Willem Pluimers brengt balans in het interieur

Wat zijn eigen handtekening is? Willem Pluimers vertelt dat hij altijd een element toevoegt dat net even anders is. Zoals de lamp met metalen bladeren rond de steel die hij speciaal liet maken. Toch zijn de interieurs van deze bijzonde stylist uit Rijssen altijd helemaal in balans. Volgens hem een directe afspiegeling van de persoonlijkheid van de opdrachtgever. Individuele perfectie of misschien wel een vorm van psychologie waarin hij een meester is.

De grote houten tafel bij Maison La Plume is het hart van de zaak van Willem Pluimers. De man die al bijna tien jaar het gezicht is van de enorme showroom waarin de dertig stijlkamers een belangrijke bron van inspiratie zijn. Niet lang meer, want als trendvoorspeller ziet hij zijn vak langzaam veranderen. Daarbij past het grote pand niet meer. 

Klanten ontmoet hij vooral tijdens een gesprek waarin hij hun wensen vertaalt in zijden gordijnen met een bontrand, blauwe velours kussens, een gouden bank en een grote vaas met orchideeën. ‘Die stijlkamers heb ik voor het verbeelden van mijn ideeën in kleuren, materialen en prints niet meer nodig, want er is bijna niemand die zegt: doe die kamer maar.’ 

Bloemen

Als jongste in een zakengezin was Willem Pluimers echt een buitenbeentje. Hij vertelt dat vooral dozen en bloemen niet veilig waren. ‘Ik zorgde dat er altijd een boeket op tafel stond. Meestal geplukt in de tuin. En dozen die toverde ik helemaal om met stofjes en briefjes. Ook heb ik een korte tijd modetekeningen gemaakt.’ 

Duidelijk was direct al dat zijn aspiraties in de richting van ontwerpen lagen. Toen hij uiteindelijk bij een trendwatchbureau in China werkte, viel alles op zijn plek. Hij was als geen ander in staat de juiste sfeer en voorspellingen te schetsen. Een talent dat hij in zijn eigen zaak in Rijssen ten volle kan benutten. Daar ontdekte hij bovendien dat hij mensen kan lezen. ‘Ze positief te plagen en aandacht te geven. Direct te weten wat ze zoeken. Daar krijg ik echt een kick van.’

Meedenken

Ook met het beperkte aantal vaste leveranciers waar hij mee werkt, bouwt hij een warme band op. Zoals met het Nederlandse Hofstede Raanhuis. ‘Bij hun bank Basso bijvoorbeeld kun je kiezen uit twaalf verschillende poten en nog veel meer varianten in rug- en zijleuningen. Toch heb ik ze gevraagd ook een messing poot aan het assortiment toe te voegen. Dat is samen met goud en blauw de kleur van dit jaar. Het is prettig dat ze met mij meedenken.’ 

Zijn inspiratie haalt Willem overal vandaan. ‘Zo was ik afgelopen zomer nog in Frankrijk waar ik het liefst alle antiquairs afloop, maar ben ik even gelukkig als ik in New York aan Fifth Avenue zit te brunchen en door de glazen pui iedereen voorbij zie lopen.’ 

Dat hij door zijn enthousiasme vaker samen met een leverancier tot nieuwe ontwerpen komt, is ook te zien in het restaurant in Enter dat hij inrichtte. Hij gebruikte leer en donker hout in combinatie met lampen met een strakke, groene kap. Dat hij de steel van die lampen door Lumière liet voorzien van metalen bladeren tekent zijn manier van werken. ‘Ik zocht een opvallend element dat ik voor de ramen kon plaatsen, zodat ik geen gordijnen hoefde te gebruiken.’

Persoonlijk

Omdat hij zijn zeer persoonlijke manier van styling naar een hoger plan wil tillen, zal Willem in het najaar verhuizen naar een kleiner pand in het centrum van Rijssen. Een kubus van glas die een interessante verschijning vormt tussen de oude gebouwen op die plek. 

Daar verrast hij klanten op een veel intiemere manier met Armani-behang met een leerlook, zijdeachtige muren en foambehang waarop stof is gelijmd zodat het lijkt of de muur met zachte materialen is bekleed. ‘Ik ben zo blij dat behang en gordijnen met prints weer mogen. Soms denk ik dat het niet handig is dat wij de tijd zo ver vooruit zijn. Veel inspiratiekamers die ik jaren geleden had, zouden perfect bij de trends van deze tijd passen.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Maison La Plume verhuist

Dit najaar verhuist Maison La Plume van de enorme showroom aan de Fahrenheitstraat in Rijssen naar de Walstraat aan de rand van het centrum. Daar zal Willem Pluimers samen met zijn rechterhand Bente Roelofs verantwoordelijk zijn voor de styling van interieurs voor particulieren en bedrijven. In het pand is er ruimte gemaakt voor verschillende stijlhoekjes, maar de nadruk zal liggen op het geven van een persoonlijk advies. Kijk voor meer informatie en referenties op www.maisonlaplume.nl

 

 

 

Geschreven op

Naar het overzicht

Een interieur dat rust brengt

Niets is zo persoonlijk als de inrichting van je huis. Hoe fijn is het dan om het interieurdesign over te laten aan twee specialisten die... Lees meer »

Zomertijd

Zomertijd! Dagen waarin het leven binnen en buiten ontspannen in elkaar overvloeit. Eindeloos genieten met duurzaam tuinmeubilair wat lang... Lees meer »

Lovely landscape

De natuur, een oneindige inspiratiebron! Van vertrouwde natuurverschijnselen in de vorm van golven en wolken, tot verstilde momentopnames... Lees meer »

Colourfull Line Up

Bij rechtlijnig ligt starheid op de loer maar gecombineerd met kleur ontstaat een speels en zacht lijnenspel. Lamp Aura Light van Sabine... Lees meer »

Beleef je nieuwe badkamer bij Sanitair Design Center Alkmaar

Wie Sanitair Design Centre Alkmaar bezoekt, stapt in een veelzijdige showroom vol sanitair en tegels uit het luxe segment. Gelegen aan de... Lees meer »

Interieur trend 2023

Nieuw! VIPP beige Het Deense designmerk Vipp is met haar stoere accessoirelijn ook beschikbaar in beige/zandkleurig. De matte poedercoating... Lees meer »

Materiaal met een verhaal

Wie zijn hart volgt, leeft zijn legende. Ontwerper Ruben van Megen doet niets liever dan toveren met vormen en materialen. Dit leidt tot... Lees meer »

Ervaar wat wonen en slapen is!

Meubelzaak Prummel in Stadskanaal is het familiebedrijf van Jelle en Ria Prummel. Hier draait alles om aandacht en service. Thuis is dé... Lees meer »

Interieurs met een ziel

Ze hebben elkaar in het werk ontmoet en zijn inmiddels twaalf jaar een onafscheidelijk duo. Ze delen, behalve de liefde voor elkaar, een... Lees meer »

De kunst van het kleed

‘Ik schat dat er in Iran nog zeker tien miljoen kleden opgestapeld liggen, wachtend op een koper. Unieke, handgeknoopte vloerkleden van... Lees meer »