‘Elke stam vertelt een verhaal’

Ontwerper Carina Riezebos en Jan Blok, directeur van Blok Plaatmateriaal in Beverwijk en Ede, bundelden hun kennis en kracht voor het ontwikkelen van een eigen fineercollectie: Black Veneer by Carina. Een karakteristieke collectie met de natuur als inspiratiebron én bijpassende verfkleuren om elke houtsoort optimaal uit te laten komen. 

Carina Riezebos en Jan Blok ontmoetten elkaar ruim drie jaar geleden in Milaan. Dat was tijdens Masterly, het Nederlandse Paviljoen tijdens de toonaangevende meubelbeurs Salone del Mobile. ‘Ik was daar voor het eerst, samen met mijn vrouw, en keek mijn ogen uit’, vertelt Jan. Carina was destijds Creative Director van House of Hermeta Holland, waarvoor zij een collectie designhaken van aluminium en glas had ontworpen. ‘We raakten in gesprek en er was gelijk een klik’, vult zij aan. ‘Niet alleen wonen we vijf minuten bij elkaar vandaan en gaan onze kinderen naar dezelfde school, we hebben ook dezelfde visie op materialen en vakmanschap. Het mooie aan houtfineer is dat het een natuurproduct is, dat met de tijd alleen maar mooier wordt.’

Inspiratie en innovatie

De ontmoeting in Milaan was het begin van een bijzondere samenwerking (zie kader). Carina heeft het vakmanschap op het gebied van ontwerpen en art direction, Jan beschikt over de kennis, ervaring en specialisten als het gaat om plaatmaterialen en de verwerking daarvan. ‘We zijn allebei fineerfanaten en worden heel enthousiast van mooie houtsoorten’, lacht Carina. ‘Waar Jan altijd bezig is met innovatie, bekijk ik het materiaal vanuit kleur, vorm, sfeer en expressie.’ De manier waarop interieurarchitecten fineer gebruiken, is volgens haar soms wat eenzijdig. Dit komt doordat het aanbod zo groot is en zij vaak niet genoeg tijd hebben om al die collecties uit te diepen. ‘Door het product op een vernieuwende manier te presenteren, willen wij architecten en interieurontwerpers inspireren zodat zij betere keuzes kunnen maken.'

Blok_Black Veneer_Moeras_Verf CARINA Bog oak grey taupe_Lourens Magazine BLOK_by_Carina_OBSCURE_fineer_Lourens Magazine Jan Blok en Carina Riezebos Lourens Magazine Blok_Black Veneer_Eucaluptus Kergkerookt_Verf eucalyptys marron brown_Lourens Magazine

Krachtig totaalbeeld 

Samen met leverancier Decospan kwamen Jan en Carina tot een karakteristieke fineercollectie van twaalf houtsoorten. De collectie dankt zijn charme ook aan de doordachte keuze van de snij- en voegwijzen. ‘Samen bezochten we de houtfabriek in België, waar we de mooiste boomstammen hebben uitgezocht’, vertelt Carina. ‘Zowel op technisch vlak als op het gebied van vormgeving, hebben we geprobeerd het uiterste uit elke houtsoort te halen.’ Om klanten te inspireren plaatmateriaal te combineren met andere materialen, ontwikkelde Carina tevens een verfcollectie. Die bestaat uit 24 kleuren onder de naam Carina: elke fineersoort uit de Black Veneer-collectie heeft zijn eigen hoofdkleur en een steunkleur. De verf is geproduceerd door Lab Paint. ‘Zo gaan we nog een stapje verder in het creëren van een uniek totaalbeeld.’

Authentieke collectie

Het collectieboek van Black Veneer by Carina is een kunstwerk op zich. De A4-stalen geven een goed beeld van de eigenschappen van elke houtsoort. Blok Plaatmateriaal heeft alle houtsoorten ook in grote afmetingen op voorraad. Bladerend door het collectieboek wijst Carina haar favoriet aan: ‘Dit is de Yaya Black, een donkere houtsoort met fragiele nerven. Heel chic, vooral in combinatie met de Lauro Preto, die juist expressieve, vlammende patronen heeft. Dit geeft een sterk contrast. Daar zou ik mijn hele interieur wel mee willen inrichten!’ Jan is fan van de Eucalyptus kerngerookt. Eucalyptus is een lichte houtsoort, die een prachtige diepbruine kleur krijgt door deze in de kern te roken. ‘Uniek is ook de Moeraseik. Door eeuwenlang in het water te liggen, verkleurt dit hout naar groengrijs. Zo vertelt elke stam een prachtig verhaal.’

Perfecte synergie

Blok Plaatmateriaal, opgericht in 1981, is gespecialiseerd in het leveren en verwerken van

decoratief en constructief plaatmateriaal. Het bedrijf beschikt over een modern machinepark, waardoor zij gespecialiseerde bewerkingen kunnen uitvoeren. Hoge kwaliteit zonder poespas, met de vaste hand van de ware vakman. Onder het label BLOK by Carina ontwerpt Carina

Riezebos voor Blok Plaatmateriaal prachtige creaties. ‘De natuur met al haar schoonheid is voor mij een drive om met minimale middelen, maximale resultaten te produceren.’

 

Parallelweg 122-A | Beverwijk

www.blokplaatmateriaal.nl

www.blokbycarina.nl

www.carinariezebos.nl

 

 

 

Redactie: Natasja Admiraal | Fotografie: Neeke Wassenbergh

Geplaatst op

Naar het overzicht

De kracht van licht

Familiebedrijf Versteeg Lichtstudio in Haarlem heeft al 43 jaar ervaring met het verlichten van woonhuizen, werkplekken en hotels/restaurants.... Lees meer »

Een elegante dame

Het jaar 2020 staat in ieders geheugen gegrift: het was het eerste coronajaar. Precies dan openen interieurspecialisten René en Sophia Wansleeben... Lees meer »

Interieur van a tot z

Interieurspecialist Prummel in Stadskanaal is het familiebedrijf van Jelle en Ria Prummel. Hier draait alles om aandacht en beleving, laten... Lees meer »

Buiten de lijntjes kleuren

Als hij tekent, zit hij in zijn eigen cocon. Dan verdwijnt de wereld om hem heen en is hij met zijn hoofd ín de tekening. Maar waar interieurdesigner... Lees meer »

Vakantiegevoel in huis

Je vindt er dingen die je nergens anders vindt en een sfeer waardoor je je even buiten Nederland waant. Dat had Jet van Basten Batenburg... Lees meer »

Meer dan een mooi ontwerp

Cecilia Kollross is in Brazilië geboren en opgegroeid. Daar heeft ze architectuur en stedenbouw gestudeerd. In Nederland heeft ze bij de... Lees meer »

Retrodeuren in Zoetermeer

Retrodeuren voor mensen die mooie deuren wensen. De specialist Retrodeuren.nl is dé specialist als het om stalen deuren gaat. Denk hierbij... Lees meer »

Een interieur dat rust brengt

Niets is zo persoonlijk als de inrichting van je huis. Hoe fijn is het dan om het interieurdesign over te laten aan twee specialisten die... Lees meer »

Zomertijd

Zomertijd! Dagen waarin het leven binnen en buiten ontspannen in elkaar overvloeit. Eindeloos genieten met duurzaam tuinmeubilair wat lang... Lees meer »

Lovely landscape

De natuur, een oneindige inspiratiebron! Van vertrouwde natuurverschijnselen in de vorm van golven en wolken, tot verstilde momentopnames... Lees meer »

Colourfull Line Up

Bij rechtlijnig ligt starheid op de loer maar gecombineerd met kleur ontstaat een speels en zacht lijnenspel. Lamp Aura Light van Sabine... Lees meer »

Beleef je nieuwe badkamer bij Sanitair Design Center Alkmaar

Wie Sanitair Design Centre Alkmaar bezoekt, stapt in een veelzijdige showroom vol sanitair en tegels uit het luxe segment. Gelegen aan de... Lees meer »