Dutch Design: Leefbare Interieurs

Esthetiek is belangrijk voor interieurontwerper Piet-Jan van den Kommer, maar nooit verliest hij de leefbaarheid uit het oog. Stijl en comfort gaan hand in hand. ‘Een geslaagd interieur is tijdloos en wordt door gebruik alleen maar mooier, net als een leren jas.’

In een gerenoveerde stolpboerderij uit 1860 in Stompetoren bevindt zich de werkplek van Piet-Jan van den Kommer en zijn designteam. De interieurontwerper noemt het bewust geen showroom. ‘Het is niet mijn bedoeling om mensen te sturen richting een bepaalde stijl’, legt hij uit. ‘In plaats daarvan, ontwerp ik telkens weer iets compleet nieuws dat past bij de situatie, de bewoners en het huis.’

GEWAAGD

Showroom of niet, inspirerend is het interieur van de voormalige boerderij zonder meer. Een pronkstuk is de gigantische open haard, die is bekleed met leren tegels. Het vierkante plavuizenformaat is een knipoog naar de historie van de boerderij. ‘Leer is voor ons team een mooi materiaal om mee te werken, want het kent eindeloos veel mogelijkheden’, zegt Piet-Jan. ‘Het is gewaagd en geeft je interieur een warme uitstraling. Bovendien wordt leer door de jaren heen alleen maar mooier. Esthetiek vind ik heel belangrijk, maar ik houd daarnaast altijd de leefbaarheid in gedachten. Jezelf omringen met mooie producten geeft een goed gevoel, zolang je niet naar je interieur hoeft te leven.’

STOER EN VERFIJND

Om die reden werkt Piet-Jan graag met pure materialen zoals massief hout, beton en allerlei soorten natuursteen. Ook schuwt hij het grote gebaar niet. ‘Ik hou van grote elementen’, vertelt hij. ‘Dit betekent soms dat je keuzes moet durven maken. De ruimte wordt er mooier van: een grote eettafel is als een sieraad in je woonkamer.’ Typerend voor zijn stijl is dat hij stoere en verfijnde elementen in de juiste dosis combineert. Een mooi voorbeeld is de robuuste keuken in de voormalige boerderij, die is voorzien van een karakteristiek marmeren blad. Boven het werkblad hangt een rek van heel dun staal, dat het geheel op een subtiele manier in balans brengt. ‘Een interieur moet sfeervol en verrassend zijn, het mag niet te bedacht ogen.’

LIEFDE VOOR KUNST

Vaak past Piet-Jan een ton-sûr-ton kleurenpalet toe. ‘Wanden, plafond én keuken, alles in dezelfde kleurschakeringen. Dat geeft een bepaalde rust en straalt klasse uit’, laat de ontwerper weten. ‘Ik heb een grote liefde voor kunst. Daarbij geldt: hoe rustiger de ruimte oogt, hoe mooier de kunstwerken uitkomen.’ Creativiteit zit Piet-Jan in het bloed. Al van jongs af werkt hij graag met zijn handen. Met zijn designteam en eigen werkplaats biedt hij een totaaloplossing voor maatwerk interieurs en exterieurs voor woningen en bedrijven in binnen- en buitenland; van Duitsland en Spanje tot Curaçao. Wat hij het mooiste vindt aan dit vak? ‘Iets creëren dat er nog niet is óf iets mooier maken wat er al wel is. Dat maakt dit vak zo boeiend.’

Nieuwe klassiekers

Naast maatwerkprojecten heeft Piet-Jan  van den Kommer een eigen collectie met nieuwe klassiekers op het gebied van binnen- en buitenmeubilair. Alle meubels zijn handgemaakt in de eigen werkplaats. Twee sleutelstukken uit de indoorcollectie zijn de Executive Relax Chair, een eigentijdse vertaling van de klassieke oorfauteuil, en de Divine Dining Chair, een comfortabele eetkamerstoel die uitnodigt om extra lang te tafelen.

Duurzaamheid

Duurzaamheid en bewust omgaan met het milieu, zijn belangrijke aspecten voor Piet-Jan van den Kommer. Zo heeft hij voor het resthout een eigen verbrandingsoven, waarmee het hele terrein van energie wordt voorzien. Als het kan, past hij duurzame energie toe in zijn projecten, want bij een geslaagd interieur hoort ook een fijn binnenklimaat.

 

 

 

 

 

NOORDERVAART 127 • ALKMAAR • T 072 532 8515 • WWW.VANDENKOMMER.NL

 

 

REDACTIE: NATASJA ADMIRAAL

 

Geschreven op

Naar het overzicht

De kracht van licht

Familiebedrijf Versteeg Lichtstudio in Haarlem heeft al 43 jaar ervaring met het verlichten van woonhuizen, werkplekken en hotels/restaurants.... Lees meer »

Een elegante dame

Het jaar 2020 staat in ieders geheugen gegrift: het was het eerste coronajaar. Precies dan openen interieurspecialisten René en Sophia Wansleeben... Lees meer »

Interieur van a tot z

Interieurspecialist Prummel in Stadskanaal is het familiebedrijf van Jelle en Ria Prummel. Hier draait alles om aandacht en beleving, laten... Lees meer »

Buiten de lijntjes kleuren

Als hij tekent, zit hij in zijn eigen cocon. Dan verdwijnt de wereld om hem heen en is hij met zijn hoofd ín de tekening. Maar waar interieurdesigner... Lees meer »

Vakantiegevoel in huis

Je vindt er dingen die je nergens anders vindt en een sfeer waardoor je je even buiten Nederland waant. Dat had Jet van Basten Batenburg... Lees meer »

Meer dan een mooi ontwerp

Cecilia Kollross is in Brazilië geboren en opgegroeid. Daar heeft ze architectuur en stedenbouw gestudeerd. In Nederland heeft ze bij de... Lees meer »

Retrodeuren in Zoetermeer

Retrodeuren voor mensen die mooie deuren wensen. De specialist Retrodeuren.nl is dé specialist als het om stalen deuren gaat. Denk hierbij... Lees meer »

Een interieur dat rust brengt

Niets is zo persoonlijk als de inrichting van je huis. Hoe fijn is het dan om het interieurdesign over te laten aan twee specialisten die... Lees meer »

Zomertijd

Zomertijd! Dagen waarin het leven binnen en buiten ontspannen in elkaar overvloeit. Eindeloos genieten met duurzaam tuinmeubilair wat lang... Lees meer »

Lovely landscape

De natuur, een oneindige inspiratiebron! Van vertrouwde natuurverschijnselen in de vorm van golven en wolken, tot verstilde momentopnames... Lees meer »