om deel te nemen aan dit spektakelstuk. Iedere editie trekt rond de 168.500 toeschouwers en biedt optredens van 250 kunstenaars op meer dan 50 verschillende locaties in de stad.

Info op www.champagne-ardennen-toerisme.nl en www.tourisme-lorraine.fr/nl

Hoofdfoto: Philippe Gisselbrech 

Geschreven op

Naar het overzicht

De Spring & Summer editie is UIT!

Weer heerlijk bladeren én lezen in het nieuwste Lourens Magazine, de spring & summer editie. Interessante interviews met o.a. Marlijn Weerdenburg,... Lees meer »

Een culinair paradijs

Wie aan Aruba denkt, komt al gauw uit op de mooiste stranden, het perfecte klimaat en de vriendelijkste locals. Maar wist je dat het ‘One... Lees meer »

Een onvergetelijke wintersport

Daag jezelf uit en wordt één met de elementen in de Savoie Mont Blanc deze winter. Geef je wintersportvakantie een boost met deze zeven... Lees meer »

Op avontuur in Zuid-Afrika

We zijn nog geen tien minuten onderweg in Pilanesberg National Park of de eerste impala van velen laat zich zien. Rustig bladeren etend... Lees meer »

De ultieme bestemming voor luxepaardjes?

Een beetje luxepaardje is te vinden in het Zweedse Dalarna. Deze regio staat bekend om zijn Dala-paardjes, maar heeft ook luxepaardjes heel... Lees meer »

Het sprookje dat Oman heet

Laat je verwelkomen in het sprookje van 1001-nacht in het bijzonder gastvrije Oman. Wolkenkrabbers en massatoerisme ga je hier niet vinden.... Lees meer »

Van Schotland naar Spitsbergen

Stap aan boord van het kleinschalige 5*-luxe schip L’Austral voor een opmerkelijke expeditietocht die u van Glasgow naar Longyearbyen brengt.... Lees meer »

Wintersport volgens Scandinavisch design

Scandinavisch design is enorm populair en iedereen heeft thuis wel iets van Noordse origine in huis staan. Maar helemaal nu in de post covid... Lees meer »

Duik in de intrigerende onderwaterwereld van Oman

Een keer in je leven zwemmen met een majestueuze walvishaai, schattige babyschildpadjes begeleiden op hun weg naar zee nadat ze uit het... Lees meer »

Een klasse apart

Sluit je ogen voor een paar seconden en stel je eens voor dat je het geluid van de zee hoort en een lichte bries op je gezicht voelt, aan... Lees meer »