Dutch Design: Leefbare Interieurs

Esthetiek is belangrijk voor interieurontwerper Piet-Jan van den Kommer, maar nooit verliest hij de leefbaarheid uit het oog. Stijl en comfort gaan hand in hand. ‘Een geslaagd interieur is tijdloos en wordt door gebruik alleen maar mooier, net als een leren jas.’

In een gerenoveerde stolpboerderij uit 1860 in Stompetoren bevindt zich de werkplek van Piet-Jan van den Kommer en zijn designteam. De interieurontwerper noemt het bewust geen showroom. ‘Het is niet mijn bedoeling om mensen te sturen richting een bepaalde stijl’, legt hij uit. ‘In plaats daarvan, ontwerp ik telkens weer iets compleet nieuws dat past bij de situatie, de bewoners en het huis.’

GEWAAGD

Showroom of niet, inspirerend is het interieur van de voormalige boerderij zonder meer. Een pronkstuk is de gigantische open haard, die is bekleed met leren tegels. Het vierkante plavuizenformaat is een knipoog naar de historie van de boerderij. ‘Leer is voor ons team een mooi materiaal om mee te werken, want het kent eindeloos veel mogelijkheden’, zegt Piet-Jan. ‘Het is gewaagd en geeft je interieur een warme uitstraling. Bovendien wordt leer door de jaren heen alleen maar mooier. Esthetiek vind ik heel belangrijk, maar ik houd daarnaast altijd de leefbaarheid in gedachten. Jezelf omringen met mooie producten geeft een goed gevoel, zolang je niet naar je interieur hoeft te leven.’

STOER EN VERFIJND

Om die reden werkt Piet-Jan graag met pure materialen zoals massief hout, beton en allerlei soorten natuursteen. Ook schuwt hij het grote gebaar niet. ‘Ik hou van grote elementen’, vertelt hij. ‘Dit betekent soms dat je keuzes moet durven maken. De ruimte wordt er mooier van: een grote eettafel is als een sieraad in je woonkamer.’ Typerend voor zijn stijl is dat hij stoere en verfijnde elementen in de juiste dosis combineert. Een mooi voorbeeld is de robuuste keuken in de voormalige boerderij, die is voorzien van een karakteristiek marmeren blad. Boven het werkblad hangt een rek van heel dun staal, dat het geheel op een subtiele manier in balans brengt. ‘Een interieur moet sfeervol en verrassend zijn, het mag niet te bedacht ogen.’

LIEFDE VOOR KUNST

Vaak past Piet-Jan een ton-sûr-ton kleurenpalet toe. ‘Wanden, plafond én keuken, alles in dezelfde kleurschakeringen. Dat geeft een bepaalde rust en straalt klasse uit’, laat de ontwerper weten. ‘Ik heb een grote liefde voor kunst. Daarbij geldt: hoe rustiger de ruimte oogt, hoe mooier de kunstwerken uitkomen.’ Creativiteit zit Piet-Jan in het bloed. Al van jongs af werkt hij graag met zijn handen. Met zijn designteam en eigen werkplaats biedt hij een totaaloplossing voor maatwerk interieurs en exterieurs voor woningen en bedrijven in binnen- en buitenland; van Duitsland en Spanje tot Curaçao. Wat hij het mooiste vindt aan dit vak? ‘Iets creëren dat er nog niet is óf iets mooier maken wat er al wel is. Dat maakt dit vak zo boeiend.’

Nieuwe klassiekers

Naast maatwerkprojecten heeft Piet-Jan  van den Kommer een eigen collectie met nieuwe klassiekers op het gebied van binnen- en buitenmeubilair. Alle meubels zijn handgemaakt in de eigen werkplaats. Twee sleutelstukken uit de indoorcollectie zijn de Executive Relax Chair, een eigentijdse vertaling van de klassieke oorfauteuil, en de Divine Dining Chair, een comfortabele eetkamerstoel die uitnodigt om extra lang te tafelen.

Duurzaamheid

Duurzaamheid en bewust omgaan met het milieu, zijn belangrijke aspecten voor Piet-Jan van den Kommer. Zo heeft hij voor het resthout een eigen verbrandingsoven, waarmee het hele terrein van energie wordt voorzien. Als het kan, past hij duurzame energie toe in zijn projecten, want bij een geslaagd interieur hoort ook een fijn binnenklimaat.

 

 

 

 

 

NOORDERVAART 127 • ALKMAAR • T 072 532 8515 • WWW.VANDENKOMMER.NL

 

 

REDACTIE: NATASJA ADMIRAAL

 

Geschreven op

Naar het overzicht

ETC Consumenteninspiratiedag

Op zondag 19 september a.s. organiseert ETC de consumenteninspiratiedag van 10.00-17.00 uur. Deze unieke gelegenheid geeft consumenten de... Lees meer »

Interieur met karakter

Your home, your story. Dat is het credo van Del Prado Maison. De interieurzaak aan de Binnenweg in Heemstede, met tevens een showroom in... Lees meer »

‘Ik hou van pure materialen’

Een goed interieur moet een bepaalde rust uitstralen en vooral heel leefbaar zijn. Dat is de visie van interieurontwerper Piet-Jan van den... Lees meer »

‘Elke stam vertelt een verhaal’

Ontwerper Carina Riezebos en Jan Blok, directeur van Blok Plaatmateriaal in Beverwijk en Ede, bundelden hun kennis en kracht voor het ontwikkelen... Lees meer »

De warmte van een houten vloer

De vloer is feitelijk het grootste ‘meubelstuk’ in je kamer en bepaalt jarenlang de sfeer en uitstraling van je huis. Dus wil je de allermooiste... Lees meer »

Kleurrijke woontrends

Trendwatchers zijn duidelijk: back-­to-nature wordt dé nieuwe trend voor 2021. Rust is het sleutelwoord. Dat zien we met name aan de kleuren... Lees meer »

Nature is BACK!

Trendwatchers zijn duidelijk: back­to-nature wordt dé nieuwe trend voor 2021. Rust is het sleutelwoord. Dat zien we met name aan de kleuren... Lees meer »

Baden in een zee van inspiratie

“Kom, we lopen even met onze wastafel naar de werkplaats, dan zoeken we het juiste hout erbij uit.” Bestaat er een badkamerzaak waar dit... Lees meer »

De Gustav-familie

In 1991 richtte meubelontwerper Gerard van den Berg zijn Label op. Het bedrijf is gespecialiseerd in hoogwaardige gestoffeerde zitmeubelen;... Lees meer »

Onafhankelijk slaapadvies

Een bed kopen kun je overal. Wat Goodnight Slaapkamers Cruquius onderscheidend maakt is de combinatie van onafhankelijk slaapadvies, een... Lees meer »