Les Femmes de Delft

1N2A9991 les femmes de delft 15 1N2A9994

‘Les Femmes de Delft’ heet de opvallende collectie van de Vlaamse Isabelle Torrelle. Ze combineert weef- en borduurkunst in opvallende panelen met een jonge vrouw in een typisch Johannes Vermeer-landschap. Haar rug is getatoeëerd met Delftse motieven: een markante compositie die modern en oud verenigt.  

Torrelle ging voor haar project speciaal een samenwerking aan met de keramiekfabrikant Royal Delft. Ze mocht in de archieven gaan zoeken naar passende Delftse motieven die zouden kunnen fungeren als rugtatoeage. Vorig jaar toonde de Vlaamse weefster voor het eerst haar werk. Met ‘The Historians’ bracht ze via oude weef- en borduurtechnieken twee opmerkelijke figuren in beeld: een vrouw en een man, ogenschijnlijk laatmiddeleeuws, maar elk met een 21ste-eeuwse getatoeëerde arm, een ‘sleeve tattoo’.  

Meer dan decoratie 

Van meet af aan wilde Torrelle dat haar panelen niet enkel decoratieve waarde zouden hebben. Ze moesten ook functioneel zijn. Haar ‘Meisterwerke’ kunnen niet alleen gebruikt worden als wanddecoratie, maar ook als kamerschermen, gemonteerd in een elegante metalen voetsteun. En aangezien ze gevuld zijn met hoogwaardig geluiddempend materiaal, zijn ze meteen ook van praktisch nut. Net zoals de Vlaamse wandtapijten uit de middeleeuwen trouwens, die moesten zorgen voor isolatie en decoratie. 

De panelen sloegen meteen aan. Torrelle en haar partner Christian Otto, die de organisatorische taken voor zijn rekening neemt, kregen zelfs bestellingen uit Rusland. De combinatie van oude Vlaamse middeleeuwse weefkunst, barokke portretten en vreemde anachronismen wordt als verrassend en vernieuwend beschouwd. De creaties brengen een verfrissende spanning teweeg tussen verleden en heden, tussen sierkunst en popcultuur, tussen artistieke ernst en ironie. 

 

Isabelle Torelle behaalde het diploma Textiel van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent. Vervolgens werkte ze twintig jaar lang als designer voor fabrikanten van meubelstoffen en decoratieve stoffen. Toch knaagde al die jaren het verlangen naar iets waar ze meer passie in kwijt kon. In de industrie speelde men te veel op veilig en op de productie van goedkope materialen, zo vond ze. ‘Op een zeker ogenblik had ik er genoeg van. Ik ben van de ene op de ander dag gestopt, zonder dat ik een idee had van wàt ik precies wilde doen.’ 

Modern art

Ze besloot meer te gaan doen met de eeuwenoude weeftechnieken. ‘Met behulp van de moderne technologie kunnen we tegenwoordig nog preciezer en perfecter werken. Let wel: dat maakt de techniek niet minder ambachtelijk. Het blijft nog altijd een mens die de machine stuurt, weeft en borduurt. Door de twee technieken van weven en borduren te combineren, ben ik erin geslaagd om afbeeldingen te maken die veel meer dimensie in vormen, details en kleuren krijgen dan de oude wandtapijten. Daarin zit het moderne verschil.’  

Elk paneel dat Torrelle maakt, wordt slechts in een genummerde, beperkte oplage uitgevoerd. Bovendien kan ze maatwerk leveren, waarbij klanten zelf voor bepaalde technieken, tinten en nuances kunnen kiezen. Ze krijgt daar onwaarschijnlijk veel voldoening van: ‘Met onze Meisterwerke ervaar ik de artistieke vrijheid om weefsels te ontwikkelen zonder beperkingen. Ik kies voor de beste materialen en technieken en bespaar niet op kwaliteit en effecten. Ik zoek de grenzen op en overschrijd ze. Het is keihard werken, ja, maar ik heb letterlijk elke ochtend het gevoel dat ik een droom waar maak.’ 

Lees meer over de collectie van Les Femmes de Delft >>

Geschreven op

Naar het overzicht

Spiegelende schatkist

Alsof er een UFO was geland in het centrum van stad. Dat is hoe veel Rotterdammers de komst van Depot Boijmans van Beuningen hebben ervaren.... Lees meer »

The Beauty of Fine Art

In ‘The Beauty of Fine Art’ neemt kunsthistorica en kunsthandelaar Babette Claassen je mee in de bijzondere wereld van kunst. Van museumbezoek... Lees meer »

Cultuur- en kunstdagen

Wil jij twee entreetickets winnen? Ga naar www.lourens.nl/cultuuragenda Art Rotterdam Wil je naar de meest gerenommeerde beurs voor hedendaagse... Lees meer »

Expressie met één lijn

Kunstenaar Niels Kiené, alias Salventius, staat bekend om zijn minimalistische portretten. Tekeningen die steevast zijn opgebouwd vanuit... Lees meer »

Masterly

Dutch Design in Milaan Voor het vijfde achtereenvolgende jaar vormde het prachtig gerestaureerde Palazzo Francesco Turati (1876) in Milaan... Lees meer »

De kunst van wintersport in de sneeuw van Ischgl

Kunst en wintersport gaan vanaf nu weer hand in hand op de pistes van Ischgl. Tijdens de sneeuwsculptuurwedstrijd "Shapes in White", die... Lees meer »

Art Rotterdam 2022

Art Rotterdam 2022: 23ste editie verplaatst naar 19 t/m 22 mei Art Rotterdam zal dit jaar plaatsvinden in het voorjaar van 19 t/m 22 mei... Lees meer »

Schilderen met licht

Niets is wat het lijkt in de dromerige, gestileerde portretten van Ewa Cwikla. De in Polen geboren fotografe zoekt altijd naar emotie en... Lees meer »

200 jaar kunst in Haarlem

Herman Justus Kruyder, De brief, c. 1926 Frans Hals Museum, Haarlem Foto Tom Haartsen Emilio Sanchez Diaz, De brief, 2021 Foto Rob Ouwerkerk... Lees meer »

Multitalent Silvia Martes wint Theodora Niemeijer Prijs 2021

Beeldend kunstenaar en multitalent Silvia Martes wint de Theodora Niemeijer Prijs 2021. Deze enige Nederlandse beeldende kunstprijs speciaal... Lees meer »

Een interieur dat rust brengt

Niets is zo persoonlijk als de inrichting van je huis. Hoe fijn is het dan om het interieurdesign over te laten aan twee specialisten die... Lees meer »

Zomertijd

Zomertijd! Dagen waarin het leven binnen en buiten ontspannen in elkaar overvloeit. Eindeloos genieten met duurzaam tuinmeubilair wat lang... Lees meer »

Lovely landscape

De natuur, een oneindige inspiratiebron! Van vertrouwde natuurverschijnselen in de vorm van golven en wolken, tot verstilde momentopnames... Lees meer »

Colourfull Line Up

Bij rechtlijnig ligt starheid op de loer maar gecombineerd met kleur ontstaat een speels en zacht lijnenspel. Lamp Aura Light van Sabine... Lees meer »

Beleef je nieuwe badkamer bij Sanitair Design Center Alkmaar

Wie Sanitair Design Centre Alkmaar bezoekt, stapt in een veelzijdige showroom vol sanitair en tegels uit het luxe segment. Gelegen aan de... Lees meer »

Interieur trend 2023

Nieuw! VIPP beige Het Deense designmerk Vipp is met haar stoere accessoirelijn ook beschikbaar in beige/zandkleurig. De matte poedercoating... Lees meer »

Materiaal met een verhaal

Wie zijn hart volgt, leeft zijn legende. Ontwerper Ruben van Megen doet niets liever dan toveren met vormen en materialen. Dit leidt tot... Lees meer »

Ervaar wat wonen en slapen is!

Meubelzaak Prummel in Stadskanaal is het familiebedrijf van Jelle en Ria Prummel. Hier draait alles om aandacht en service. Thuis is dé... Lees meer »

Interieurs met een ziel

Ze hebben elkaar in het werk ontmoet en zijn inmiddels twaalf jaar een onafscheidelijk duo. Ze delen, behalve de liefde voor elkaar, een... Lees meer »

De kunst van het kleed

‘Ik schat dat er in Iran nog zeker tien miljoen kleden opgestapeld liggen, wachtend op een koper. Unieke, handgeknoopte vloerkleden van... Lees meer »