De vijf vieren

Soms kijkt ze om zich heen en vindt ze het nog steeds onwerkelijk dat het allemaal van haar is. Vijf jaar geleden nam ze samen met haar man Rob HB MODE over, een exclusieve damesmodewinkel in Ommen - het levenswerk van Henk Pater. En daar heeft Marieke van der Vegt (50) nog geen seconde spijt van gehad.  

Redactie: Elke Agten 

Naast haar vijfjarig jubileum mocht ze dit jaar ook nog eens zelf vijftig kaarsjes uitblazen. Een mijlpaal, al heeft ze er zelf weinig gevoel bij. Marieke zegt het met een lach. ‘Het is maar een getal. Ik sta niet ineens heel anders in het leven. Heb ook nooit gedacht: ik wil ooit een eigen bedrijf. Ik ben meer van go with the flow en kijken wat er op mijn pad komt.’ Wat wel vaststond, is dat ze naast de opvoeding van haar twee zonen graag wilde werken. Dat deed ze eerst bij First Lady in Ommen. Later klopte ze bij HB MODE aan. ‘Ik wilde ’s avonds ook iets te vertellen hebben.’ 

 

Twijfel 

‘Ik weet nog’, herinnert Marieke, ‘dat ik voor het eerst hier binnenstapte en best zenuwachtig was. Veel te hoog segment, niets voor mij. Maar het klikte zo goed met Henk, dat ik hier direct kon beginnen.’ Tien jaar later werd haar dé vraag gesteld: of ze de zaak wilde overnemen? Marieke: ‘In het begin zag ik alleen maar beren op de weg. Totdat mijn man de simpele vraag stelde: Maar wil je het? Ja, zei ik. Nou, dan doen we het.’ Waar zij het gezicht van de winkel is, is hij vooral actief op de achtergrond. ‘Eigenlijk doet Rob alles op het gebied van online.’ 

 

Jurkje en spijkerbroek 

Marieke kijkt mensen graag in de ogen, geeft ze alle tijd om te passen en wil vooral dat klanten zich op hun gemak voelen. ‘Onze klanten komen uit heel Nederland. Ben je hier dan is het eerst even een kopje koffie met wat lekkers erbij en alles op je gemak bekijken. Ik hou niet van dat gehaaste.’ HB MODE biedt exclusieve dameskleding die draagbaar en toegankelijk is. De kracht van de winkel zit ‘m vooral in de mix van merken. Van Peserico en Natan tot Anneclaire en Annette Gӧrtz en sportief als Marc Cain wisselt zich af met chique á la Le Tricot Perugia. ‘Vrouwen kunnen hier shoppen voor een mooi jurkje, maar ook voor een fijne spijkerbroek.’  

 

Auto vol setjes kleding 

Terugkijkend op vijf jaar ondernemerschap heeft ze vooral de laatste twee jaar behoorlijk wat voor haar kiezen gekregen door corona. Desondanks vond Marieke het ook een creatieve tijd waarin ze veel heeft geleerd. ‘We bezochten onze klanten gewoon aan huis. Dan reed ik naar Rotterdam met een auto vol setjes kleding en mijn collega naar Groningen, haha. Een hele leuke ervaring. In coronatijd is trouwens ook onze webshop geboren, we konden niet meer zonder.’  

 

Eerlijke mening 

Na twintig jaar in de mode ziet ze in een oogopslag of een kledingstuk iemand wel of niet staat. ‘En daar zijn we hier heel eerlijk in. Ik vind het fantastisch om vrouwen mooi aan te kleden en zou ze nooit met iets naar huis sturen dat niet flatteert.’ Of ze de ambitie heeft om een tweede locatie van HB MODE te openen? Marieke schudt haar hoofd. ‘Niet direct, laten we dit jaar eerst maar even pas op de plaats maken, maar ideeën zijn er altijd.’ 

http://www.hbmode.nl/ 

Geschreven op

Naar het overzicht

Mix it up

Stijlvol en comfortabel gaan hand in hand in herfst-wintercollecties voor mannen. Een grote trend is het combineren van verschillende stijlen... Lees meer »

Viva volume

De modetrends voor winter 2022 staan in het teken van oversized volumes. Van wijde broeken tot grote jassen: het slimfit tijdperk is definitief... Lees meer »

Dé trends van het seizoen

Androesja is een herenkledingzaak in hartje binnenstad van Groningen. Eigenaar Androesja Vermaning verheugt zich op het najaar/winterseizoen... Lees meer »

Elegance is an attitude

Grenzeloos, dat is Ameya in Assen. Eigenaresse Jacqueline Barree presenteert een eigen stijl en mix van bekende en onbekende, duurzame merken... Lees meer »

Ode aan De Stijl

Geïnspireerd door Nederland, en in het bijzonder door kunstbeweging De Stijl, bundelden schoenenontwerper Amber Ambrose Aurèle en modeontwerper... Lees meer »

DRESSING UP: HET MAG WEER

De lockdown is voorbij. Mag die joggingbroek dan - eindelijk - uit? Absoluut, zegt Marco van Hall van Mull Castricum. ‘We gaan van ‘dressing... Lees meer »

Mode pagina's vrouwen

Tijd om de wereld opnieuw te ontdekken! De voorjaarscollecties zien er een stuk luchtiger, nostalgischer en feestelijker uit dan de afgelopen... Lees meer »

De vijf vieren

Soms kijkt ze om zich heen en vindt ze het nog steeds onwerkelijk dat het allemaal van haar is. Vijf jaar geleden nam ze samen met haar... Lees meer »

Mannen mode

We gaan weer terug naar het normale leven en dat is aan alles voelbaar. Dit voorjaar hebben we meer dan ooit behoefte aan een veelzijdige... Lees meer »

Great Britain

Voor liefhebbers van hoogwaardige Britse automerken is Klaas & Terlouw in Enter een befaamd adres. Hun gesoigneerde vestiging aan de snelweg... Lees meer »