Dutch Design: Leefbare Interieurs

Esthetiek is belangrijk voor interieurontwerper Piet-Jan van den Kommer, maar nooit verliest hij de leefbaarheid uit het oog. Stijl en comfort gaan hand in hand. ‘Een geslaagd interieur is tijdloos en wordt door gebruik alleen maar mooier, net als een leren jas.’

In een gerenoveerde stolpboerderij uit 1860 in Stompetoren bevindt zich de werkplek van Piet-Jan van den Kommer en zijn designteam. De interieurontwerper noemt het bewust geen showroom. ‘Het is niet mijn bedoeling om mensen te sturen richting een bepaalde stijl’, legt hij uit. ‘In plaats daarvan, ontwerp ik telkens weer iets compleet nieuws dat past bij de situatie, de bewoners en het huis.’

GEWAAGD

Showroom of niet, inspirerend is het interieur van de voormalige boerderij zonder meer. Een pronkstuk is de gigantische open haard, die is bekleed met leren tegels. Het vierkante plavuizenformaat is een knipoog naar de historie van de boerderij. ‘Leer is voor ons team een mooi materiaal om mee te werken, want het kent eindeloos veel mogelijkheden’, zegt Piet-Jan. ‘Het is gewaagd en geeft je interieur een warme uitstraling. Bovendien wordt leer door de jaren heen alleen maar mooier. Esthetiek vind ik heel belangrijk, maar ik houd daarnaast altijd de leefbaarheid in gedachten. Jezelf omringen met mooie producten geeft een goed gevoel, zolang je niet naar je interieur hoeft te leven.’

STOER EN VERFIJND

Om die reden werkt Piet-Jan graag met pure materialen zoals massief hout, beton en allerlei soorten natuursteen. Ook schuwt hij het grote gebaar niet. ‘Ik hou van grote elementen’, vertelt hij. ‘Dit betekent soms dat je keuzes moet durven maken. De ruimte wordt er mooier van: een grote eettafel is als een sieraad in je woonkamer.’ Typerend voor zijn stijl is dat hij stoere en verfijnde elementen in de juiste dosis combineert. Een mooi voorbeeld is de robuuste keuken in de voormalige boerderij, die is voorzien van een karakteristiek marmeren blad. Boven het werkblad hangt een rek van heel dun staal, dat het geheel op een subtiele manier in balans brengt. ‘Een interieur moet sfeervol en verrassend zijn, het mag niet te bedacht ogen.’

LIEFDE VOOR KUNST

Vaak past Piet-Jan een ton-sûr-ton kleurenpalet toe. ‘Wanden, plafond én keuken, alles in dezelfde kleurschakeringen. Dat geeft een bepaalde rust en straalt klasse uit’, laat de ontwerper weten. ‘Ik heb een grote liefde voor kunst. Daarbij geldt: hoe rustiger de ruimte oogt, hoe mooier de kunstwerken uitkomen.’ Creativiteit zit Piet-Jan in het bloed. Al van jongs af werkt hij graag met zijn handen. Met zijn designteam en eigen werkplaats biedt hij een totaaloplossing voor maatwerk interieurs en exterieurs voor woningen en bedrijven in binnen- en buitenland; van Duitsland en Spanje tot Curaçao. Wat hij het mooiste vindt aan dit vak? ‘Iets creëren dat er nog niet is óf iets mooier maken wat er al wel is. Dat maakt dit vak zo boeiend.’

Nieuwe klassiekers

Naast maatwerkprojecten heeft Piet-Jan  van den Kommer een eigen collectie met nieuwe klassiekers op het gebied van binnen- en buitenmeubilair. Alle meubels zijn handgemaakt in de eigen werkplaats. Twee sleutelstukken uit de indoorcollectie zijn de Executive Relax Chair, een eigentijdse vertaling van de klassieke oorfauteuil, en de Divine Dining Chair, een comfortabele eetkamerstoel die uitnodigt om extra lang te tafelen.

Duurzaamheid

Duurzaamheid en bewust omgaan met het milieu, zijn belangrijke aspecten voor Piet-Jan van den Kommer. Zo heeft hij voor het resthout een eigen verbrandingsoven, waarmee het hele terrein van energie wordt voorzien. Als het kan, past hij duurzame energie toe in zijn projecten, want bij een geslaagd interieur hoort ook een fijn binnenklimaat.

 

 

 

 

 

NOORDERVAART 127 • ALKMAAR • T 072 532 8515 • WWW.VANDENKOMMER.NL

 

 

REDACTIE: NATASJA ADMIRAAL

 

Naar het overzicht

Warm Winters Wonen

Het was een prachtige zomer, waarin we heerlijk veel buiten zijn geweest. In deze tijd richten we ons weer meer op binnen, op ons interieur.... Lees meer »

Uniek en persoonlijk

Al meer dan 85 jaar produceren de vakmensen van Leolux de mooiste design meubelen banken, relaxfauteuils, eetkamers én kleinmeubilair. Daarbij... Lees meer »

Dutch Design: Leefbare Interieurs

Esthetiek is belangrijk voor interieurontwerper Piet-Jan van den Kommer, maar nooit verliest hij de leefbaarheid uit het oog. Stijl en comfort... Lees meer »

Dream, dream, dream

’s Nachts de bloemetjes buiten zetten, maar dan ánders. De dekbedovertrekken van dit najaar tonen een fleurig floraal beeld, vol schilderachtige... Lees meer »

Zwart is het nieuwe wit

Bij de entree van Kooistra Keukens in Roden staat een spectaculaire rode keuken. Even verderop is een hoogglans wit exemplaar te zien. ‘Wit... Lees meer »

Met de deur in huis

Stalen kozijnen, deuren of roomdividers creëren een chique, luxe uitstraling. Een meerwaarde voor het interieur én zelfs voor de gehele... Lees meer »

Houdt van Hout

In een prachtige woonboerderij in het Friese Beetsterzwaag vindt u de showroom van Dutzfloors, gerund door een jong team. In 2010 besloten... Lees meer »

Teken aan de wand

Sommige kleden zijngewoonweg té mooi om over te lopen. Daarom zijn wandkleden sterk in opkomst. Textiele kunst voor aan de muur. Handgemaakt... Lees meer »

Betoverend behang!

Een nieuw behang, betekent vaak een metamorfose voor de woon- of slaapkamer, keuken of hal. Snel en simpel. Natuurlijke kleuren, dessins,... Lees meer »

In vuur en vlam

Hoewel de haard allang geen primaire warmtebron meer is in huis, gaat er qua sfeer niets boven het levendige vlammenspel en de behaaglijke... Lees meer »