Proost!


Column | Martine Hafkamp

   


De feestdagen zijn lang en breed achter de rug en na een ‘dry January’ zal er door deze en gene weer de nodige drank genuttigd zijn. Daarom wil ik het hebben over ethanol. Ethylalcohol oftewel ethanol is de bekendste en meest voorkomende alcohol en wordt in het dagelijkse spraakgebruik alcohol genoemd. Het wordt gebruikt als oplosmiddel, biobrandstof voor open haarden en auto’s en in de drankenindustrie en wordt gemaakt door de vergisting van suikers welke voornamelijk gewonnen worden uit maïs en suikerriet.


Eind vorig jaar zakte de prijs van ethanol naar het laagste niveau sinds het begin van de handel in futures op ethanol in 2006. Dit ligt deels aan valuta-effecten, maar de voornaamste reden was de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. De Verenigde Staten waren tot Trump de knuppel in het hoenderhok gooide de grootste leverancier van ethanol aan China met 200 miljoen gallons per jaar. Dankzij de importheffingen van China op in de Verenigde Staten geproduceerde ethanol en op de grondstof maïs, verdween deze vraag als sneeuw voor de zon. Een deel van de Amerikaanse ethanol wordt daarom gedumpt op de wereldmarkt en daardoor daalt de prijs.

De lage prijs geeft speculatieve beleggers een kans aangezien deze waarschijnlijk slechts tijdelijk is. Alleen al vanwege steeds meer bijmenging van ethanol in benzine zal de vraag naar ethanol in de nabije toekomst (sterk) toenemen. In de Europese Unie is de bijmenging onlangs verhoogd van 5 naar 10 procent. In de Verenigde Staten was dit al 10 procent, maar Trump heeft verordonneerd dat dit 15 procent moet worden. In India, toch ook geen klein land, verdubbelt men de bijmenging dit jaar van 4 naar 8 procent. In 2022 moet dit naar 20 procent. China, dat een groot milieuprobleem heeft, wil in 2020 de ethanolproductie hebben verdriedubbeld. Hoewel de Chinezen zelf ook ethanol fabriceren uit vooral rijst, kunnen ze om de doelstelling te halen niet zonder de import uit Brazilië en… de Verenigde Staten! Brazilië en de Verenigde Staten zijn verantwoordelijk voor zo’n 85 procent van de wereldproductie van ethanol.

Brazilië gebruikt suikerriet voor de productie van ethanol, de Verenigde Staten maïs. In de Verenigde Staten is ethanol een politiek heet hangijzer. Dit gaat terug tot de oliecrisis in de jaren zeventig. Om minder afhankelijk te zijn van olie uit het Midden-Oosten, begonnen de Amerikanen ethanol bij te mengen in benzine. Dit was tegen het zere been van de lokale olie-industrie. De sterke olielobby ageert steevast tegen bijmenging van ethanol, maar tot op heden was dat aan dovemansoren gericht in Washington DC. Zelfs Trump, een groot fan van de Amerikaanse oliebedrijven, heeft zich laten overtuigen door zijn belangrijkste stemmers: de maïsboeren uit het middenwesten van Amerika. Met de presidentsverkiezingen van 2020 in het vooruitzicht zal hij zijn best blijven doen om hen te plezieren. Daarom moet er tegenwoordig 15 procent biobrandstof door de benzine in de Verenigde Staten. Ook de Democraten, die tegenwoordig de meerderheid hebben in het Huis van Afgevaardigden, zijn pro-ethanol maar dan uit het oogpunt van het milieu.

Ethanol zal de komende jaren dus een belangrijke plek innemen in onze benzinetanks. Overigens is het maar de vraag of ethanol werkelijk zo duurzaam is. De kweek van maïs en suikerriet neemt immers landbouwgrond in beslag waarop ook voedsel verbouwd had kunnen worden voor mens en dier. Daarom wordt er hard gewerkt aan een alternatief. Dit is ethanol van oogstafval, de stokjes en de blaadjes. Harkt u mee? Ik zeg proost. Laten we de glazen klinken.

Geschreven op

Naar het overzicht

Vera Stupenea met een nieuwe thriller!

Vera Stupenea komt opnieuw met een sensationele thriller! Binnenkort verschijnt ‘Moordende paardenrace’, de nieuwe thriller van thrillerauteur,... Lees meer »

The Beauty of Fine Art

In ‘The Beauty of Fine Art’ neemt kunsthistorica, art consultant en kunsthandelaar. Babette Claassen je mee in de bijzondere wereld van... Lees meer »

Belastingschuld aflossen voor half geld?

Nogal wat ondernemers hebben sinds maart 2020 een flinke belastingschuld opgebouwd. Sinds 1 oktober 2022 moet er worden terugbetaald. En... Lees meer »

Vastgoed is vast goed. Of toch niet? 

Vastgoed is hot. Of het nu gaat om het kopen of verkopen van een woning, een bedrijfspand, een beleggingspand of meer speculatief onroerend... Lees meer »

Winterse herenmode: warm en duurzaam

De najaarscollecties in de herenmode weerspiegelen de kleuren van een late nazomerdag. Bruine en groene herfsttinten gecombineerd met off... Lees meer »

Samen (t)huis

In onze notarispraktijk zien we het vaak: ongetrouwde partners kopen samen een huis, maar vinden de juridische en fiscale gevolgen vaak... Lees meer »

Een vertrouwenspersoon, uw voordeel

Een goed levenstestament of algemene volmacht heeft allerlei voordelen. Hieronder zet Amson & Kolhoff Notarissen te Amstelveen een aantal... Lees meer »

Saneren zonder schaamte

Het saneren van schulden is geen leuk onderwerp. Hoort het wel in een positief blad als Lourens? Jazeker! Natuurlijk loopt niemand graag... Lees meer »

Zomer, zee en zand

Zomer, zee en zand. Dat is waar de nieuwe zomercollectie herenkleding aan doet denken. De trend is helder: lichte zandkleuren in combinatie... Lees meer »

Samengesteld gezin? Juridisch gezien geen appeltje-eitje!

Binnen de estate planningspraktijk van Amson & Kolhoff Notarissen te Amstelveen, zien wij de laatste jaren een aanzienlijke toename van... Lees meer »

Urban design

Een goede inrichting is een mix van oude en nieuwe voorwerpen, verfijnd en eenvoudig, kostbaar en alledaags. Dat geeft je huis het unieke... Lees meer »

Programma Tall Ships Races Harlingen

Harlingen is er klaar voor. Op donderdagmorgen 14 juli verwelkomen tienduizenden mensen veertig schitterende tallships. De traditionele... Lees meer »

Mode pagina's vrouwen

Tijd om de wereld opnieuw te ontdekken! De voorjaarscollecties zien er een stuk luchtiger, nostalgischer en feestelijker uit dan de afgelopen... Lees meer »

Cool Guy

Houd het hoofd koel op warme dagenen investeer in zomerse items die uitblinken qua stijl en comfort. Met frisse kleuren en geuren ga je... Lees meer »

Mannen mode

We gaan weer terug naar het normale leven en dat is aan alles voelbaar. Dit voorjaar hebben we meer dan ooit behoefte aan een veelzijdige... Lees meer »

Oceaanblauw

Geen wolkje aan de lucht en de zee of zwembad op loopafstand voor een frisse duik. Zomerjurk, bikini, oorbellen en ogen: alles in blauw.... Lees meer »

Maak een vaartocht op het Wad tijdens de Tall Ships Races Harlingen

De kaartverkoop voor de vaartochten tijdens de Tall Ships Races Harlingen is gestart. Publiek kan een vaartocht op het Wad maken met een... Lees meer »

Vegan pioniers met een missie

Van eten tot cosmetica: vegan is hot. Steeds meer mensen kiezen voor plantaardige producten, merken Suzanne Smal van Biocare Online en Sanne... Lees meer »

Day at the pool

Maak je klaar voor warme dagen met deze onweerstaanbare zomeritems. De ultieme must-haves voor een zorgeloos dagje strand of zwembad. Badlaken... Lees meer »

Lazy afternoon

Lekker eten in overvloed, koude drankjes binnen handbereik en je beste vrienden om je heen. De perfecte ingrediënten voor een luie namiddag... Lees meer »