Schatkamer van Friesland

De Alma-Tadema kring is een nieuwe vriendenclub van het Fries Museum in Leeuwarden. Een exclusieve groep kunstliefhebbers die Fries erfgoed een warm hart toedraagt en graag wil bijdragen aan nieuwe aankopen om de museumcollectie te verrijken.

Het werk van Lourens Alma-Tadema (1836-1912) is wereldberoemd. Als geen ander wist hij scènes uit de klassieke oudheid tot leven te brengen. In 1899 werd Alma-Tadema in Engeland geridderd en mocht hij zich vanaf dat moment Sir Lawrence noemen. Dankzij schenkingen van de schilder zelf en zijn dochters, beschikt het Fries Museum over de grootste Alma-Tadema collectie van Nederland, met naast schilderijen ook persoonlijke voorwerpen zoals zijn schildersezel. Samen geven ze een uniek beeld van de grootste schilder die Friesland ooit heeft voortgebracht. 

Lawrence Alma-Tadema, ‘Ingang van het theater’ (Ingang tot een Romeins theater), 1866, olieverf op doek. Collectie Fries Museum (Foto: Martin Rijpstra).

Lawrence Alma-Tadema: ‘Amo Te Ama Me’ (1881), olieverf op paneel. Collectie Fries Museum.

Liefde voor Fries erfgoed
Het was dan ook een logische keuze om de nieuwe vriendenkring van het Fries Museum naar Alma-Tadema te vernoemen. ‘Binnen twee weken na de lancering mochten we al meteen vijf leden verwelkomen,’ vertelt Liesbeth van Keimpema, relatiemanager bij het Fries Museum. ‘Dit zijn mensen, veelal Friezen of woonachtig in Friesland, die zich nauw betrokken voelen bij het museum, geïnteresseerd zijn in kunst en cultuur en Fries erfgoed belangrijk vinden.’ 

Exclusieve voordelen
Als instituut is het museum een bewaarder van dit Friese erfgoed én van economisch belang, een toeristische trekpleister. Voor een minimale bijdrage van duizend euro per jaar profiteren leden van de Alma-Tadema kring van exclusieve voordelen. Zo worden zij uitgenodigd voor speciale evenementen, denk aan een diner of preview van een tentoonstelling. En natuurlijk mogen zij altijd gratis het museum bezoeken. Leden worden nauw bij het museum betrokken en krijgen persoonlijke aandacht.

Lawrence Alma-Tadema, ‘Ingang van het theater’ (Ingang tot een Romeins theater), 1866, olieverf op doek. Collectie Fries Museum

Vliegende start
Al is het de leden daar niet om te doen, stelt Van Keimpema vast. ‘Van de mensen die lid zijn geworden, weet ik dat ze dit doen vanuit hart voor het museum en de collectie. Eén lid heeft zelfs een bijdrage van vijfduizend euro gedaan om het museum in coronatijden een hart onder de riem te steken, en de Alma-Tadema kring een vliegende start te geven. Hartverwarmend! Al deze bijdragen stellen ons in staat om onze collectie, de schatkamer van Friesland, te verrijken.’ 

www.friesmuseum.nl/almatademakring

 

 

Redactie: Natasja Admiraal | Fotografie: Martin Rijpstra

Geschreven op

Naar het overzicht

Reizen met een goed doel | Avila Foundation

Ontdekkingsreizen met een vakantiegevoel, dat is waar Avila Reizen voor staat. De maatwerkspecialist is 12,5 jaar geleden opgericht door... Lees meer »

Meesterlijk zwart

Zwart. Het was de favoriete kleur van de Spaanse couturier Cristóbal Balenciaga. Een kleur waarin zijn sculpturale en complexe vormentaal... Lees meer »

Qiangli Liang | Solotentoonstelling

Qiangli Liang | Solotentoonstelling 10 september t/m 15 oktober 2022 "Tijdens het schilderen is het alsof ik beweeg over de smalle draad... Lees meer »

Ode aan het Noord-Hollandse landschap

Het Nederlandse landschap verbindt al eeuwen de mens, het water en de natuur. In Noord-Holland brengt men een ‘Ode aan het landschap’ en... Lees meer »

Intense pianoverhalen

De Bulgaars-Nederlandse meesterpianiste Marietta Petkova wist zich de afgelopen tien jaar gesteund door haar levensgezel, geluidstechnicus... Lees meer »

Van pruik tot haarwerk

Begin jaren ’70 was het hot: bijna iedere vrouw had wel een pruik op haar kaptafel staan, voor een alternatief kapsel op een avondje uit.... Lees meer »

Schatkamer van Friesland

De Alma-Tadema kring is een nieuwe vriendenclub van het Fries Museum in Leeuwarden. Een exclusieve groep kunstliefhebbers die Fries erfgoed... Lees meer »

Unzipped wordt verlengd

Het Groninger Museum verlengt The Rolling Stones – Unzipped tot en met 18 april 2021. De verlenging is een uiterste poging van het museum... Lees meer »

4 koppig fenomeen

De reizende tentoonstelling The Rolling Stones – Unzipped is dit najaar in vernieuwde vorm te zien in het Groninger Museum. Muriel Ramuz,... Lees meer »

Unzipped: The Rolling Stones

Fans kijken er al maanden naar uit: de tentoonstelling The Rolling Stones – Unzipped die van 14 november 2020 tot en met 28 februari 2021... Lees meer »