Materiaal met een verhaal

Wie zijn hart volgt, leeft zijn legende. Ontwerper Ruben van Megen doet niets liever dan toveren met vormen en materialen. Dit leidt tot creaties die in de smaak vallen bij een opvallend breed publiek; van consumenten die op zoek zijn naar het niet alledaagse tot internationale kunstverzamelaars en galerieën. Een bezoek aan deze veelzijdige designer die award na award binnensleepte. 

Redactie: Jeroen Wolbers 

Fotografie: Wim Naarding, Atelier Ruben van Megen 

Wie een avondje door de timeline van de Instagram-pagina van het atelier van Ruben van Megen scrolt, valt van de ene verbazing in de andere. Een tafel die volledig ingelegd is met een Perzisch tapijt, zo onwerkelijk dat het op een printje lijkt. Of wat te denken van een vloerlamp in de vorm van een lolly die bestaat uit ruim twintig kilo bietsuiker en essenhout. Kan dit? Ja, dat kan. En de mogelijkheden lijken eindeloos; vraag dat maar aan Ruben van Megen (38). 

Nieuwsgierig geworden naar deze ontwerper reizen we af naar Maasbree. In het Limburgse heeft hij een vervallen boerderij uit 1880 eigenhandig omgetoverd tot een idyllisch woonpaleis met industriële look en knusse ideeënfabriek. Uiteraard willen we alles weten over zijn werk, maar niet voordat we hartelijk begroet zijn door zijn kinderen Luut, Pomme en Ceder en (zakelijk) partner Jeske.

 

Perzisch tapijt 
In de woonkamer springt meteen een tafel met stalen frame in het oog. Het blad is gemaakt van een Perzisch tapijt, verwerkt tot een plaat door middel van het bindmiddel epoxy. Zo’n karakteristiek rood kleedje dat iedereen nog wel kent van die typische sfeer van een Nederlands bruin café. Met bier, asbak en jonge jenever erop. “Die beleving wilde ik vastleggen door het tapijt op een speciale manier tot diep in de poriën te verharden met een transparante kunsthars”, steekt Ruben van wal. Deze tafel, uit de collectie Café 6116, vormde zijn doorbraak. Hij won in korte tijd een aantal internationale awards en inmiddels zijn zijn meubels opgenomen in prestigieuze galerieën in Milaan, Londen en New York. Waar hij in Nederland nog niet zo bekend is, krijgt hij in het buitenland tot in Dubai aandacht voor zijn ‘collectible design’.  

Houthakker in Canada 
Dat het hem nu zo voor de wind gaat, staat in schril contrast met de start van zijn carrière als meubelmaker en ontwerper. Hoewel hij als tiener nog even mijmerde over een baan als houthakker in Canada, was het voor Ruben al snel duidelijk dat zijn toekomst in de creatieve sector lag. Als zoon van een architect en kunstenares niet verwonderlijk. Dus studeerde hij in 2012 af aan de Design Academy, om zich daarna vol overgave te storten op een kleine collectie houten stoelen, tafels en lampen. Type landelijke stijl, voor een groot publiek.  
 
Ruben wilde eerst geld verdienen met commerciële ontwerpen en van daaruit dingen zoeken die het best bij hem passen. “Maar de grote fabrikanten verkopen soortgelijke producten veel sneller en goedkoper. Jeske zette me toen aan het denken. Waarom werk je niet vanuit je eigen kracht? Dan volgt de markt jou vanzelf.” Zo gezegd, zo gedaan. “Ik werk nu aan speelse en originele ontwerpen met een verhaal en dat blijken de mensen interessant te vinden.”  

‘Sandcastles’ 
Want het verhaal achter zijn werken is minstens zo belangrijk als het ontwerp zelf. “Ik wil met mijn creaties iets vertellen over de geschiedenis of sociale uitdagingen waar we voor staan. Daarbij laat mijn creativiteit zich niet vangen in alleen meubels, interieurs of kunst. Ik ben dus zowel interieurontwerper, meubelontwerper als kunstenaar.” 

Bijzonder zijn de salontafels en lampen gemaakt van zand dat bij elkaar gehouden wordt met epoxy. Het zijn ontwerpen uit zijn collectie ‘Sandcastles’. Ruben: “Als kind herinner ik me nog goed dat magische gevoel van het bouwen van een zandkasteel. De blijdschap als het bouwwerk klaar is, maar ook de spanning van de naderende golven van de opkomende vloed die het zandkasteel bedreigen. Ik zie dat sentiment nu ook terug als mijn kinderen op het strand spelen. Dat gevoel wil ik laten herbeleven en delen”, verklaart hij de keuze voor het materiaal.  Design volgt materiaal 
Ruben is het liefst buiten, in weer en wind. Hij houdt van de natuur en het werken met zijn handen. Dat zie je terug in zijn ontwerpen. Al is Ruben geen ontwerper die urenlang achter de tekentafel zit. Liever experimenteert hij dagenlang met materialen en vormen totdat het iets unieks oplevert. Juist dat spreekt internationaal aan.   

Wat is zijn geheim?Ik begin meestal met het kiezen en testen van materialen. Bijvoorbeeld door het te verhitten, fijn te stampen, in bad te zetten of te kleuren. Vervolgens kijk ik wat er gebeurt. Als ik iets interessants ontdek, denk ik na hoe ik dat het beste in een ontwerp kan verwerken.” Treffend voorbeeld vormt de tafel Café Solid. Een ontwerp met een tafelblad uit composiet met daarin een gezandstraald motief. Een tatoeëerder ontwierp de tekening. Als je het ziet, lijkt het een mooi, zacht tafelkleed dat je even tussen je handen wilt laten glijden. Maar niets is minder waar. In werkelijkheid is het tafelblad hard en onbuigbaar. “Met Café Solid zie je dat het interieur- en meubelontwerp bij mij hand in hand gaan. Met het materiaal had ik al kennisgemaakt toen ik er een keuken mee creëerde. Ik vond het zo interessant dat ik ben gaan onderzoeken wat ik er nog meer mee kon. Zo kwam ik uiteindelijk bij het thermisch buigen en zandstralen uit. Daar heb ik toen een tafel van gemaakt.” 

Foutje bedankt! 
Waar menigeen tijdens zo’n ontwerpproces foutjes probeert te voorkomen, ziet Ruben ze juist als cadeautjes. “Ze leveren soms unieke creaties op. Ik was bijvoorbeeld eens touw aan het opwarmen in de oven, als testje. Een telefoontje leidde me af. Toen ik, veel later dan gepland, terugkwam in de oven, was het touw helemaal gesmolten. Omdat het uit verschillende gekleurde slierten bestond, was de kleurmix van rood, geel, blauw en zwart verbluffend.” 

Ruben praat met aanstekelijke passie over zijn werk. “Als het verhaal zich begint te vormen in woord en beeld, voel ik dat alles op zijn plaats valt. Dan is mijn verhaal écht klaar om verteld te worden en dat geeft zo’n kick. Want als je doet wat je graag wilt, zal gaandeweg ook alles die kant opgaan”, klinkt het resoluut. Die overtuiging betaalt zich nu uit. Bliep. En weer verschijnt er een like op de timeline van zijn Instagram-pagina.  

Geschreven op

Naar het overzicht

De kracht van licht

Familiebedrijf Versteeg Lichtstudio in Haarlem heeft al 43 jaar ervaring met het verlichten van woonhuizen, werkplekken en hotels/restaurants.... Lees meer »

Een elegante dame

Het jaar 2020 staat in ieders geheugen gegrift: het was het eerste coronajaar. Precies dan openen interieurspecialisten René en Sophia Wansleeben... Lees meer »

Interieur van a tot z

Interieurspecialist Prummel in Stadskanaal is het familiebedrijf van Jelle en Ria Prummel. Hier draait alles om aandacht en beleving, laten... Lees meer »

Buiten de lijntjes kleuren

Als hij tekent, zit hij in zijn eigen cocon. Dan verdwijnt de wereld om hem heen en is hij met zijn hoofd ín de tekening. Maar waar interieurdesigner... Lees meer »

Vakantiegevoel in huis

Je vindt er dingen die je nergens anders vindt en een sfeer waardoor je je even buiten Nederland waant. Dat had Jet van Basten Batenburg... Lees meer »

Meer dan een mooi ontwerp

Cecilia Kollross is in Brazilië geboren en opgegroeid. Daar heeft ze architectuur en stedenbouw gestudeerd. In Nederland heeft ze bij de... Lees meer »

Retrodeuren in Zoetermeer

Retrodeuren voor mensen die mooie deuren wensen. De specialist Retrodeuren.nl is dé specialist als het om stalen deuren gaat. Denk hierbij... Lees meer »

Een interieur dat rust brengt

Niets is zo persoonlijk als de inrichting van je huis. Hoe fijn is het dan om het interieurdesign over te laten aan twee specialisten die... Lees meer »

Zomertijd

Zomertijd! Dagen waarin het leven binnen en buiten ontspannen in elkaar overvloeit. Eindeloos genieten met duurzaam tuinmeubilair wat lang... Lees meer »

Lovely landscape

De natuur, een oneindige inspiratiebron! Van vertrouwde natuurverschijnselen in de vorm van golven en wolken, tot verstilde momentopnames... Lees meer »