De vijf vieren

Soms kijkt ze om zich heen en vindt ze het nog steeds onwerkelijk dat het allemaal van haar is. Vijf jaar geleden nam ze samen met haar man Rob HB MODE over, een exclusieve damesmodewinkel in Ommen - het levenswerk van Henk Pater. En daar heeft Marieke van der Vegt (50) nog geen seconde spijt van gehad.  

Redactie: Elke Agten 

Naast haar vijfjarig jubileum mocht ze dit jaar ook nog eens zelf vijftig kaarsjes uitblazen. Een mijlpaal, al heeft ze er zelf weinig gevoel bij. Marieke zegt het met een lach. ‘Het is maar een getal. Ik sta niet ineens heel anders in het leven. Heb ook nooit gedacht: ik wil ooit een eigen bedrijf. Ik ben meer van go with the flow en kijken wat er op mijn pad komt.’ Wat wel vaststond, is dat ze naast de opvoeding van haar twee zonen graag wilde werken. Dat deed ze eerst bij First Lady in Ommen. Later klopte ze bij HB MODE aan. ‘Ik wilde ’s avonds ook iets te vertellen hebben.’ 

 

Twijfel 

‘Ik weet nog’, herinnert Marieke, ‘dat ik voor het eerst hier binnenstapte en best zenuwachtig was. Veel te hoog segment, niets voor mij. Maar het klikte zo goed met Henk, dat ik hier direct kon beginnen.’ Tien jaar later werd haar dé vraag gesteld: of ze de zaak wilde overnemen? Marieke: ‘In het begin zag ik alleen maar beren op de weg. Totdat mijn man de simpele vraag stelde: Maar wil je het? Ja, zei ik. Nou, dan doen we het.’ Waar zij het gezicht van de winkel is, is hij vooral actief op de achtergrond. ‘Eigenlijk doet Rob alles op het gebied van online.’ 

 

Jurkje en spijkerbroek 

Marieke kijkt mensen graag in de ogen, geeft ze alle tijd om te passen en wil vooral dat klanten zich op hun gemak voelen. ‘Onze klanten komen uit heel Nederland. Ben je hier dan is het eerst even een kopje koffie met wat lekkers erbij en alles op je gemak bekijken. Ik hou niet van dat gehaaste.’ HB MODE biedt exclusieve dameskleding die draagbaar en toegankelijk is. De kracht van de winkel zit ‘m vooral in de mix van merken. Van Peserico en Natan tot Anneclaire en Annette Gӧrtz en sportief als Marc Cain wisselt zich af met chique á la Le Tricot Perugia. ‘Vrouwen kunnen hier shoppen voor een mooi jurkje, maar ook voor een fijne spijkerbroek.’  

 

Auto vol setjes kleding 

Terugkijkend op vijf jaar ondernemerschap heeft ze vooral de laatste twee jaar behoorlijk wat voor haar kiezen gekregen door corona. Desondanks vond Marieke het ook een creatieve tijd waarin ze veel heeft geleerd. ‘We bezochten onze klanten gewoon aan huis. Dan reed ik naar Rotterdam met een auto vol setjes kleding en mijn collega naar Groningen, haha. Een hele leuke ervaring. In coronatijd is trouwens ook onze webshop geboren, we konden niet meer zonder.’  

 

Eerlijke mening 

Na twintig jaar in de mode ziet ze in een oogopslag of een kledingstuk iemand wel of niet staat. ‘En daar zijn we hier heel eerlijk in. Ik vind het fantastisch om vrouwen mooi aan te kleden en zou ze nooit met iets naar huis sturen dat niet flatteert.’ Of ze de ambitie heeft om een tweede locatie van HB MODE te openen? Marieke schudt haar hoofd. ‘Niet direct, laten we dit jaar eerst maar even pas op de plaats maken, maar ideeën zijn er altijd.’ 

http://www.hbmode.nl/ 

Geschreven op

Naar het overzicht

Lingerie om te vieren | Riets Lingerie

Het is feest in de winkel van Riets Lingerie in Groningen. Het is 15 jaar geleden dat Rieteke Talens voor het eerst haar deuren opende en... Lees meer »

Een feest om te dragen | Mull Casticum

Zodra de temperaturen stijgen en de zon weer meer schijnt, neemt vaak ook het aantal feestjes toe. Van bruiloft tot bbq-feestje en van zakelijk... Lees meer »

Van Amsterdam tot Taiwan | Kelly & Mara

De één is parttime stewardess, de ander dj en beiden zijn influencers. De paden van Kelly Camfferman en Mara Wells kruisten elkaar toevallig.... Lees meer »

De Spring & Summer editie is UIT!

Weer heerlijk bladeren én lezen in het nieuwste Lourens Magazine, de spring & summer editie. Interessante interviews met o.a. Marlijn Weerdenburg,... Lees meer »

Sterk in de mix

Zoek je een fijn adres om kleding te shoppen? Bij VanGunst Damesmode in één van de gezelligste straatjes van Leeuwarden vind je wat je zoekt.... Lees meer »

Edgy twist

De herencollecties voor herfst/winter 2023 tonen een ultieme mix van formeel en casual. Hul jezelf dit seizoen in warme stoffen als flanel,... Lees meer »

Comfy chic

Eenvoud en originaliteit gaan dit modeseizoen hand in hand. De looks voor herfst/winter 2023 kenmerken zich door een levendig spectrum van... Lees meer »

Van top tot teen

Van een verrassende dames- en herencollectie met een mix van internationaal bekende namen en nieuwe gedurfde kleine merken, tot moderne... Lees meer »

Come rain, come shine

De geur van regen en de kleuren van de herfst. Beleef het najaar in optima forma met deze stijlvolle must-haves. Perfect voor mannen die... Lees meer »

Purple rain

Ooit was paars een exclusieve kleur, voorbehouden aan het koningshuis en de kerk. Fast forward naar dit najaar, waarin paars zich ontpopt... Lees meer »