Ode aan De Stijl

Geïnspireerd door Nederland, en in het bijzonder door kunstbeweging De Stijl, bundelden schoenenontwerper Amber Ambrose Aurèle en modeontwerper Judith van Vliet hun krachten. Het resultaat is de duurzame collectie ‘Van Hollandse Bodem’, die ze fotografeerden op een unieke locatie: het Rietveld Schröderhuis in Utrecht.

Een enkellaarsje met een compositie van lijnen en kleurvlakken in de stijl van Piet Mondriaan en een jas gemaakt van Hollandse schapenwol: voor hun eerste gezamenlijke collectie maakten Amber en Judith bijna uitsluitend gebruik van lokale materialen. Van eigen bodem dus. Denk aan gerecyclede T-shirts en visleer, een afvalproduct van de voedselindustrie. ‘Heel duurzaam én een prachtig alternatief voor kalfsleer’, vertelt Amber. ‘Ik ben echt fan van dit materiaal, dat de potentie heeft om ook op grotere schaal te worden ingezet.’

Visserstruien en tulpenvelden

De looks van de collectie zijn onmiskenbaar geïnspireerd door De Stijl, maar net zo goed door architect Ben van Berkel en andere Hollandse iconen. Denk aan Delfts blauw, windmolens, visserstruien en de zee waar Nederland altijd mee verbonden is. ‘Dat zie je terug in een gerecyclede denimstof die is geverfd met indigo, de kleur van de zee’, vertelt Judith. ‘En in de plisséstoffen, die golven weerspiegelen. De strakke lijnen in de ontwerpen doen dan weer denken aan het Nederlandse landschap van bovenaf, met kaarsrechte akkers en tulpenvelden.’ Amber vult aan: ‘Die strakke lijnen zie je eveneens terug in mijn schoenen. Daarbij heb ik ook gewerkt met reflecterende materialen, want de zee is als een spiegel.’ 

Mode of kunst?

De collectie is een mooi evenwicht tussen draagbare items en exclusieve stukken, ‘showpieces’. ‘In mijn werk zoek ik graag de grens op tussen kunst en mode’, vertelt Amber. ‘Wanneer is een schoen puur een schoen en wanneer verandert het in een kunstobject? En hoe verhoudt het menselijk lichaam zich daartoe?’ Ook Judith werkt graag buiten de kaders van het menselijk lichaam. ‘Voor mijn doen was dit een vrij draagbare collectie. Normaal gesproken zijn mijn ontwerpen veel extremer. Het was bij dit project fijn om een klankbord te hebben, kennis te delen en elkaar te inspireren. Onze ideeën lopen heel erg parallel. In deze collectie gaat ons werk een dialoog met elkaar aan, terwijl we toch elk onze eigen signatuur behouden.’ 

Icoon van De Stijl

De fotoshoot in het Rietveld Schröderhuis – dat op de Unesco Werelderfgoedlijst staat – was een droom die uitkwam. ‘Het was een grote wens daar te fotograferen’, zegt Amber. We hebben er veel moeite voor moeten doen.’ Het huis wordt beheerd door het Centraal Museum, dat vier paar schoenen uit de collectie ‘Van Hollandse Bodem’ aankocht. Truus Schröder vroeg in 1924 aan Gerrit Rietveld om het huis te ontwerpen. ‘In die tijd was het heel modern, en dat is het nog. Het is een kunstwerk en toch heel praktisch ingericht. Je zou er bij wijze van spreken zo weer kunnen wonen. Het voelt honderd jaar na dato nog heel up-to-date. Dat is toch de droom van iedere ontwerper? Voor ons was het een groot compliment om ons werk in die setting te zien.’

 

www.amberambroseaurele.comwww.judithvanvliet.nl 

 

Redactie: Natasja Admiraal

Geschreven op

Naar het overzicht

Net even anders

Langere dagen en hogere temperaturen. Het voorjaar is begonnen en de zomer staat voor de deur. Het belooft bij herenkledingzaak Androesja... Lees meer »

Oneindig combineren

Voor hoogstaand en chique shopplezier is de charmante Verwersstraat in het oude centrum van ’s-Hertogenbosch the place to be. In het imposante... Lees meer »

Winkelbeleving voor mannen

In het iconische bankgebouw op de hoek van de Alkmaarse Laat en Koorstraat is herenmodewinkel ICONIC gevestigd. Stap binnen, ervaar de ontspannen... Lees meer »

Splash of colour

Frisse prints, felle kleuren en retro-invloeden: de lente-zomercollecties voor mannen kenmerken zich door een relaxte atmosfeer. Dit komt... Lees meer »

Shocking pink

En toen was daar ineens shocking pink! Een kleur die modeontwerper Elsa Schiaparelli in 1937 in Parijs introduceerde en die anno 2022 nog... Lees meer »

Maatwerk & experiment

In een wereld vol massaproductie richt modeontwerper Rosalie Key zich bewust op het tegenovergestelde: maatwerk. Vanuit haar Rotterdamse... Lees meer »

Feniks uit de as

Modehuis Boersma herrijst als een feniks uit de as. Het is te bizar voor woorden: Birgit Boersma en haar man Arjan Maat kreeg op 1 augustus... Lees meer »

Meesterlijk zwart

Zwart. Het was de favoriete kleur van de Spaanse couturier Cristóbal Balenciaga. Een kleur waarin zijn sculpturale en complexe vormentaal... Lees meer »

Beken kleur

Dé trend van dit moment? Jezelf (durven) laten zien, zegt Marco van Hall van Mull Castricum. ‘We mogen en willen onszelf weer meer laten... Lees meer »

Outfits met impact

Prachtige stoffen, geraffineerde breisels, mooie warme kleuren; dit winterseizoen laat She’s Different in Rijssen je weer verbazen met een... Lees meer »