Ode aan De Stijl

Geïnspireerd door Nederland, en in het bijzonder door kunstbeweging De Stijl, bundelden schoenenontwerper Amber Ambrose Aurèle en modeontwerper Judith van Vliet hun krachten. Het resultaat is de duurzame collectie ‘Van Hollandse Bodem’, die ze fotografeerden op een unieke locatie: het Rietveld Schröderhuis in Utrecht.

Een enkellaarsje met een compositie van lijnen en kleurvlakken in de stijl van Piet Mondriaan en een jas gemaakt van Hollandse schapenwol: voor hun eerste gezamenlijke collectie maakten Amber en Judith bijna uitsluitend gebruik van lokale materialen. Van eigen bodem dus. Denk aan gerecyclede T-shirts en visleer, een afvalproduct van de voedselindustrie. ‘Heel duurzaam én een prachtig alternatief voor kalfsleer’, vertelt Amber. ‘Ik ben echt fan van dit materiaal, dat de potentie heeft om ook op grotere schaal te worden ingezet.’

Visserstruien en tulpenvelden

De looks van de collectie zijn onmiskenbaar geïnspireerd door De Stijl, maar net zo goed door architect Ben van Berkel en andere Hollandse iconen. Denk aan Delfts blauw, windmolens, visserstruien en de zee waar Nederland altijd mee verbonden is. ‘Dat zie je terug in een gerecyclede denimstof die is geverfd met indigo, de kleur van de zee’, vertelt Judith. ‘En in de plisséstoffen, die golven weerspiegelen. De strakke lijnen in de ontwerpen doen dan weer denken aan het Nederlandse landschap van bovenaf, met kaarsrechte akkers en tulpenvelden.’ Amber vult aan: ‘Die strakke lijnen zie je eveneens terug in mijn schoenen. Daarbij heb ik ook gewerkt met reflecterende materialen, want de zee is als een spiegel.’ 

Mode of kunst?

De collectie is een mooi evenwicht tussen draagbare items en exclusieve stukken, ‘showpieces’. ‘In mijn werk zoek ik graag de grens op tussen kunst en mode’, vertelt Amber. ‘Wanneer is een schoen puur een schoen en wanneer verandert het in een kunstobject? En hoe verhoudt het menselijk lichaam zich daartoe?’ Ook Judith werkt graag buiten de kaders van het menselijk lichaam. ‘Voor mijn doen was dit een vrij draagbare collectie. Normaal gesproken zijn mijn ontwerpen veel extremer. Het was bij dit project fijn om een klankbord te hebben, kennis te delen en elkaar te inspireren. Onze ideeën lopen heel erg parallel. In deze collectie gaat ons werk een dialoog met elkaar aan, terwijl we toch elk onze eigen signatuur behouden.’ 

Icoon van De Stijl

De fotoshoot in het Rietveld Schröderhuis – dat op de Unesco Werelderfgoedlijst staat – was een droom die uitkwam. ‘Het was een grote wens daar te fotograferen’, zegt Amber. We hebben er veel moeite voor moeten doen.’ Het huis wordt beheerd door het Centraal Museum, dat vier paar schoenen uit de collectie ‘Van Hollandse Bodem’ aankocht. Truus Schröder vroeg in 1924 aan Gerrit Rietveld om het huis te ontwerpen. ‘In die tijd was het heel modern, en dat is het nog. Het is een kunstwerk en toch heel praktisch ingericht. Je zou er bij wijze van spreken zo weer kunnen wonen. Het voelt honderd jaar na dato nog heel up-to-date. Dat is toch de droom van iedere ontwerper? Voor ons was het een groot compliment om ons werk in die setting te zien.’

 

www.amberambroseaurele.comwww.judithvanvliet.nl 

 

Redactie: Natasja Admiraal

Geschreven op

Naar het overzicht

Elegance is an attitude

Grenzeloos, dat is Ameya in Assen. Eigenaresse Jacqueline Barree presenteert een eigen stijl en mix van bekende en onbekende, duurzame merken... Lees meer »

Ode aan De Stijl

Geïnspireerd door Nederland, en in het bijzonder door kunstbeweging De Stijl, bundelden schoenenontwerper Amber Ambrose Aurèle en modeontwerper... Lees meer »

DRESSING UP: HET MAG WEER

De lockdown is voorbij. Mag die joggingbroek dan - eindelijk - uit? Absoluut, zegt Marco van Hall van Mull Castricum. ‘We gaan van ‘dressing... Lees meer »

Mode pagina's vrouwen

Tijd om de wereld opnieuw te ontdekken! De voorjaarscollecties zien er een stuk luchtiger, nostalgischer en feestelijker uit dan de afgelopen... Lees meer »

De vijf vieren

Soms kijkt ze om zich heen en vindt ze het nog steeds onwerkelijk dat het allemaal van haar is. Vijf jaar geleden nam ze samen met haar... Lees meer »

Mannen mode

We gaan weer terug naar het normale leven en dat is aan alles voelbaar. Dit voorjaar hebben we meer dan ooit behoefte aan een veelzijdige... Lees meer »

Great Britain

Voor liefhebbers van hoogwaardige Britse automerken is Klaas & Terlouw in Enter een befaamd adres. Hun gesoigneerde vestiging aan de snelweg... Lees meer »

12,5-jarig jubileum

Dit seizoen heeft voor de winkel en het team een bijzondere start gehad. Na een aantal woelige jaren door de coronacrisis konden we vieren... Lees meer »

Oceaanblauw

Geen wolkje aan de lucht en de zee of zwembad op loopafstand voor een frisse duik. Zomerjurk, bikini, oorbellen en ogen: alles in blauw.... Lees meer »

In de spotlight

Het bruist bij Niek Jansen Mode in Didam. Letterlijk, omdat de champagne altijd koud staat, maar ook vanwege de vele evenementen die de... Lees meer »