Courchevel

Luxe en comfort in de Franse Alpen

Witte loper voor de jetset

In Courchevel landen 5400 helikopters en vliegtuigen per jaar. Ze brengen er de jetset van landen uit de hele wereld. De prinsen, bekendheden en succesvolle ondernemers logeren er in vijfsterren hotels die maar vier maanden per jaar open zijn. Wie wat minder fortuinlijk is, verblijft niet op 1850 meter hoogte in Courchevel, maar lager. Of wijkt uit naar Megève, het ski-oord waar de bankiersfamilie Rothschild intieme chalets verhuurt.

Na een tocht met de sneeuwscooter is het heerlijk opwarmen in het houten chalet van Courchevel Aventure op de piste van de hoogst gelegen kern van dit dorp. Daar treffen we een prinselijk gezelschap uit Dubai. Zij hebben een privé avondtocht met de sneeuwscooter geboekt over de witte hellingen die er op dat tijdstip verlaten bij liggen. De drie mannen en vrouw zijn gehuld in donkere skikleding. Terwijl één van hen een te kleine helm past, vertelt hij dat ze hier komen voor de ski-in ski-out.

Kersen uit Chili
Vanuit praktisch elk hotel kun je rechtstreeks met de lange latten de piste op. Dat medewerkers van veel hotels voor deze vermogende reizigers de ski’s ’s ochtends alvast buiten in de sneeuw klaar leggen, zal beslist een andere belangrijke reden zijn. Evenals het service-niveau. Kersen uit Chili laten invliegen? Favoriet parfum op de kamer klaar leggen? Geen probleem. In de hotels die zich helemaal op deze groep richten, zijn er zelfs privé suites die alleen bereikbaar zijn met een eigen liftsleutel.

In Courchevel zijn drie vijfsterren Palace hotels te vinden. Ze behoren duidelijk tot de allerhoogste klasse. In totaal telt heel Frankrijk slechts zestien van dit zeldzame niveau. Enkele andere cijfers die de luxe status aangeven zijn de zeventig restaurants waarvan er vijf twee Michelin-sterren hebben en twee één ster. Vis wordt om de dag vers ingevlogen. Wandelend door het centrum van dit luxe ski-oord in de Franse Alpen is misschien nog wel het best zichtbaar wat de doelgroep is. De gasten shoppen in de winkels van Valentino, Hermes, Dolce & Gabbana, Dior of Gucci of bevolken in bontoutfits de terrassen. Onder hen veel skiërs uit het Midden Oosten.

Eigen butler
In de speciale transferdienst, die elk gerespecteerd hotel hier heeft, ontmoet ik ook een Braziliaan die Courchevel verkiest boven andere wintersportoorden. Hij heeft geld gemaakt met het produceren van telenovela’s. Net als andere bezoekers van het hoog gelegen Courchevel Village betaalt hij minstens duizend euro per nacht voor zijn kamer. Het geeft de hier aanwezige hotels de mogelijkheid slechts vier maanden per jaar open te zijn. Een riant penthouse van 550 m2 kost tienduizenden euro’s per nacht.Voor dat bedrag krijg je er een eigen butler, een gepersonaliseerde Hermès tas en ski-jacks bij. Er zijn genoeg wintersporters die zich dat kunnen veroorloven. Sommige gasten boeken zelfs voor twee weken.

Door zich wereldwijd op de top te richten, hebben ze in Courchevel elke winter twaalf hoogseizoenweken. Franck Brionne, directeur van het ‘gewone’ vijfsterren hotel Le Lana, vertelt dat hij tijdens de zestien weken dat hij open is praktisch volledig bezet is. ‘Er komen hier mensen uit Frankrijk, Moskou, Quatar, Koeweit en Saoedi-Arabië. Het zijn vooral families die genieten van hun kerstvakantie. Omdat die vakantietijd per land verschilt, profiteren wij maximaal.’

Sprookjesachtig
Een andere topper in dezelfde regio is het op zichzelf staande skigebied van Megève. Ooit op de kaart gezet door de bekende bankiersfamilie Rothschild die hier een altiport en de eerst skilift liet aanleggen. Een plaats die op geen enkele manier met Courchevel te vergelijken is. Trekt Courchevel de aandacht als een glinsterende parel, Megève is meer sprookjesachtig. In de smalle straatjes van de historische binnenstad rijden paardenkoetsen rond.

We lunchen in bistro Flocons village van sterkok Emmanuel Renaut. Het ligt in een zijstraat en rond de tafeltjes op de houten vloeren genieten dorpelingen van gerechten die zijn aangepast aan het seizoen en de streek. Op de kaart staan risotto, kaas uit de bergen of wintergroenten. Bij vertrek kunnen we het boek van het brein achter de gerechten kopen. De man bij wie de deelnemers aan het Nederlandse Masterchef een masterclass mogen volgen. Het verhaal van de chefkok is één van de vele die achter de gevels van deze intieme wintersportstad te vinden is.  Zo treffen we er ook de kleinzoon van de ontwerper van de eerste skibroek. Zijn opa startte in 1913 als kleermaker midden in Megève en sinds die tijd heeft zijn AAllard zich ontwikkelt tot een zeer exclusief herenmerk dat alleen in deze enclave verkrijgbaar is.

Polo Masters
Antoine Allard poseert trots achter de toonbank in de door hem gerenoveerde luxe zaak. Zijn verhaal typeert net als dat van de bedenkster van de speciale hazelnotenmacaron met frambozenvulling, le Mégevan, de historie van de stad. De plek waar ze met hun tradities elke dag opnieuw geschiedenis schrijven. We treffen de bekende dorpelingen diezelfde avond weer bij het BMW Polo Masters toernooi dat voor de twintigste keer werd gehouden. De galopperende paarden, de opstuivende sneeuw bij elke slag tegen de bal, de schreeuwende mannen. Een tafereel dat past bij een chique skibestemming, groot geworden door Edmond de Rothschild. De man die hier ooit samen met zijn vrouw Nadine neerstreek, omdat hij verliefd werd op het dorp. Die liefde droeg hij eerst over op zijn zoon en later op zijn kleinzoon Benjamin. Zijn kleinzoon komt hier nog steeds met zijn vrouw en vier kinderen en is eigenaar van het door zijn grootouders opgerichte Domaine du Mont d’Arbois.

Een echte lifestylebestemming door het chique restaurant, zwembad en de intieme chalets die ze hebben ingericht met hun eigen kostbaarheden. De vrouw die ons er rondleidt wil echter weinig kwijt over de Rothschilds. ‘Ze hechten erg aan hun privacy.’ Evenals vele anderen die hier komen skiën, want in Megève is de luxe vooral ingetogen. 

 

Verder lezen?

Altijd en overal toegang tot onze beste artiken.

Start vandaag

Word Lourens Member

Bent u al Member?

Wachtwoord vergeten?