Liefdevol thuis

Verzorgd Wonen in Exloo lijkt in niets op een traditioneel verpleeghuis. Deze particuliere woonzorgvoorziening, voor ouderen in een voormalige boerderij, heeft een kleinschalig, ruimtelijk én huiselijk karakter. Persoonsgerichte zorg is een vanzelfsprekendheid.

Verpleegkundige Rita van Breden, medeoprichter van Verzorgd Wonen in Exloo, startte op jonge leeftijd in de ouderenzorg. Het was altijd haar droom om ooit voor zichzelf te beginnen in kleinschalige vorm, om dichter bij de mensen te zijn en meer maatwerk te kunnen bieden. Op het schoolplein raakte ze in gesprek over haar ambities met dorpsgenoot Erica Georgius, bedrijfskundige. Het plan kwam in een stroomversnelling toen het perfecte pand te koop kwam.

THUISGEVOEL

De boerderij in Exloo, die voorheen een agrarische bestemming had, werd ingrijpend verbouwd en een flink stuk naar achteren uitgebreid. Binnen is geen appartement hetzelfde. Er zijn meerdere huiskamers, met in het midden een open keuken, veel zitmogelijkheden binnen en buiten en een activiteitenruimte. ‘De ruime appartementen, grote tuin en mooie omgeving dragen bij aan het thuisgevoel’, vertellen Georgius en Van Breden. ‘Mensen die eerder landelijk of vrijstaand gewoond hebben, spreekt dat erg aan. Het maakt de overgang minder groot.’

AANDACHT

Hoewel het mooie gebouw zonder meer bijdraagt aan het welbevinden van de bewoners, staat de kwaliteit van de zorg voorop. Dankzij het kleinschalige karakter is er veel ruimte voor persoonlijke aandacht en liefdevolle verzorging. ‘Ieder mens is anders, dat respecteren wij. Ouderen behouden bij ons zoveel mogelijk hun leven en levensstijl die ze altijd hebben gehad. We hebben nu zestien bewoners, in leeftijd variërend van eind zeventig tot achterin de negentig, die door fysieke klachten of dementie niet meer zelfstandig kunnen wonen.’

POËZIEOCHTEND

Het team van Verzorgd Wonen in Exloo bestaat uit professionele zorgmedewerkers, gastvrouwen en activiteitenbegeleiders. ‘Onze maandelijkse bezinningsochtend met muziek valt altijd erg in de smaak. Ook organiseren we af en toe poëzieochtenden of we nodigen een bandje uit om bij ons te komen repeteren. Om de week geeft een fysiotherapeut fysiogym.’ Exloo is een levendig historisch dorp op de Hondsrug. Even koffie drinken, naar de bloemenwinkel of bakker met familie is voor de bewoners een heerlijk uitje op loopafstand.

 

ZUIDERHOOFDSTRAAT 20 • EXLOO • T 0591 72 93 50 • WWW.VERZORGDWONENINEXLOO.NL

 

 

REDACTIE:NATASJA ADMIRAAL | FOTOGRAFIE: BIANCA VERHOEF

Geschreven op

Naar het overzicht

Ervaar wat wonen is!

Meubelzaak Prummel in Stadskanaal is het familiebedrijf van Jelle en Ria Prummel. Hier draait alles om aandacht en service. Thuis is dé... Lees meer »

Badkamertrends 2021 by Ton Scholten

Trend 1: Stijlvol Scandinavisch. Sober, maar allesbehalve saai! De Scandinavische stijl kenmerkt zich door een tijdloze, minimalistische... Lees meer »

Liefdevol thuis

Verzorgd Wonen in Exloo lijkt in niets op een traditioneel verpleeghuis. Deze particuliere woonzorgvoorziening, voor ouderen in een voormalige... Lees meer »

Altijd lente huizen

Bouwen met hout is helemaal in. Zeker in deze tijd waarin aandacht voor het milieu, duurzaamheid en gezondheid sleutelbegrippen zijn geworden.... Lees meer »

Droom je van een eigen vakantiehuis?

Second Home Beurs De eerste stap naar een tweede huis ! Laat je inspireren door meer dan 150.000 vakantiewoningen in ruim 30 landen onder... Lees meer »

Wonen in een vrachtschip

Sloop oude vrachtschepen niet, maar til ze op het land en transformeer ze tot exclusieve en duurzame woon- of werkruimten in een groen landschapspark.... Lees meer »

Jan des Bouvrie tekent mee aan exclusieve houseboat

Een jaar geleden introduceerde Gielissen Shipyard een volledig nieuw ontwikkelde exclusieve houseboat: de MarinHome. De houseboat, die een... Lees meer »