Ode aan De Stijl

Geïnspireerd door Nederland, en in het bijzonder door kunstbeweging De Stijl, bundelden schoenenontwerper Amber Ambrose Aurèle en modeontwerper Judith van Vliet hun krachten. Het resultaat is de duurzame collectie ‘Van Hollandse Bodem’, die ze fotografeerden op een unieke locatie: het Rietveld Schröderhuis in Utrecht.

Een enkellaarsje met een compositie van lijnen en kleurvlakken in de stijl van Piet Mondriaan en een jas gemaakt van Hollandse schapenwol: voor hun eerste gezamenlijke collectie maakten Amber en Judith bijna uitsluitend gebruik van lokale materialen. Van eigen bodem dus. Denk aan gerecyclede T-shirts en visleer, een afvalproduct van de voedselindustrie. ‘Heel duurzaam én een prachtig alternatief voor kalfsleer’, vertelt Amber. ‘Ik ben echt fan van dit materiaal, dat de potentie heeft om ook op grotere schaal te worden ingezet.’

Visserstruien en tulpenvelden

De looks van de collectie zijn onmiskenbaar geïnspireerd door De Stijl, maar net zo goed door architect Ben van Berkel en andere Hollandse iconen. Denk aan Delfts blauw, windmolens, visserstruien en de zee waar Nederland altijd mee verbonden is. ‘Dat zie je terug in een gerecyclede denimstof die is geverfd met indigo, de kleur van de zee’, vertelt Judith. ‘En in de plisséstoffen, die golven weerspiegelen. De strakke lijnen in de ontwerpen doen dan weer denken aan het Nederlandse landschap van bovenaf, met kaarsrechte akkers en tulpenvelden.’ Amber vult aan: ‘Die strakke lijnen zie je eveneens terug in mijn schoenen. Daarbij heb ik ook gewerkt met reflecterende materialen, want de zee is als een spiegel.’ 

Mode of kunst?

De collectie is een mooi evenwicht tussen draagbare items en exclusieve stukken, ‘showpieces’. ‘In mijn werk zoek ik graag de grens op tussen kunst en mode’, vertelt Amber. ‘Wanneer is een schoen puur een schoen en wanneer verandert het in een kunstobject? En hoe verhoudt het menselijk lichaam zich daartoe?’ Ook Judith werkt graag buiten de kaders van het menselijk lichaam. ‘Voor mijn doen was dit een vrij draagbare collectie. Normaal gesproken zijn mijn ontwerpen veel extremer. Het was bij dit project fijn om een klankbord te hebben, kennis te delen en elkaar te inspireren. Onze ideeën lopen heel erg parallel. In deze collectie gaat ons werk een dialoog met elkaar aan, terwijl we toch elk onze eigen signatuur behouden.’ 

Icoon van De Stijl

De fotoshoot in het Rietveld Schröderhuis – dat op de Unesco Werelderfgoedlijst staat – was een droom die uitkwam. ‘Het was een grote wens daar te fotograferen’, zegt Amber. We hebben er veel moeite voor moeten doen.’ Het huis wordt beheerd door het Centraal Museum, dat vier paar schoenen uit de collectie ‘Van Hollandse Bodem’ aankocht. Truus Schröder vroeg in 1924 aan Gerrit Rietveld om het huis te ontwerpen. ‘In die tijd was het heel modern, en dat is het nog. Het is een kunstwerk en toch heel praktisch ingericht. Je zou er bij wijze van spreken zo weer kunnen wonen. Het voelt honderd jaar na dato nog heel up-to-date. Dat is toch de droom van iedere ontwerper? Voor ons was het een groot compliment om ons werk in die setting te zien.’

 

www.amberambroseaurele.comwww.judithvanvliet.nl 

 

Redactie: Natasja Admiraal

Geschreven op

Naar het overzicht

Van Amsterdam tot Taiwan | Kelly & Mara

De één is parttime stewardess, de ander dj en beiden zijn influencers. De paden van Kelly Camfferman en Mara Wells kruisten elkaar toevallig.... Lees meer »

De Spring & Summer editie is UIT!

Weer heerlijk bladeren én lezen in het nieuwste Lourens Magazine, de spring & summer editie. Interessante interviews met o.a. Marlijn Weerdenburg,... Lees meer »

Sterk in de mix

Zoek je een fijn adres om kleding te shoppen? Bij VanGunst Damesmode in één van de gezelligste straatjes van Leeuwarden vind je wat je zoekt.... Lees meer »

Edgy twist

De herencollecties voor herfst/winter 2023 tonen een ultieme mix van formeel en casual. Hul jezelf dit seizoen in warme stoffen als flanel,... Lees meer »

Comfy chic

Eenvoud en originaliteit gaan dit modeseizoen hand in hand. De looks voor herfst/winter 2023 kenmerken zich door een levendig spectrum van... Lees meer »

Van top tot teen

Van een verrassende dames- en herencollectie met een mix van internationaal bekende namen en nieuwe gedurfde kleine merken, tot moderne... Lees meer »

Come rain, come shine

De geur van regen en de kleuren van de herfst. Beleef het najaar in optima forma met deze stijlvolle must-haves. Perfect voor mannen die... Lees meer »

Purple rain

Ooit was paars een exclusieve kleur, voorbehouden aan het koningshuis en de kerk. Fast forward naar dit najaar, waarin paars zich ontpopt... Lees meer »

Black & white

Geen kleurcombinatie creëert een sterker contrast dan zwart-wit. Pronk met de kracht van een garderobe in zwart en wit en ga creatief aan... Lees meer »

4 Valkuilen bij de aanschaf van een nieuwe bril

Het kiezen van een nieuwe bril kan een uitdagende taak zijn. Niet alleen moet je letten op de juiste montuur en de stijl die bij je past,... Lees meer »