4 koppig fenomeen

De reizende tentoonstelling The Rolling Stones – Unzipped is dit najaar in vernieuwde vorm te zien in het Groninger Museum. Muriel Ramuz, conservator in opleiding bij het Groninger Museum, vertelt over de totstandkoming van de tentoonstelling, de binding van de Stones met de stad Groningen én de betrokkenheid van de vierkoppige band.

In 1964 trad er een nieuw Brits bandje op in het Scheveningse Kurhaus. Het eerste optreden van The Rolling Stones op het Europese vasteland ontaardde binnen no-time in een complete chaos. In het Groninger Museum zijn unieke zwart-witbeelden te zien van uitzinnige fans, de eerste stagedivers en crowdsurfers, trappende beveiligingsbeambten en politieagenten op het podium. ‘Inhoudelijk hebben we enkele nieuwe elementen toegevoegd aan deze internationale tentoonstelling, die er een Nederlands tintje aan geven’, vertelt Muriel Ramuz. ‘Ongetwijfeld zullen er museumbezoekers zijn die dit roemruchte concert hebben bijgewoond. Het optreden was typerend voor het rebelse karakter van de Stones, dat hen onderscheidde van bijvoorbeeld The Beatles.’

ZELDZAME FRAGMENTEN


In het Groninger Museum zijn nog veel meer zeldzame audio- en videofragmenten te zien en beluisteren. De deels interactieve tentoonstelling toont daarnaast ruim vierhonderd objecten uit de verzameling van de Britse popgroep. Van instrumenten en kostuums tot persoonlijke dagboeken en podiumontwerpen. Ook is er een ruimte gewijd aan Ronnie Wood, één van de vier bandleden die naast muzikant ook kunstenaar is, en over wie recent een documentaire is uitgekomen.

Ramuz: ‘Dat Ronnie Wood een grote voorliefde heeft voor kunst, is bij het grote publiek misschien niet bekend. Erg verrassend zijn ook de artistieke setlists die hij maakte. Dit zijn de lijsten met liedjes die de band tijdens repetities en liveshows hebben gespeeld. Ronnie Wood maakt van deze setlists ware kunstwerkjes, met notities en tekeningen erbij.’

 

LEGENDARISCH OPTREDEN

In 1999 gaven The Rolling Stones een legendarisch optreden op de Drafbaan in het Groningse Stadspark. Fans hebben het daar vandaag  de dag nog steeds over, weet Ramuz. Eén van die fans was haar eigen moeder. ‘Als aandenken heeft zij nog altijd de verrekijker die ze gebruikte om goed zicht te hebben op het podium.’ De binding van de band met de stad Groningen geeft de tentoonstelling op deze plek extra relevantie. ‘Het voelt daardoor alsof wij de Stones voor het eerst weer naar Groningen halen en dit zal voor veel mensen goede herinneringen naar boven brengen’, stelt Ramuz trots. Bovendien past Unzipped in een traditie van het Groninger Museum, dat in het verleden vaker tentoonstellingen wijdde aan de popcultuur en beroemde artiesten. Eind 2015 opende er een tentoonstelling over David Bowie die veel aandacht trok, en die werd verlengd nadat de zanger begin 2016 onverwachts overleed.

 

DANKBAAR

De curator van de oorspronkelijke tentoonstelling over The Rolling Stones, Ileen Gallagher, heeft nauw samengewerkt met de vier bandleden Mick Jagger, Keith Richards, Charlie Watts en Ronnie Wood, bijvoorbeeld bij de zoektocht naar bruikleengevers. ‘Zelf zijn wij in Londen op bezoek geweest bij het management van de Stones, met wie we goed contact hebben’, vertelt Ramuz. ‘Zij schakelden weer direct met de bandleden, die alle keuzes die we maakten persoonlijk goedkeurden, denk aan het posterontwerp. De tentoonstelling heeft nu de ondertitel Unzipped, bedacht door Mick Jagger zelf. Via het management hoorden we bovendien dat de bandleden ongelofelijk dankbaar zijn dat wij als museum, ondanks corona, de tentoonstelling door laten gaan.

 

KatherineFawssett_The Rolling Stones-4-koppig-fenomeen-lourens-magazine Tentoonstelling -The-Rolling-Stones-4-koppig-fenomeen-lourens-magazine KatherineFawssett_Stones-4-koppig-fenomeen-lourens-magazine The Rolling Stones-4-koppig-fenomeen-lourens-magazine KatherineFawssett_The Rolling Stones-4-koppig-fenomeen-lourens-magazine-5902 KatherineFawssett_The Rolling Stones-4-koppig-fenomeen-lourens-magazine_4070

MEESLEPEND

Een tentoonstelling voor een groot publiek maken in coronatijd, was een interessante uitdaging. Om ervoor te zorgen dat bezoekers voldoende afstand kunnen houden, beslaat de expositie drie verdiepingen – en daarmee bijna het halve museum. ‘Op het laatste moment moesten we in het ontwerpproces een heleboel aanpassingen doen’, zegt Ramuz. ‘Daarbij hebben we van de nood een deugd gemaakt: de extra ruimte gaf ons de mogelijkheid om het geheel nog theatraler te maken. Zo is de grand finale, de spectaculaire afsluiter van de tentoonstelling, voor deze Nederlandse editie helemaal vernieuwd. We maken gebruik van de zogenaamde Dolby Atmos Sound Technologie, een speciaal surround- system, waarmee we bezoekers de multidimensionale ervaring van een liveoptreden kunnen geven.’

 

NIET ALLEEN VOOR FANS

Ook als je geen fan bent van The Rolling Stones is een bezoek aan het museum de moeite waard. ‘We trekken de tentoonstelling bewust breder, door te laten zien hoeveel invloed de band heeft gehad op bijna zestig jaar kunst- en cultuurgeschiedenis’, aldus Ramuz. ‘Dat doen we aan de hand van werk van kunstenaars, ontwerpers, artiesten en schrijvers. Denk aan Andy Warhol, Shepard Fairey, Alexander McQueen, Ossie Clark en Jeff Koons. Maar ook bekende regisseurs die met de band hebben samengewerkt delen vanuit hún perspectief bijzondere ervaringen.’ Ze hoopt dat het museum hiermee zowel muziek- als kunst- en cultuurliefhebbers van alle leeftijden aanspreekt; van diehard Stones-fans tot de Ronnie Flex-generatie. ‘Ik zie regelmatig tieners lopen in een T-shirt met het beroemde Stones-logo. Of dat nu vanwege de esthetiek, is of omdat ze fan zijn, het geeft aan hoezeer de band ook onder jongeren nog altijd leeft.’

 

The Rolling Stones – Unzipped is van 14 november 2020 tot en met 28 februari 2021 te zien het Groninger Museum.

 

WWW.GRONINGERMUSEUM.NL

 

 

REDACTIE: NATASJA ADMIRAAL | FOTO’S:  KATHERINE FAWSSETT (4x), THE ROLLING STONES ARCHIVE EN STEVE KLEIN

Geschreven op

Naar het overzicht

Meesterlijk zwart

Zwart. Het was de favoriete kleur van de Spaanse couturier Cristóbal Balenciaga. Een kleur waarin zijn sculpturale en complexe vormentaal... Lees meer »

Qiangli Liang | Solotentoonstelling

Qiangli Liang | Solotentoonstelling 10 september t/m 15 oktober 2022 "Tijdens het schilderen is het alsof ik beweeg over de smalle draad... Lees meer »

Ode aan het Noord-Hollandse landschap

Het Nederlandse landschap verbindt al eeuwen de mens, het water en de natuur. In Noord-Holland brengt men een ‘Ode aan het landschap’ en... Lees meer »

Intense pianoverhalen

De Bulgaars-Nederlandse meesterpianiste Marietta Petkova wist zich de afgelopen tien jaar gesteund door haar levensgezel, geluidstechnicus... Lees meer »

Van pruik tot haarwerk

Begin jaren ’70 was het hot: bijna iedere vrouw had wel een pruik op haar kaptafel staan, voor een alternatief kapsel op een avondje uit.... Lees meer »

Schatkamer van Friesland

De Alma-Tadema kring is een nieuwe vriendenclub van het Fries Museum in Leeuwarden. Een exclusieve groep kunstliefhebbers die Fries erfgoed... Lees meer »

Unzipped wordt verlengd

Het Groninger Museum verlengt The Rolling Stones – Unzipped tot en met 18 april 2021. De verlenging is een uiterste poging van het museum... Lees meer »

4 koppig fenomeen

De reizende tentoonstelling The Rolling Stones – Unzipped is dit najaar in vernieuwde vorm te zien in het Groninger Museum. Muriel Ramuz,... Lees meer »

Unzipped: The Rolling Stones

Fans kijken er al maanden naar uit: de tentoonstelling The Rolling Stones – Unzipped die van 14 november 2020 tot en met 28 februari 2021... Lees meer »

Residentie Orkest Den Haag keert dit najaar terug op het podium van het Zuiderstrandtheater

Half maart, toen we in een ‘intelligente lockdown’ gingen, leerder Nederland het Residentie Orkest Den Haag kennen via hun thuis concerteren.... Lees meer »

En er was licht

Het brein van kunstenaar Daan Roosegaarde staat nooit stil. Hij is innovatief, vernieuwend en bedenkt steeds weer dingen die verrassen en... Lees meer »

De ultieme asfalt-Jeep

De Jeep Wrangler heeft een speciaal plekje in het hart van iedere autoliefhebber. Het is een heerlijke wagen om offroad mee te rijden, maar... Lees meer »

Elke haar telt

Voor mensen met haarproblemen is het zetten van de eerste stap naar de winkel van Frans Koopal Haarwerken in Groningen vaak erg moeilijk.... Lees meer »

Erwin Olaf overleden

Erwin Olaf, Keyhole #6 • 2012 © Erwin Olaf. Courtesy Flatland Gallery. Een perfecte wereld met een barst erin. Dat toont de bekende fotograaf... Lees meer »

Kunstdetective Arthur Brand vindt overal ter wereld gestolen kunst terug

Kunstdetective Arthur Brand vindt overal ter wereld gestolen kunst terug. Hij beweegt zich tussen maffiabazen en politiekorpsen en zit aan... Lees meer »

Eindelijk weer haar

Het is een grote zorg van Layla Koopal. Ze ziet het afgelopen jaar steeds meer vrouwen die lijden aan frontale fibroserende alopecia (afgekort... Lees meer »

Schitterende creaties

De juwelier helpt mensen bij alle bijzondere momenten in hun leven, van geboorte, tot verloving, huwelijk, verjaardagen en overlijden. Hij... Lees meer »

Goodnight in bed

Ze vormen een filmisch, stoer drietal. John van der Klaauw, de grote ‘pater familias’ achter het familiebedrijf Goodnight Slaapkamers in... Lees meer »

Uit liefde ontstaan

Niets zorgt voor zo’n sterk fundament als houden van. Dat bewijst Avila Reizen, ontstaan omdat twee jonge mensen verliefd werden en niet... Lees meer »

Bij twijfel hard zingen

Sopraan Francis van Broekhuizen is een personality in de muziekwereld. Operahuizen en regisseurs werken graag met haar samen, niet alleen... Lees meer »