Hoeder van cultureel erfgoed

Gieten en plakken. Dat is kortgezegd hoe Oscar Paanen en zijn team authentieke plafonds in ere herstellen of herornamenteren. Maar het is veel méér dan dat. ‘De kennis over deze kunstvorm mag niet verloren gaan. Wij zien onszelf als hoeders van dit cultureel erfgoed.’ 


Bij veel verbouwingen worden de mooiste authentieke plafonds gesloopt, waarna ze klakkeloos in de vuilcontainer belanden. Vooral in de jaren zestig en zeventig gebeurde dit op grote schaal, toen klassieke ornamentenplafons als ouderwets werden beschouwd – maar ook vandaag nog. Met die plafonds, gaat ook veel kennis over dit eeuwenoude ambacht verloren. Oscar Paanen (77, voormalig judoka) ziet het met ongenoegen aan. De vakman, die zo’n veertig jaar geleden begon als gipsimporteur, beschouwt deze plafond- en wanddecoraties als kunstvorm. Samen met zijn team zet hij zich in om dit cultureel erfgoed te behouden. Dat team bestaat uit zijn vrouw Yvonne (68), zijn jongere broer Eric en vakmannen Peter en Pjotr. Allemaal hebben ze een enorme passie voor het vak én een schat aan kennis opgebouwd.  

Ongeëvenaarde collectie  
In veel oude huizen zijn de plafondornamenten – ooit de pronkstukken van het huis – ernstig verwaarloosd. ‘Aangetast door vocht en de tijd. En ontelbaar vaak overgeschilderd’, vertelt Oscar. ‘Door die verflagen is alle reliëf verdwenen en zijn veel details onherkenbaar geworden. Doodzonde.’ Met zijn bedrijf, Authentieke Plafonds, richt hij zich op het restaureren én herornamenteren van deze oude plafonds. Hij heeft prachtige projecten op zijn naam staan voor onder andere het Amstel Hotel, Krasnapolsky, De Rode Hoed en tal van herenhuizen in Amsterdam en andere steden. ‘We zijn net gestart op Huis Landfort in Megchelen, waar we tweeëntwintig kamers onder handen gaan nemen. Een enorme klus.’ Al het voorbereidende werk gebeurt in de werkplaats, in Heerhugowaard. Hier heeft hij zo’n 2.000 tot 2.500 mallen verzameld – een ongeëvenaarde collectie – waarvan 350 grote middenrozetten met bijpassende hoekstukken en sierlijsten.  

Verder lezen?

Altijd en overal toegang tot onze beste artiken.

Start vandaag

Word Lourens Member

Bent u al Member?

Wachtwoord vergeten?

Geschreven op

Naar het overzicht

Geloof in positiviteit

Met zijn couturecollecties wil Sepehr Maghsoudi mensen een spiegel voorhouden. Taboes in de maatschappij doorbreken. Maar bovenal wil hij... Lees meer »

Door de bril van Sherlock Holmes

Al zeventien jaar is Hans Aarsman de fotodetective van de Volkskrant. Voor zijn wekelijkse rubriek De Aarsman Collectie, pluist hij nieuwsfoto’s... Lees meer »

Toekomstgerichte visie

Het bruist op het terrein van interieurontwerper Piet-Jan van den Kommer in Stompetoren, bij Alkmaar. Gelijktijdig met zijn plannen om een... Lees meer »

‘Leolux heeft lef’

Kate en Joel Booy vormen samen ontwerpstudio Truly Truly. Het internationale koppel heeft roots in Nederland, Australië en Finland. Alweer... Lees meer »

Stitching Stories: ‘Iedereen draagt een eigen verhaal uit’

Tijdens haar modeopleiding fietste Carmen Luijt (25) graag kriskras door Rotterdam. Ze genoot van het straatbeeld waarin verschillende culturen... Lees meer »

Hoeder van cultureel erfgoed

Gieten en plakken. Dat is kortgezegd hoe Oscar Paanen en zijn team authentieke plafonds in ere herstellen of herornamenteren. Maar het is... Lees meer »

Toekomstgerichte visie

Het bruist op het terrein van interieurontwerper Piet-Jan van den Kommer in Stompetoren, bij Alkmaar. Gelijktijdig met zijn plannen om een... Lees meer »

‘Al die ideeën willen eruit’

Ze maakt al zestig jaar radio, schrijft columns en heeft een eigen podcast. Radio-icoon Tineke de Nooij (80) denkt nog lang niet aan stoppen... Lees meer »

Vegan pioniers met een missie

Van eten tot cosmetica: vegan is hot. Steeds meer mensen kiezen voor plantaardige producten, merken Suzanne Smal van Biocare Online en Sanne... Lees meer »

Als iemand die je lief is dementie heeft

Dementie is een van de meest voorkomende ziektes in Nederland. Het is een ‘stille epidemie’, want gek genoeg praten mensen zelden over wat... Lees meer »