Stille kracht

Zijn looks vertellen het verhaal bij de eerste kennismaking. Kenners herkennen direct het DNA van de vader aller Porsches – de 911 – maar dan vertaald naar de business class. Of beter: eigentijdse first class.

De Taycan is de eerste volledig elektrisch aangedreven Porsche en heeft flink wat troefkaarten. Hij straalt ingetogen prestige uit, ontplooit zijn fenomenale kracht in alle rust, blijkt in de praktijk verrassend veelzijdig en kan zelfs – verrassend misschien – ‘autokosten-technisch’ goed meedoen.  

Sportiviteit en comfort in balans

Wellicht kun je de Taycan nog het best typeren als ‘de Gran Turismo voor onze tijd’. Sportiviteit en comfort in een mooie balans, zogezegd. Zijn prestaties zijn ronduit imposant en hij straalt die dynamiek op ingetogen wijze uit. De Duitsers geven hem gevoel voor stijl mee. De Taycan is het rijdende bewijs dat elektrisch rijden anno 2021 niet meer vooral,  laten we eerlijk zijn, wordt getriggerd door aspecten als lagere bijtelling en andere zakelijk fiscale mogelijkheden. 

Naast het verstand mag ook je gevoel een rol spelen. Dan hebben we het zeker niet alleen over zijn belofte van dynamiek. Noem het ‘Porsche rijden met maatschappelijk verantwoorde’ kanten. Ook waar het bijvoorbeeld om materiaalgebruik gaat. Een goed voorbeeld is het hightech bekledingsmateriaal dat zijn innovatieve rol letterlijk op comfortabele wijze invult. Een alternatief voor traditioneel leder. Als elektrische auto kent de Taycan vanzelfsprekend nog heel wat meer duurzame voordelen.

Weinig concurrentie

Als ‘totaalpakket’ heeft de Taycan weinig echte concurrentie te dulden. De Porsche oogt en gedraagt zich gesoigneerd sportief, levert desgewenst de méér dan imposante prestaties en kan – minstens zo belangrijk - toch ook heel relaxed worden gereden. Saillant detail: die rust in het interieur kan voor de drukbezette zakenrijder op zich al een overweging zijn. Daarbij komt dat de Taycan zowat zijn eigen segment creëert door de kwaliteit van de afwerking, de toegepaste materialen en met name ook de geavanceerde veiligheids- en comforttechniek.

Artikel gaat door onder de foto's

Porsche Taycan 4S-koplamp_lourens Magazine Porsche Taycan 4S-interieur_lourens Magazine Porsche Taycan 4S-green_lourens Magazine Porsche Taycan 4S-velgen_lourens Magazine Porsche Taycan 4S-dashboard_lourens Magazine Porsche Taycan 4S-grafitti_lourens Magazine Porsche Taycan 4S-elektrisch_lourens Magazine Porsche Taycan 4S_lourens Magazine Porsche Taycan 4S-detail_lourens Magazine

Sportief én praktisch

Taycan, de Porsche onder de elektrische auto’s. Je denkt bij die vaststelling meteen verder in een bloemrijk relaas over gespierde acceleratie, topsnelheden in de ’rijbewijs-versnipperende-regionen’ en het doortastend afraffelen van de spreekwoordelijke Alpenpas. Of dichter bij huis, in iets meer ingetogen stijl, de slingerweggetjes in de Eiffel. De Taycan heeft het allemaal in huis, maar ook de meer praktische aspecten zijn bijzonder overtuigend.

Deze Porsche doet mee als het gaat om dagelijkse bruikbaarheid. Er zijn Porsches waar de balans ver naar de sportwagenkant overslaat, maar de Taycan staat met een been in een andere wereld. Daarmee onderstreept deze ‘Gran Turismo’ nog maar eens zijn bijzondere rol in de autowereld en scoort dan verrassend goed.

Dankzij het slimme concept met het batterijpakket en de geavanceerde aandrijftechniek diep onder de auto, is binnen in de Taycan onverwacht veel ruimte beschikbaar. Onder de ‘motorkap’ is er plek voor een handzaam formaat bagage en de kofferruimte achterin is ronduit fors. Samen zijn ze goed voor bijna een halve kubieke meter (84 en 407 liter). Vakantie- en weekeindbagage is dus geen enkel probleem en ook de golftas kan mee. Minstens zo belangrijk: passagiers kunnen achterin heel behoorlijk terecht in aangenaam voorgevormde stoelen. Toegegeven: de instap is daar aan de lage kant. Maar de ontwikkelingsingenieurs zijn niet voor één gat te vangen. Vrijwel iedereen bestelt de Taycan met geavanceerde luchtvering. Dat rijdt prettiger en je kunt de auto via dat veersysteem letterlijk even hoger zetten. Ook plezierig bij spoilerbedreigende verkeersdrempels.

Snel rijden én laden

Meteen maar even door naar de elektrische range. Porsche geeft zelf natuurlijk relatief hoge (WLTP) cijfers op. Afhankelijk van je rijstijl, pakweg 350 tot 430 kilometer. In de test lag dat eerder rond die 350 kilometer, maar de eerlijkheid gebiedt te melden dat de Taycan ons ‘uitdaagde’ om vaak te genieten van zijn indrukwekkende prestaties. Onder volle acceleratie – Launch Control – levert hij kortstondig zelfs 408 pk. Van nul naar honderd in 5,4 seconden. Je hebt bij een meer alledaags rijgedrag permanent 326 pk en een enorme trekkracht onder het gaspedaal. Het hoéft dus niet, maar het is intrigerend om te weten dat het kán. Nog steeds verloopt dat dan met een speels gemak en in alle rust.

Terug naar de ervaringen: je zult doorgaans niet aan zijn actieradius denken. Elektrisch rijden is een serieus alternatief geworden. Met talloze pluspunten. Zeker als je weet dat deze auto met zijn capaciteiten nieuwe mijlpalen zet. Ook letterlijk. De bijna 80 kWh sterke accu onder de vloer is van een revolutionair nieuw type. Even voor de liefhebbers: met zijn 800 volt-technologie kan hij razendsnel worden geladen. Zodoende kun je de ultrasnelladers langs de grote wegen gebruiken. In een minuut of vijf ‘tank’ je er dan energie voor zo’n honderd kilometer bij. Een kwartiertje later, even koffiepauze, is hij weer grotendeels geladen en klaar voor actie. Belangrijk om te weten: de Taycan is klaar voor het pan-Europese supersnellaadnetwerk van bijvoorbeeld Ionity en ons eigen Fastned. Ook internationaal reizen is goed te doen. We noemde de pretfactor van de bergpassen zojuist niet zomaar…

De lat nóg hoger

Nodig is het niet, maar wie de lat toch nóg hoger wil leggen: je kunt de Taycan ook configureren met een nog krachtiger batterijpakket en desgewenst ook een extra elektrische krachtbron op de vooras; zodat hij vierwielaandrijving heeft. Toch heeft de nieuwe achterwiel-aangedreven versie naar onze smaak voldoende troefkaarten in handen. Hij is wat lichter en laat zich als je dat wilt misschien zelfs wat dynamischer rijden. De Taycan stuurt met veel gevoel, heel precies en dus ook makkelijk, maar kan ook razendsnel bochten pakken als je dat wilt. Zoals gezegd: het beste van twee werelden.

Zijn afwerking, uitrusting en techniek zijn van het hoogst mogelijke niveau. Specifieke wensen kunnen als optie worden geconfigureerd. De mogelijkheden zijn ongekend uitgebreid. Met zijn ruim vier meter negentig – hij oogt compacter trouwens - straalt de Taycan ingetogen prestige uit. En met een prijs vanaf 87 mille kan de Porsche verrassend genoeg meedingen in een autobudget waarbij je doorgaans naar heel andere namen kijkt. Daarnaast zijn daar dus de pluspunten op het vlak van maatschappelijk verantwoord ondernemen, de CO2 balans en gebruikskosten. Ook fiscaal het bekijken waard natuurlijk.

 

 

Tekst: Rob van Ginneken

 

Geschreven op

Naar het overzicht

De ultieme asfalt-Jeep

De Jeep Wrangler heeft een speciaal plekje in het hart van iedere autoliefhebber. Het is een heerlijke wagen om offroad mee te rijden, maar... Lees meer »

001: Licence to thrill

Met een naam als ‘001’ ligt het voor de hand dat je tot de tanden bewapend bent met gespierde en hightech snufjes. Hét visitekaartje van... Lees meer »

Above and beyond

Wie een Jaguar, Land Rover of Range Rover ziet rijden, herkent direct de historie en legendarische auto’s van deze Britse merken. Ze worden... Lees meer »

Stijliconen met passie

De rondgang die Bart Jozen maakt door het pand aan de zuidelijke ringweg van Alkmaar zegt vrijwel alles. Hij toont de nog vrijwel nieuwe... Lees meer »

Brits tot in zijn haarvaten

Een Range Rover is – laten we er niet omheen draaien – zodanig fors dat je bij voorkeur je eigen oprit of liever nog oprijlaan moet hebben... Lees meer »

La Corsa piu bella del mondo

Van 13 t/m 17 juni wordt de Mille Miglia 2023 gereden. Deze beroemde Italiaanse race voor klassieke auto’s met als prachtige slogan ‘la... Lees meer »

Terug naar de toekomst

Het is een nijpende gewetensvraag voor veel ‘historiesnuivers’ met klassieke auto’s: de geliefde automobiel in originele staat houden met... Lees meer »

Gestroomlijnde oase van rust

Mercedes maakt vaart met de transitie naar elektrisch rijden. Een must in deze tijd, maar voor menig rijder van Das Haus zal het toch even... Lees meer »

Vorstelijk genieten van de mooiste auto’s

Op 26, 27 en 28 augustus* vindt voor de tweede maal het Concours d’Elegance op Paleis Soestdijk plaats. Dit topevenement is uitgegroeid... Lees meer »

Klaar voor elk avontuur

Solterra heet Subaru’s nieuwe, volledig elektrische SUV. Het is een ruime, stoere en veelzijdige SUV, geheel ontwikkeld in de sfeer van... Lees meer »