’t Veluws Zandsculpturenfestijn is weer open en hanteert verruimde openingstijden

De opening was vanwege de coronacrisis tien weken later dan gepland, maar zaterdag 6 juni was het dan zover!
Voorzitter Gerdi Verbeet van Nationaal Comité 4 en 5 mei en Asje van Dijk, burgemeester van Barneveld, openden officieel de elfde editie van ‘t Veluws Zandsculpturenfestijn in Garderen. Inmiddels weten veel bezoekers het evenement, dat in het teken staat van ’75 jaar bevrijding’, weer te vinden waarbij er uiteraard rekening wordt gehouden met de RIVM-richtlijnen. Dat betekent vooraf online een ticket reserveren, 1½ meter afstand houden en je handen regelmatig desinfecteren. Maar dat gaat prima! Door de grootte van zowel het binnen- als buitenterrein beweeg je je vrij over de aangelegde wandelroute.

 

D-day, het begin van de bevrijding


Bij ’t Veluws Zandsculpturenfestijn ga je terug in de tijd van de Tweede Wereldoorlog waarbij alles is aangekleed in de stijl van toen. Van de muziek tot alle decoraties, je waant je echt in de oorlogsjaren. Er staan zelfs verschillende legervoertuigen waaronder een tank. Bij binnenkomst loop je een vliegtuig in die onder de wolken blijft en parachutisten dropt. Een paar tellen later begint je reis door het verleden pas echt, want bij het ‘uitstappen’ waan je je direct op de stranden van Normandië, waarbij je getuige bent van de geallieerde landingen tijdens D-day. Je staat oog in oog met indrukwekkende zandsculpturen, je hoort vliegtuigen, mitrailleurvuur en op muren worden bewegende beelden van boten, vliegtuigen en parachutisten geprojecteerd. D-day was het dramatische hoogtepunt van operatie Overlord, het begin van de bevrijding van West-Europa en tevens het begin van je wandelroute langs de ruim 150 zandsculpturen.

Feesten maar…

Volg je de looproute, dan kom je in een straat waar bewoners uitbundig de bevrijding vieren en waar geallieerden worden toegejuicht. Een prachtig schouwspel van een stoet, waar geen eind aan lijkt te komen. Vrachtwagens, jeeps en juichende mensen, je ziet het allemaal van zand. Soldaten delen sigaretten en chocola uit en langs de weg wordt er vrolijk met vlaggen gezwaaid. Iedereen is blij en opgetogen, want Nederland is bevrijd van de Duitse bezetting! Daarna loop je via een ruim pad naar buiten, waar foto’s uit de Tweede Wereldoorlog hangen die zijn verzameld door ‘Gelderland Herdenkt’. Stuk voor stuk hebben ze hun eigen verhaal. Na het zien van de foto’s is het tijd voor meer zandsculpturen, want buiten kom je nog eens 25 scenes tegen, van de Grebbelinie tot de Engelandvaarders en van het Koningshuis tot Radio Oranje. Maar dacht je dat je alles had gezien? Niets is minder waar, want ’t Veluws Zandsculpturenfestijn is groter dan ooit!

Slag om Arnhem

De wandeling (alles is eenrichtingsverkeer) leidt je opnieuw naar een enorme overdekte ruimte. Ook hier is weer heel veel te zien. En… zeker weten dat je in deze ruimte vele 'oohs' vanuit het publiek hoort, want hier vind je bouwwerken van formaat. Zo is er een spectaculair zandbeeld van ‘de slag om Arnhem’. Deze luchtlanding en veldslag vond plaats in en rond Arnhem als onderdeel van Operatie Market Garden. Het was één van de grootste geallieerde operaties uit de Tweede Wereldoorlog met als doel de bruggen over Maas, Waal en Rijn in Nederland in handen te krijgen. Daarom hebben de kunstenaars deze gebeurtenis ook groots in zand uitgebeeld. 

Pearl Harbor

Een ander hoogstandje is de ‘aanval op Pearl Harbor’. Het bouwwerk is maar liefst 11 meter lang en bijna 5 meter hoog! Vanuit de lucht kijk je op de haven van het eiland, terwijl Japanse gevechtsvliegtuigen een ware slachting aanrichten. Het slagschip de USS Arizona, waarvan 1177 opvarenden om het leven kwamen, maakt de meeste indruk. Aan elk detail is gedacht. Vrijwel hetzelfde geldt voor de befaamde Zero’s die hun aanval inzetten, met aan de rechterzijde een close-up van een cockpit met gevechtspiloot.

Zoveel te zien
Naast belangrijke veldslagen uit de Tweede Wereldoorlog worden ook onze verzetshelden, het leven van Anne Frank, de concentratiekampen (inclusief een indrukwekkend hekwerk), Hotel de Wereld, de spotprenten, de onderscheidingen, het herdenken en de wederopbouw allemaal uitgebeeld in zand. Tevens ga je interessante weetjes terugzien. Want… er zijn vast nog dingen die je verrassend genoeg niet wist over de Tweede Wereldoorlog. Verder kom je tijdens je wandeling ook verschillende items tegen uit de Tweede Wereldoorlog, die net als in een echt museum achter glas liggen. Zin in een kop koffie, een lekker broodje of een frietje? Geen probleem. Op één van de (buiten)terrassen zit je ruim en kom je even heerlijk tot rust.

Geschreven op

Naar het overzicht

Wheels Mariënwaerdt | Concours d’Elegance

13, 14 en 15 september 2024 Where history meets the future Na 3 succesvolle edities op Paleis Soestdijk zal Wheels met het Concours d’Elegance... Lees meer »

Open luchtconcert op wielen | Lourens Cabrio Special

De lente zweemt door de lucht. De natuur viert feest en motor- en cabriorijders rollen hun pretpakket uit schuur en garage. Hoog tijd om... Lees meer »

Dichtbij jezelf blijven | Emma van Muiswinkel

Op de middelbare school ontdekte ze haar liefde voor theater. En haar talent, dat ze niet van een vreemde heeft. Emma van Muiswinkel (30)... Lees meer »

Waan je een echte F1-coureur | Racesquare

Op zoek naar het ideale bedrijfsuitje? Dan is Racesquare de plek voor jou en je collega’s. Waan je een echte Formule 1 coureur bij het grootste... Lees meer »

Ode aan moederliefde | Marlijn Weerdenburg

Marlijn Weerdenburg is actrice, presentatrice, songwriter en zangeres. Ze was Diana in de musical Diana & Zonen, in de Nederlandse televisieserie... Lees meer »

Grandioos openingsevent Kimman Hillegom!

Al direct bij binnenkomst was de magische sfeer van 'aangename luxe' te voelen. Zangeres Rosalie vulde de werkelijk prachtige showroom met... Lees meer »

It giet oan met Landgoed Lauswolt

Waarschijnlijk heeft u er inmiddels wel van gehoord; musical De Tocht in Leeuwarden. Het verhaal over een Elfstedentocht, door veel mensen... Lees meer »

Indrukwekkende opening!

Jaguar Land Rover-dealer Hedin Automotive Alkmaar is zondag 26 maart officieel feestelijk geopend! De spiksplinternieuwe showroom was deze... Lees meer »

Nautisch feest in Harlingen

Een vierdaags evenement waar ‘s werelds grootste historische zeilschepen in de haven van het pittoreske Harlingen liggen en waar je kunt... Lees meer »

Maak een vaartocht op het Wad tijdens de Tall Ships Races Harlingen

De kaartverkoop voor de vaartochten tijdens de Tall Ships Races Harlingen is gestart. Publiek kan een vaartocht op het Wad maken met een... Lees meer »