Dutch Design: Leefbare Interieurs

Esthetiek is belangrijk voor interieurontwerper Piet-Jan van den Kommer, maar nooit verliest hij de leefbaarheid uit het oog. Stijl en comfort gaan hand in hand. ‘Een geslaagd interieur is tijdloos en wordt door gebruik alleen maar mooier, net als een leren jas.’

In een gerenoveerde stolpboerderij uit 1860 in Stompetoren bevindt zich de werkplek van Piet-Jan van den Kommer en zijn designteam. De interieurontwerper noemt het bewust geen showroom. ‘Het is niet mijn bedoeling om mensen te sturen richting een bepaalde stijl’, legt hij uit. ‘In plaats daarvan, ontwerp ik telkens weer iets compleet nieuws dat past bij de situatie, de bewoners en het huis.’

GEWAAGD

Showroom of niet, inspirerend is het interieur van de voormalige boerderij zonder meer. Een pronkstuk is de gigantische open haard, die is bekleed met leren tegels. Het vierkante plavuizenformaat is een knipoog naar de historie van de boerderij. ‘Leer is voor ons team een mooi materiaal om mee te werken, want het kent eindeloos veel mogelijkheden’, zegt Piet-Jan. ‘Het is gewaagd en geeft je interieur een warme uitstraling. Bovendien wordt leer door de jaren heen alleen maar mooier. Esthetiek vind ik heel belangrijk, maar ik houd daarnaast altijd de leefbaarheid in gedachten. Jezelf omringen met mooie producten geeft een goed gevoel, zolang je niet naar je interieur hoeft te leven.’

STOER EN VERFIJND

Om die reden werkt Piet-Jan graag met pure materialen zoals massief hout, beton en allerlei soorten natuursteen. Ook schuwt hij het grote gebaar niet. ‘Ik hou van grote elementen’, vertelt hij. ‘Dit betekent soms dat je keuzes moet durven maken. De ruimte wordt er mooier van: een grote eettafel is als een sieraad in je woonkamer.’ Typerend voor zijn stijl is dat hij stoere en verfijnde elementen in de juiste dosis combineert. Een mooi voorbeeld is de robuuste keuken in de voormalige boerderij, die is voorzien van een karakteristiek marmeren blad. Boven het werkblad hangt een rek van heel dun staal, dat het geheel op een subtiele manier in balans brengt. ‘Een interieur moet sfeervol en verrassend zijn, het mag niet te bedacht ogen.’

LIEFDE VOOR KUNST

Vaak past Piet-Jan een ton-sûr-ton kleurenpalet toe. ‘Wanden, plafond én keuken, alles in dezelfde kleurschakeringen. Dat geeft een bepaalde rust en straalt klasse uit’, laat de ontwerper weten. ‘Ik heb een grote liefde voor kunst. Daarbij geldt: hoe rustiger de ruimte oogt, hoe mooier de kunstwerken uitkomen.’ Creativiteit zit Piet-Jan in het bloed. Al van jongs af werkt hij graag met zijn handen. Met zijn designteam en eigen werkplaats biedt hij een totaaloplossing voor maatwerk interieurs en exterieurs voor woningen en bedrijven in binnen- en buitenland; van Duitsland en Spanje tot Curaçao. Wat hij het mooiste vindt aan dit vak? ‘Iets creëren dat er nog niet is óf iets mooier maken wat er al wel is. Dat maakt dit vak zo boeiend.’

Nieuwe klassiekers

Naast maatwerkprojecten heeft Piet-Jan  van den Kommer een eigen collectie met nieuwe klassiekers op het gebied van binnen- en buitenmeubilair. Alle meubels zijn handgemaakt in de eigen werkplaats. Twee sleutelstukken uit de indoorcollectie zijn de Executive Relax Chair, een eigentijdse vertaling van de klassieke oorfauteuil, en de Divine Dining Chair, een comfortabele eetkamerstoel die uitnodigt om extra lang te tafelen.

Duurzaamheid

Duurzaamheid en bewust omgaan met het milieu, zijn belangrijke aspecten voor Piet-Jan van den Kommer. Zo heeft hij voor het resthout een eigen verbrandingsoven, waarmee het hele terrein van energie wordt voorzien. Als het kan, past hij duurzame energie toe in zijn projecten, want bij een geslaagd interieur hoort ook een fijn binnenklimaat.

 

 

 

 

 

NOORDERVAART 127 • ALKMAAR • T 072 532 8515 • WWW.VANDENKOMMER.NL

 

 

REDACTIE: NATASJA ADMIRAAL

 

Geschreven op

Naar het overzicht

Lovely landscape

De natuur, een oneindige inspiratiebron! Van vertrouwde natuurverschijnselen in de vorm van golven en wolken, tot verstilde momentopnames... Lees meer »

Colourfull Line Up

Bij rechtlijnig ligt starheid op de loer maar gecombineerd met kleur ontstaat een speels en zacht lijnenspel. Lamp Aura Light van Sabine... Lees meer »

Beleef je nieuwe badkamer bij Sanitair Design Center Alkmaar

Wie Sanitair Design Centre Alkmaar bezoekt, stapt in een veelzijdige showroom vol sanitair en tegels uit het luxe segment. Gelegen aan de... Lees meer »

Interieur trend 2023

Nieuw! VIPP beige Het Deense designmerk Vipp is met haar stoere accessoirelijn ook beschikbaar in beige/zandkleurig. De matte poedercoating... Lees meer »

Materiaal met een verhaal

Wie zijn hart volgt, leeft zijn legende. Ontwerper Ruben van Megen doet niets liever dan toveren met vormen en materialen. Dit leidt tot... Lees meer »

Ervaar wat wonen en slapen is!

Meubelzaak Prummel in Stadskanaal is het familiebedrijf van Jelle en Ria Prummel. Hier draait alles om aandacht en service. Thuis is dé... Lees meer »

Interieurs met een ziel

Ze hebben elkaar in het werk ontmoet en zijn inmiddels twaalf jaar een onafscheidelijk duo. Ze delen, behalve de liefde voor elkaar, een... Lees meer »

De kunst van het kleed

‘Ik schat dat er in Iran nog zeker tien miljoen kleden opgestapeld liggen, wachtend op een koper. Unieke, handgeknoopte vloerkleden van... Lees meer »

Het buitenleven leuk maken

Een oer-Hollands designmerk voor het buitenleven verovert de outdoorbranche. Sinds 2017 heeft Bubalou haar positie als lifestyle merk met... Lees meer »

Occhio breidt de met prijzen overladen armaturenreeks Mito uit met een bijzondere highlight

Iconisch, sculpturaal, expressief – Mito aura zweeft in het centrum van de ruimte. Met zijn karakteristiek ringvormig uplight en het krachtig... Lees meer »