Intense pianoverhalen

De Bulgaars-Nederlandse meesterpianiste Marietta Petkova wist zich de afgelopen tien jaar gesteund door haar levensgezel, geluidstechnicus en opnametovenaar Leo de Klerk. Voor zijn label Bloomline creëerden zij een memorabele reeks cd’s met een breed scala aan klassiek-romantische werken; van Mozart tot Rachmaninov, van Chopin tot Prokofjev. Vorig jaar overleed De Klerk. Marietta Petkova houdt de herinnering aan hem hoog met de opname van Debussy’s Preludes als visitekaartje.

Februari 2020. Meesterpianiste Marietta Petkova speelt in de Kleine Zaal van het Concertgebouw. Een recital waar vele pianoliefhebbers reikhalzend naar hebben uitgekeken. Vooral omdat er een aantal Preludes van Claude Debussy op het programma staat. Daags ervoor heeft ze haar dubbel-cd met alle vierentwintig Preludes gepresenteerd. Natuurlijk live opgenomen. ‘Muziek is een levende kunst en áls deze al geregistreerd wordt, moet dat gebeuren op een moment dat die muziek het meeste leeft; in contact met een publiek, in de betovering van het moment’, zo vindt de pianiste. Ze had daarbij jarenlang Leo de Klerk aan haar zijde.

Sensueel

Beiden beschouwen de Debussy-cd als het beste wat ze ooit opgenomen hebben. De schijfjes dwingen inderdaad tot ademloos luisteren, omdat het voor het eerst lijkt of de ziel van Debussy werkelijk zingt en voor het eerst duidelijk wordt wat de componist zag, hoorde, voelde, doormaakte en over wilde brengen. Het is spannend, grillig, sensueel, verleidelijk, mooi, ruig, wild, en dat vaak allemaal tegelijk. En live steeds weer anders. Zo danst de waternimf Ondine (Prelude nr. 8, boek II) in het Concertgebouw nog brutaler, schalkser over het water dan tijdens de opname in Zwitserland. Leo de Klerk, inmiddels te ziek om alle trappen op te lopen, hoort het in de artiestenfoyer van het Concertgebouw met een tevreden glimlach aan.

 
CRW_6124A Marietta Petkova door Mike van den Toorn Marietta Petkova - Stef Nagel(2295)laatste Marietta Petkova-rood bij vleugel-door Mona Alikhah
 

Atmosfeer

Februari 2021. Marietta Petkova geeft een huisconcert bij vrienden van vrienden. Haar levenspartner, rechterhand en uitvinder van de Omiwave luidsprekers, is een paar maanden eerder overleden aan de slopende ziekte COPD. Ter ere van hem speelt de pianiste enkele Debussy-preludes. Ze klinken met dezelfde intensiteit als altijd, maar nu is Ondine schuchter, vluchtiger, toverachtiger, vol andere accenten, punten en komma’s, als antwoord op de atmosfeer in de ruime huiskamer.

Vreugde

De jarige die het concert cadeau kreeg, straalt van vreugde na de laatste officiële noten. ‘Ik voel mij weer als het kind dat luistert naar speciaal voor mij vertelde verhalen voor het slapengaan. Bovendien heb ik eindelijk het gevoel dat ik begrijp wat de componist wilde zeggen', richt hij zijn woorden tot de pianiste.

Marietta Petkova glimlacht bescheiden en speelt bij wijze van toegift de tweede prelude uit de Sechs kleine Präludien BWV 933-938 van Johann Sebastian Bach. Ingetogen, peinzend bijna, alsof de noten ter plekke ontstaan en ze haar publiek met zachte hand weer naar het hier en nu wil leiden.

Eén met de vleugel

Marietta Petkova kreeg haar opleiding in Bulgarije, Wenen, Canada en Nederland en ontwikkelde zich vervolgens - mede dankzij vele masterclasses van de fameuze Amerikaans-Hongaarse pianist en pedagoog György Sebök - tot een echte musician’s musician. ‘Ze is en blijft een fenomeen dat één wordt met de vleugel en vervolgens diep doordringt tot de ziel van de componist in kwestie’, schreef het blad Luister al eens. Roem en een grote concertcarrière zijn daarbij vergankelijk en niet van de hoogste orde. Het gaat om het vinden van de ultieme waarheid en het verwerven van wijsheid om die te etaleren en door te geven.

 

Marietta Petkova is te boeken voor bedrijfs- en privéconcerten.

Zie www.mariettapetkova.rocks. Ook voor cd-bestellingen.

 

 

Redactie: Paul Janssen | Foto's: Mike van den Toorn, Stef Nagel, Bram Budel en Mona Alikhah

Geschreven op

Naar het overzicht

Meesterlijk zwart

Zwart. Het was de favoriete kleur van de Spaanse couturier Cristóbal Balenciaga. Een kleur waarin zijn sculpturale en complexe vormentaal... Lees meer »

Qiangli Liang | Solotentoonstelling

Qiangli Liang | Solotentoonstelling 10 september t/m 15 oktober 2022 "Tijdens het schilderen is het alsof ik beweeg over de smalle draad... Lees meer »

Ode aan het Noord-Hollandse landschap

Het Nederlandse landschap verbindt al eeuwen de mens, het water en de natuur. In Noord-Holland brengt men een ‘Ode aan het landschap’ en... Lees meer »

Intense pianoverhalen

De Bulgaars-Nederlandse meesterpianiste Marietta Petkova wist zich de afgelopen tien jaar gesteund door haar levensgezel, geluidstechnicus... Lees meer »

Van pruik tot haarwerk

Begin jaren ’70 was het hot: bijna iedere vrouw had wel een pruik op haar kaptafel staan, voor een alternatief kapsel op een avondje uit.... Lees meer »

Schatkamer van Friesland

De Alma-Tadema kring is een nieuwe vriendenclub van het Fries Museum in Leeuwarden. Een exclusieve groep kunstliefhebbers die Fries erfgoed... Lees meer »

Unzipped wordt verlengd

Het Groninger Museum verlengt The Rolling Stones – Unzipped tot en met 18 april 2021. De verlenging is een uiterste poging van het museum... Lees meer »

4 koppig fenomeen

De reizende tentoonstelling The Rolling Stones – Unzipped is dit najaar in vernieuwde vorm te zien in het Groninger Museum. Muriel Ramuz,... Lees meer »

Unzipped: The Rolling Stones

Fans kijken er al maanden naar uit: de tentoonstelling The Rolling Stones – Unzipped die van 14 november 2020 tot en met 28 februari 2021... Lees meer »

Residentie Orkest Den Haag keert dit najaar terug op het podium van het Zuiderstrandtheater

Half maart, toen we in een ‘intelligente lockdown’ gingen, leerder Nederland het Residentie Orkest Den Haag kennen via hun thuis concerteren.... Lees meer »

Intense pianoverhalen

De Bulgaars-Nederlandse meesterpianiste Marietta Petkova wist zich de afgelopen tien jaar gesteund door haar levensgezel, geluidstechnicus... Lees meer »

‘Ik eet elke dag van een gouden bord’

Contrabassist, dirigent en presentator Dominic Seldis – bekend van de tv-hit Maestro – zou dit jaar zijn vijftigste verjaardag groots vieren... Lees meer »

Jeroen van Merwijk overleden op 65 jarige leeftijd

Jeroen van Merwijk is overleden in het bijzijn van zijn grote liefde Jeannette in zijn woonplaats Sainte-Juliette, Frankrijk. Jeroen zal... Lees meer »

‘Clown zijn is een ambacht’

Vier jaar lang maakte Eric Koller (47) furore als eerste Nederlandse clown bij Cirque du Soleil. Samen met zijn vrouw en twee husky’s reisde... Lees meer »

Nederlands Dans Theater gaat weer touren

Na een lange, gedwongen pauze vanwege de coronapandemie toert NDT 1 van 17 september t/m 10 oktober weer door het land met het avondvullende... Lees meer »

Online ballet avonden

Zolang de theaterzalen leeg moeten blijven, danst het Scapino Ballet Rotterdam iedere maandagavond online. Om 20.30 uur start via Facebook... Lees meer »

Interview Leopold Witte | ‘Biologisch gezien, ben ik klaar’

Taboes doorbreken en grote thema’s als seks en de dood op humoristische wijze bespreekbaar maken: laat dat maar aan acteur Leopold Witte... Lees meer »

‘Sommigen denken dat ik de helft verzin’

Floris Kortie over het leven van Beethoven ‘Sommigen denken dat ik de helft verzin’ Eén van zijn beste jeugdherinneringen is dat hij samen... Lees meer »

‘De bandoneon is een jaloerse minnares’

Bandoneonspeler Carel Kraayenhof – bekend van de beroemde traan van Máxima – toert dit najaar door het land met de muziektheatervoorstelling... Lees meer »

‘De bandoneon is een jaloerse minnares’

Bandoneonspeler Carel Kraayenhof – bekend van de beroemde traan van Máxima – toert dit najaar door het land met de muziektheatervoorstelling... Lees meer »