'Theater veel enger dan tv'

Als puber leefde hij in een hel totdat hij ontdekte dat hij piano kon spelen. Hij studeerde cum laude af aan het conservatorium en Paul de Leeuw zette hem in ‘the spotlight’. Langzaam begon Cor Bakker te geloven in zichzelf. Hij maakte meerdere tv- en radioprogramma’s en durft zich sinds enkele jaren ook in alle kwetsbaarheid aan het theaterpubliek te tonen.

Genietend van een groot stuk appeltaart en een koffie in een café vlakbij één van de grachten in Amsterdam, vertelt hij over zijn nieuwe theatertournee. Midden tussen de mensen voelt hij zich prettig. De jongen die vroeger liever achter het gordijn verdween, blikt met een brede lach om zich heen. Hij is inmiddels 55 en geniet van elk succesje. Zoals van zijn naam op een poster naast die van Simone Kleinsma. Zelfs nu hij zelf al vier jaar lang met zijn eigen programma volle zalen trekt, kan hij zich nog steeds in een dienende rol schikken door anderen met zijn piano te begeleiden. Hij noemt zichzelf dan ook een echte ‘pleaser’.

Dat blijkt ook uit je theatershow, waarin je mensen als het ware uitnodigt in je huiskamer.
‘Ja, dit jaar voor de vijfde keer. Het idee is samen met iemand muziek te maken die ik bewonder en elkaar uit te dagen. Dit jaar treed ik met maar liefst twee grootheden op. Ivo Janssen die ik ooit nog pianoles heb gegeven, maar die helemaal de kant van de klassieke muziek op is gegaan. Hij is momenteel één van de beste klassieke pianisten. En Fay Claassen, naar mijn idee de meest geweldige jazz-zangeres van Nederland en omstreken. Het idee is dat ik klassiek ga en Ivo mij tegemoetkomt als het gaat om lichte muziek. Fay is de brug tussen ons. Ik verwacht dan ook dat wij drieën een heel breed repertoire kunnen laten horen.’

Wat maakt je theatertour zo speciaal?
‘Theater is natuurlijk veel enger dan televisie, want er zit geen camera tussen. Je kunt het publiek echt zien zitten, maar dat maakt het ook intiemer. Al voor het vijfde jaar op rij ontvang ik een gast die ik tijdens de show persoonlijke vragen stel, zoals: Wat is je allermooiste nummer? Waar zie je tegenop? Wat heb je nooit gedurfd? Dat levert mooie anekdotes op. Daar omheen maken we samen muziek. Dat deed ik al met Brigitte Kaandorp, Mike Boddé, Louis van Dijk en Gerard Alderliefste. Dit jaar dus met Ivo en Fay. Het is bijzonder dat iedereen die ik vraag graag meewerkt. Als het niet lukt heeft dat meestal te maken met de agenda.’

Twee jaar geleden ontving je Louis van Dijk in je show Louis. Dat lijkt me een aparte ervaring. Hij was je grote jeugdidool.
‘Ja, dat was bijzonder. Hij is de man die mij door mijn puberteit heen heeft gesleept. Voordat ik piano ging spelen, zag niemand mij staan. Ook was ik super verlegen. Toen hij me op uitnodiging van mijn muziekleraar een keer hoorde, heeft hij me bijna letterlijk naar het conservatorium geschopt. Hij is twintig jaar ouder dan ik, maar kan me nog steeds verrassen. Zoals laatst toen hij weer een stuk speelde en ik me afvroeg hoe hij dat deed. Hij is bijna 75 en speelt nog als een jonge god.’

Zelf ben je ook enorm actief. Je maakt voor Zappelin arrangementen voor kinderliedjes en geeft ook pianolessen via internet.
‘Dat ik dat allemaal doe, is vooral te danken aan mijn partner Nienke Pantjes. Zij biedt me structuur. Ik weet nog goed dat ik vertelde dat ik jazz wilde spelen. Dan moet je beginnen met een jazz-cd, reageerde zij. Daarvoor had ik mooi weer en leuke mensen nodig. Vervolgens regelde ze een trip naar Italië en een datum. Ik kreeg als het ware een pistool tegen mijn slaap. Ik moest wel stukken gaan schrijven. Nienke is wat dat betreft de drijvende kracht achter alle projecten en verzorgt ook mijn management. Zij denkt vooruit en is nu bijvoorbeeld al bezig met het seizoen 2017/2018.’

Nooit zin om even niet vriendelijk te zijn en fans links te laten liggen?
‘Dat zit niet in mij. Ik word nooit boos. Ja één keer ben ik echt kwaad geworden. Toen een aantal jongens op de middelbare school de pianoklep dichtgooiden terwijl ik aan het spelen was. Ik kon nog net mijn handen tot vuisten ballen, anders was de schade niet te overzien geweest. Spelen is mijn reddingsboei. Dat mag niemand mij afnemen.’

Kijk voor de agenda van zijn theaterprogramma op www.corbakker.nl/agenda/

Het complete interview met deze bekende pianist is te lezen in de nieuwste Lourens.

Naar het overzicht

De leukste uitjes met kids in Nederland

Heb jij de zomer al in je bol? De komende maanden zijn perfect voor leuke uitjes met het hele gezin. Of het nu een tropische of juist een... Lees meer »

Quality time met Daan Schuurmans

Donderdag 5 oktober organiseren AVROTROS en TivoliVredenburg in Utrecht de eerste editie van Out of the Blue, een vriendenavond met (h)eerlijk... Lees meer »

Sinatra & Friends on tour in Nederland

"Welcome back Frank" schrijft Carole Clark op de Facebook site van Stephen Triffitt. En zij is niet de enige. "He really does sound exactly... Lees meer »

'Theater veel enger dan tv'

Als puber leefde hij in een hel totdat hij ontdekte dat hij piano kon spelen. Hij studeerde cum laude af aan het conservatorium en Paul... Lees meer »

Het weekend dat alles anders is in Het Concertgebouw

In het weekend van 12 & 13 augustus is ‘alles anders’ in Het Koninklijk Concertgebouw. Dit geheel volgens het uitgangspunt van de zomerprogrammering,... Lees meer »

Dansen voor middernacht?

Wil jij wel graag uitgaan, dansen en drinken, maar heb je geen zin, tijd of energie om te wachten tot het donker is? Of je halve zaterdag... Lees meer »