De kunst van het kleed

‘Ik schat dat er in Iran nog zeker tien miljoen kleden opgestapeld liggen, wachtend op een koper. Unieke, handgeknoopte vloerkleden van soms wel een eeuw oud. Hoogste tijd om hier iets mee te doen.’ Een interview met zoon Thymo en vader Marcel Lebesque over de vintage kleden die ze persoonlijk in Iran kopen, refurbishen en met veel kennis en passie in hun woonwinkel in Eindhoven verkopen.  

Redactie: Monique van Empel 

Lebesque is een familiebedrijf dat al generaties bekend staat om haar bijzondere kleden, designmeubels en verlichting. Ze mogen zelfs het predicaat Hofleverancier voeren. Thymo Lebesque (31) is alweer de vierde generatie en brengt sinds drie jaar het grootste deel van zijn leven door in Iran. Hij treedt hiermee letterlijk in de voetsporen van zijn overgrootvader en zijn opa die in de jaren ’50 en ’60 een van de grootste handelaren waren in klassieke perzen. ‘Ik ben bijna letterlijk op die kleden grootgebracht. En - mark my words: vintage perzen komen helemaal terug. Niet als kitsch, maar als kunst!’ 

Vintage is trend 

Thymo Lebesque: ‘Vintage is trend. En Lebesque is, voor zover ik weet, de enige winkel die rechtstreeks kleden koopt in Iran. Dan moet je natuurlijk wel de kennis in huis hebben om te weten wat je ziet. Gelukkig pik ik makkelijk talen op en sprak ik na enkele maanden al Farsi. Dat helpt enorm. Inmiddels kan ik kleden lezen. Dat wil zeggen dat ik een kleed vrij goed kan dateren, de patronen kan duiden, zien van wat voor soort frame het komt, of het kleed bijvoorbeeld uit het zuiden of noordwesten van Iran komt, of het een stads- of nomadenkleed is.’ 

Specialisten 

De herkomst bepaalt de sfeer van het kleed, legt Thymo uit. ‘Nomaden houden schapen en werken dus met wol. Ze weven doorgaans op horizontale, inklapbare weefgetouwen en alles uit hun hoofd. Vandaar dat deze kleden vaak niet helemaal symmetrisch zijn. Bij stadse kleden wordt veelal katoen voor de ketting gebruikt en wordt ook geknoopt met het duurdere zijde. Daarbij is het weefproces van stadskleden opgedeeld in honderden stukjes. Voor alles is een specialist. De wolspecialist levert de ongeverfde wol, de kleurspecialist verft de wol, iemand spant het weefgetouw op en de wevers volgen tenslotte het ontwerp van de masterdesigners. Prachtig, maar waarom zou je een nieuw kleed laten maken terwijl er nog zoveel zijn?’ 

Refurbishen 

‘Precies’, vult Marcel Lebesque aan, ‘maar je moet dan wél weten wat je met zo’n kleed gaat doen. Veel van die oude kleden zijn verkleurd of hebben lig- of slijtplekken, soms zelfs gaten. Vintage is mooi, maar onze klanten willen geen kapotte kleden. Refurbishen betekent dat we de kleden in Iran door experts laten repareren. Ze worden gepatched, opnieuw ingeknoopt, vaak opnieuw geverfd of juist ontkleurd, zodat de kleuren minder heftig zijn. Door middel van scheren of branden kunnen we een hoog-laag structuur in de kleden brengen of bepaalde patronen accentueren. De randen worden opnieuw afgewerkt en uiteraard worden alle kleden gewassen. En dán heb je een kleed met een uniek verhaal.’ 

Kleden op proef 

Lebesque heeft altijd zo’n 150 Iraanse kleden in de winkel. Allemaal anders, handgeknoopt door vakmensen en persoonlijk ingekocht, zo dicht mogelijk bij de bron. Marcel: ’Hierdoor kunnen wij hele goede prijzen aanbieden. Zelfs de vintage kleden van de Ikea zijn duurder. Bovendien komen wij met de kleden bij onze klanten thuis om ze daar te kunnen beoordelen op kleur, lichtinval, maat en dergelijke. Onze klanten mogen de kleden enkele dagen op proef houden.’ 

Thymo besluit: ‘Ook voor onze B2B-afnemers is het belangrijk om met betere prijzen en persoonlijke service het verschil te kunnen maken. Voor B2B opdrachten werken we samen met zusterbedrijf Right Rugs. Daarbinnen leveren we eveneens white en private label tapijten. De focus ligt op goede marges en snelle levertijden; ook drop-shipment is mogelijk.’ 

Lebesque Eindhoven  

De showroom van Lebesque onderscheidt zich door verfijndheid en veelzijdigheid. Alles is tot in detail gestyled; met de juiste lampen, kussentjes én kleden natuurlijk. Het merendeel van de zitmeubelen, eettafels, stoelen en lifestyle producten zijn van het Belgische PassePartout. In de stalenkamer zien we gordijn- en meubelstoffen van onder meer Pierre Frey, Casal, Dedar, Designers Guild en Kobe, behang is er van onder meer Elitis en Arte. Lebesque doet ook projecten; van Eindhoven tot Parijs, van Monaco tot Beiroet. 

 

Pisanostraat 53 te Eindhoven 

Ma t/m za: 11-18 uur 

www.lebesque.com 

Geschreven op

Naar het overzicht

De kracht van licht

Familiebedrijf Versteeg Lichtstudio in Haarlem heeft al 43 jaar ervaring met het verlichten van woonhuizen, werkplekken en hotels/restaurants.... Lees meer »

Een elegante dame

Het jaar 2020 staat in ieders geheugen gegrift: het was het eerste coronajaar. Precies dan openen interieurspecialisten René en Sophia Wansleeben... Lees meer »

Interieur van a tot z

Interieurspecialist Prummel in Stadskanaal is het familiebedrijf van Jelle en Ria Prummel. Hier draait alles om aandacht en beleving, laten... Lees meer »

Buiten de lijntjes kleuren

Als hij tekent, zit hij in zijn eigen cocon. Dan verdwijnt de wereld om hem heen en is hij met zijn hoofd ín de tekening. Maar waar interieurdesigner... Lees meer »

Vakantiegevoel in huis

Je vindt er dingen die je nergens anders vindt en een sfeer waardoor je je even buiten Nederland waant. Dat had Jet van Basten Batenburg... Lees meer »

Meer dan een mooi ontwerp

Cecilia Kollross is in Brazilië geboren en opgegroeid. Daar heeft ze architectuur en stedenbouw gestudeerd. In Nederland heeft ze bij de... Lees meer »

Retrodeuren in Zoetermeer

Retrodeuren voor mensen die mooie deuren wensen. De specialist Retrodeuren.nl is dé specialist als het om stalen deuren gaat. Denk hierbij... Lees meer »

Een interieur dat rust brengt

Niets is zo persoonlijk als de inrichting van je huis. Hoe fijn is het dan om het interieurdesign over te laten aan twee specialisten die... Lees meer »

Zomertijd

Zomertijd! Dagen waarin het leven binnen en buiten ontspannen in elkaar overvloeit. Eindeloos genieten met duurzaam tuinmeubilair wat lang... Lees meer »

Lovely landscape

De natuur, een oneindige inspiratiebron! Van vertrouwde natuurverschijnselen in de vorm van golven en wolken, tot verstilde momentopnames... Lees meer »